PRINC ČARLS U CENTRU SKANDALA! Ovo niko nije mogao da OČEKUJE, budući kralj primio NOVAC OD NJEGA?
Princ Čarls, Foto: EPA / NEIL HALL / POOL

AU!

PRINC ČARLS U CENTRU SKANDALA! Ovo niko nije mogao da OČEKUJE, budući kralj primio NOVAC OD NJEGA?

Jedan izvor iz palate rekao je kako je postojala velika bojazan da će takva skandalozna isplata potkopati prinčev i ugled dobrotvorne organizacije

Objavljeno: 12:38h

Naslednik britanskog trona, princ Čarls, suočava se sa novim kritikama u vezi sa finansiranjem njegovih humanitarnih organizacija nakon što je u medijima objavljeno da je primio donaciju od milion funti od porodice ubijenog lidera Al Kaide Osame bin Ladena.

"Sandej tajms" je naveo da je budući kralj prihvatio isplatu od Bakra bin Ladena, glave saudijske porodice, i njegovog brata Šafika.

Princ Čarls (73) navodno je održao privatni sastanak sa Bakrom (76) u Klarens Hausu u Londonu 30. oktobra 2013, dve godine nakon što je Osama bin Laden ubijen od strane američkih specijalnih snaga u kompleksu u blizini Islamabada u Pakistanu, navodi "Sandej tajms".

Navodno su neki bliski savetnici izričito molili princa da vrati sporan novac. Upozoravali su ga kako bi "nacija bila zgrožena kad bi takva vest dospela u medije".

- To ne bi bilo dobro ni za koga, da se sazna da je princ primio novac od porodice počinioca najgoreg terorističkog napada u istoriji. Ako se prinčevo ime pojavi u istom kontekstu sa teroristima, šteta će biti nemerljiva - navodno su govorili saradnici.

Jedan izvor iz palate rekao je kako je postojala velika bojazan da će takva skandalozna isplata potkopati prinčev i ugled dobrotvorne organizacije.

- Postoje i drugi izvori novca u svetu – rekao je.

Međutim, Čarls je navodno smatrao kako bi bilo previše neugodno da vrati donaciju braći.

- Bojao se da će bin Ladenovi posumnjati u pravi razlog takvog čina - rekao je izvor blizak princu.

Princ Čarls
Princ Čarlsfoto: Profimedia

Klarens Haus snažno osporava mnoge tvrdnje, rekavši da su odluku da prihvati donaciju njegovoj dobrotvornoj organizaciji, Dobrotvornom fondu princa od Velsa (PVCF), doneli isključivo poverenici.

Bakr i Šafik bin Laden su Osamina polubraća, povezani sa osnivačem Al Kaide preko svog oca Mohameda bin Avada bin Ladena, milijardera rođenog u Jemenu.

Nema nagoveštaja da su Bakr ili Šafik bin Laden sponzorisali ili učestvovali u terorističkim aktima.

- Donaciju šeika Bakra bin Ladena 2013. godine pažljivo su razmotrili poverenici PVCF-a u to vreme. Podrobno je proverena, a informacije su tražene iz širokog spektra izvora, uključujući vladu. Odluku o prihvatanju donacije u potpunosti su doneli poverenici. Svaki pokušaj da se sugeriše drugačije je pogrešan i netačan - izjavio je ser Ian Češir, predsednik PVCF, gde je novac deponovan.

Češir je izjavio je kako je petoro poverenika u to vreme u potpunosti pristalo na donaciju, a to su bili Amelija Foset, finansijerka, ser Majkl Rejk, bivši šef "Britiš Telekoma", Džon Varli, bivši izvršni direktor "Barklejsa"; Kenet Vilson, akademik; i Vilijam Naj, Čarlsov tadašnji glavni privatni sekretar.

Drugi izvor otkrio je kako je jedan poverenik, identifikovan kao Varli, ipak iskazao "razumnu zabrinutost" pre nego što je donesena konačna odluka odbora.

- To se dogodilo nakon što su sredstva položena na bankovni račun PWCF-a. Prvo su stavljena na čekanje, a zatim se o tome raspravljalo, što je u skladu s pravilima Komisije za dobrotvorne svrhe - odgovorio je izvor na pitanje kad je odobrena sporna donacija.

Međutim, kako piše "Gardijan", izvor blizak dobrotvornoj organizaciji rekao je nakon detaljnog ispitivanja da su poverenici zaključili da postupci jednog člana porodice Bin Laden ne bi trebalo da okaljaju celu porodicu.

- Dobrotvorni fond princa od Velsa nas je uverio da je preduzeta temeljna pažnja u prihvatanju ove donacije. Odluku o prihvatanju doneli su samo poverenici dobrotvorne organizacije i svaki pokušaj da se to drugačije okarakteriše je lažan - rekao je portparol Klarens Hausa, kraljevske rezidencije princa Čarlsa.

