ŠPANIJA UVELA HITNE MERE: Tiču se grejanja!
Ilustracija, Foto: Profimedia

energetska kriza

ŠPANIJA UVELA HITNE MERE: Tiču se grejanja!

Ova odluka je usvojena na sednici vlade u Madridu, a objavila je kasno u ponedeljak Teresa Ribera, ministarka za ekološku tranziciju

Objavljeno:

Španska vlada pristala je da uvede "hitne mere" za uštedu energije zbog energetske krize koja se nadvila nad Evropom nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Dpa

Sve zgrade u javnom sektoru, šoping-centri, bioskopi, kancelarije, hoteli, stanice i aerodromi neće smeti da spuste temperaturu ispod 27 stepena Celzijusa leti, dok temperatura zimi neće biti viša od 19 stepeni.

Ova odluka je usvojena na sednici vlade u Madridu, a objavila je kasno u ponedeljak Teresa Ribera, ministarka za ekološku tranziciju. Ribera je kazala da predviđene mere moraju biti uvedene nakon nedeljnog prelaznog razdoblja nakon objave u narodnim novinama.

Spomenuta mera će se primenjivati do 1. novembra 2023. Ribera je rekla kako je to početni paket koji je neophodan u "kritičnoj situaciji". Evropa treba pomoć Španije, rekla je.

- Vreme je za solidarnost - kazala je ministarka.

Grejanje, Radijator
foto: Zorana Jevtić

Pravila za trgovine i firme

Mere takođe uključuju pravila za trgovine i firme da svoja vrata drže zatvorenima pomoću automatskog sistema koji se mora instalirati do 30. septembra. Cilj toga je, tvrdi vlada, sprečiti izlazak toplog ili hladnog vazduha iz grejanog odnosno hlađenog prostora.

Rasveta u nekorištenim kancelarijama, izlozima i na spomenicima mora se ugasiti nakon 22 sata, a u pojedinim će zgradama biti pokrenuta provera energetske učinkovitosti. Ribera je apelovala na privatni sektor da poveća broj ljudi koji radi od kuće.

Španija preduzima ove i daljnje mere, o kojima će se odlučiti nakon letnje pauze, kako bi ispunila obaveze preuzete u evropskom planu za vanredne situacije dogovorenom prošle nedelje. Zemlja će pokušati da smanji potrošnju plina za 7 posto. Španija se u početku protivila planu Evropske komisije, ali ga je kasnije, nakon dobivenih koncesija, odobrila.

Ovo su detaljne preporuke za uštedu energije u Hrvatskoj

Vezano uz savete za potrošnju energije za grejanje domova, stručnjaci koji su izradili smernice ističu da je toplotna ugodnost stvar navike i osobne percepcije, no da je optimalna temperatura u stambenom prostoru 21 °C.

Preporuke stručnjaka za održavanje temperatura u pojedinim prostorijama gde se ona može regulisati kako bi se održala ugodna temperatura, a da se u isto vreme ne bi rasipala energija su: da u hodniku temperatura bude od 14 do 18 °C, u spavaćoj sobi 18 °C, kuhinji 18 do 21 °C, radnoj sobi 18 do 21 °C, dnevnom boravku 20 do 23 °C, kupatilu 23 do 25 °C. I da, preko dana, kada nikoga nema kod kuće, temperatura bi trebala biti 16 stepeni.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.