TAJVANSKO MINISTARSTVO IZDALO HITNO SAOPŠTENJE, TIČE SE KINESKIH RATNIH AVIONA!
Borbeni avion, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

OGLASILI SE

TAJVANSKO MINISTARSTVO IZDALO HITNO SAOPŠTENJE, TIČE SE KINESKIH RATNIH AVIONA!

Avioni su uočeni nakon dolaska Nensi Pelosi na Tajvan

Objavljeno:

Tajvanska protivvazdušna odbrana navodno je uočila 21 kineski avion koji ulazi u njihovu radarsku zonu posle dolaska predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je preciziralo da je grupa aviona, koja je ušla na jugozapadnu stranu zone, pre nego što se brzo vratila, uključivala osam borbenih aviona J-11, deset višenamenskih aviona J-16, avion za rano upozoravanje i kontrolu KJ-500 AEV&C., avion za elektronsko ratovanje Shaanki I-9 EV i avion za prikupljanje obaveštajnih podataka I-8 ELINT, navodi se u saopštenju.

Podsečamo, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla je na Tajvan. Pelosijeva je sletela na aerodrom u Tajpeju u večernjim satima po lokalnom vremenu.

Nju je dočekala delegacija, a ispred aerodroma se okupio narod koji je došao da je pozdravi.

1 / 3 Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

- Naša poseta je jedna od nekoliko delegacija Kongresa Tajvanu – i ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, vođenom Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979, Zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i Šest garancija - ističe se u saopštenju SAD-a.

Gotovo istovremeno, stiglo je saopštenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se izražava snažan protest zbog posete Pelosijeve.

- Poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja grubo kršenje politike 'Jedne Kine' - navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.