Izvor je osporio sugestije da je Čarls lično posredovao u dogovoru, da je pristao na donacije uprkos prigovorima savetnika i da ga je nekoliko savetnika lično molilo da vrati novac. Izvor je takođe negirao da je princ bio pozvan da vrati novac i da mu je rečeno da ta suma "ne bi bila dobra nikome".

Princ Čarls i Kamila
Princ Čarls i Kamila foto: AP/ Jonathan Brady

Novac u koferu

Vest o ovoj donaciji mesec dana nakon što se saznalo da je princ od Velsa tokom sastanaka sa bivšim premijerom Katara prihvatio torbe u kojima su bili milioni evra u gotovini.

Prošle nedelje je Komisija za dobrotvorne svrhe saopštila da neće preduzimati dalje mere u vezi sa izveštajima da je Čarlsu dato ukupno 3 miliona evra (2,6 miliona funti) tokom sastanaka sa šeikom Hamadom bin Jasimom bin Džaberom al Tanijem.

"Sandej tajms" je izvestio da je novac jednom prilikom predat princu od Velsa u koferu, drugom u putnoj torbi, kao i u torbama “Fortnum & Mason”, luksuzne robne kuće koja ima kraljevski nalog za snabdevanje prinčevog domaćinstva namirnicama.

Primopredaje su se navodno dogodile tokom sastanaka između dvojice muškaraca, uključujući privatni sastanak jedan na jedan u Klarens Hausu 2015. Svaka uplata je deponovana na račune PVCF-a i nema nagoveštaja da su uplate bile nezakonite.

Portparol Klarens Hausa rekao je u junu da je novac dat tokom sastanka 2015. godine "odmah prosleđen jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija koja je izvršila odgovarajuće ugovore i uverila nas da su svi ispravni procesi ispoštovani".

Donacije dobrotvornim organizacijama princa Čarlsa su pod lupom javnosti poslednjih meseci nakon navoda da je jedna od njih ponudila pomoć saudijskom donatoru za dobijanje britanskog državljanstva.

Klarens Haus je saopštio da princ Čarls nije znao za navodnu ponudu državljanstva na osnovu donacije njegovim dobrotvornim organizacijama.

Kako je pisao "Sandej Tajms". Čarls se i u oktobru 2001, samo dve nedelje nakon napada 11. septembra, sastao s Bakrom kako bi s njim "razgovarao o islamskoj veri". Prema izveštaju o njihovom prvom susretu 2000. godine, njih dvojicu upoznao je princ Kalid Al Faisal Al Saud, treći od osmorice sinova pokojnog kralja Faisala bin Abdul Aziza Al Sauda. Susret se dogodio na večeri na kojoj su se prikupljala sredstava za Oksfordski centar za Islamske studije, čiji je Čarls pokrovitelj.

Inače, porodica bin Laden formalno se odrekla Osame pre nekoliko decenija. Dana 19. septembra 2001, 13 članova porodice napustilo je Sjedinjene Američke Države.

Osama bin Laden
Osama bin Ladenfoto: AP

Valja napomenuti i kako ovo nije prvi put da je princ Čarls upleten u skandal sa saudijskim donatorima. Prošle godine je "Sandej Tajms" otkrio kako je princ na privatnoj ceremoniji u Bakingemskoj palati dodelio Red Britanskog Carstva (CBE) drugom saudijskom biznismenu sa sedištem u Džedi, Mahfuzu ​​Mareiju Mubaraku bin Mahfuzu.

Mahfuzu je navodno bilo rečeno kako će "dobiti posebno prijateljstvo i čast" ako zauzvrat da milione u donacijama. Slučaj je završio pod istragom londonske Metropolitenske policije, a Čarls, koji je sa spomenutim biznismenom održao sastanke u Londonu i Rijadu, negirao je bilo kakvu upletenost i saznanja o "prodaji časti".

Rokfeleri iz Saudijske Arabije

Porodica Bin Laden, koju nazivaju i Rokfelerima iz Saudijske Arabije zbog svojih velikih infrastrukturnih projekata, decenijama je ubirala ogromno bogatstvo zahvaljujući svojim vezama sa kraljevskom porodicom Al Saud.

Ali njihovo bogatstvo je naglo palo u novembru 2017. kada su članovi kraljevske porodice, ministri vlade i poslovni tajkuni bili uhvaćeni u iznenadnom talasu hapšenja koje je organizovao prestolonaslednik Mohamed bin Salman, pod zastavom borbe protiv korupcije.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salmanfoto: Profimedia

"Midl ist aj" je tada otkrio da su neki od pritvorenih bili pretučenii i mučeni tokom ispitivanja da im je bilo potrebno bolničko lečenje.

Bakr, Sad i Saleh, bili su među onima koji su mesecima bili zatvoreni u hotelu Ric-Karlton u Rijadu, koji je tada nazivan zatvorom sa pet zvezdica.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.