PRETUŽAN KRAJ BITKE ZA DEČAKA (12): ŽIVOT MU SE GASI DANAS U 12 SATI! Nije izdržao, sud ODBIJA da nastavi LEČENJE!
Arči Batersberi, Foto: Profimedia

TUGA

PRETUŽAN KRAJ BITKE ZA DEČAKA (12): ŽIVOT MU SE GASI DANAS U 12 SATI! Nije izdržao, sud ODBIJA da nastavi LEČENJE!

Njegov aparat za održavanje života trebalo je da bude isključen juče u 14 sati

Objavljeno: 12:07h

Tata Pol Batersbi i mama Holi Dens nadali su se da će se lečenje njihovog 12-godišnjaka nastaviti nakon što je komitet UN zatražio odlaganje.

Arči Batersberi je pretrpeo oštećenje mozga u "čudnoj nesreći" i od tada ne reaguje. Njegova majka Holi Dens borila se da mu aparati za održavanje života ostanu uključeni.

Odlaganje završetka Arčijevog lečenja dalo bi vremena UN da utvrdi da li je njegovo puštanje u smrt kršenje njegovih prava kao osobe sa invaliditetom. Ali nade njegovih roditelja propale su juče popodne, kada je sud odbio da spreči lekare da mu povuku aparate za održavanje u životu.

Umesto toga, porodici je odobreno kratko odlaganje do danas u 12 sati. Njegov aparat za održavanje života trebalo je da bude isključen juče u 14 sati.

Arči je pronađen sa ligaturom na vratu nakon što se 7. aprila ove godine usudio da uradi izazov koji je popularan na društvenim mrežama i to kod kuće u Sautendu u Eseksu. Dečak je pretrpeo oštećenje mozga u "čudnoj nesreći" i od tada ne reaguje.

Arči Batersberi
foto: Profimedia

Sudija Višeg suda, ranije je presudio da je okončanje lečenja u Arčijevom najboljem interesu, nakon pregleda svih dokaza.

Gospođa Dens je juče ujutru rekla da joj je u 14 sati uručeno pismo, u kome se izlaže "koreografsko pogubljenje" Arčija.

"Sela sam i samo sam se slomila"

Dens je rekla da su dobili pismo i da su "samo ostavljeni da se pozabave sopstvenim osećanjima".

- To je samo izazvalo toliko stresa. Ovo je moglo biti potpuno sprečeno i tretirano potpuno drugačije od načina na koji se postupalo - dodala je.

"Nije trebalo da nas vuku po sudovima"

Dens je rekla da su poslednjih nekoliko meseci bili "emotivni rolerkoster".

- Ovo me je nateralo da se osećam veoma uznemireno ceo vikend - rekla je pre saslušanja u ponedeljak.

Reč advokata

U pisanim podnescima Apelacionom sudu, Edvard Devereuk KC - koji zastupa Dens i Batersbija - rekao je da je zahtev UN da se odloži isključivanje Arčijevog aparata za održavanja života "obavezujući" prema međunarodnom pravu.

On je tvrdio da bi bilo kakvo nepoštivanje zahteva komiteta, učinjenog u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, predstavljalo "flagrantno, grubo i neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava".

Devereuk je zatražio od suda da odobri odlaganje kako bi se sprečilo povlačenje lečenja za održavanje života dok komisija ne bude imala vremena da razmotri Arčijev slučaj. Ali, Fiona Paterson, koja predstavlja "Barts Helt NHS Trast", rekla je da zahtev komiteta UN nije obavezujući.

Presuda suda

- Moja odluka je da, osim za odobrenje kratkog boravka do sutra u 12 sati, molba roditelja za svaki dalji boravak u bolnici bude odbačena - rekao je sudija ser Endrju Mekfarlejn.

Sudija je rekao da je Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom – na kojoj je Komitet UN zasnovao svoj zahtev "neinkorporisani međunarodni ugovor".

- To nije deo zakona Ujedinjenog Kraljevstva... i nije prikladno da ovaj sud primenjuje neinkorporisani međunarodni ugovor u svoj proces donošenja odluka - rekao je.

Sud je rekao da Arčijev sistem, njegovi organi i, na kraju, njegovo srce su u "procesu zatvaranja".

- Svakim danom sve dok on (Arči) bude nastavio da se leči aparatom za održavanje života, on je u suprotnosti sa njegovim najboljim interesima i, stoga, boravak, čak i na kratko vreme, protivan je njegovom najboljem interesu - dodao je.

"Opcije pred sudom su uvek bile oštre"

Sudija je rekao da su opcije pred sudovima bile da se odmah povuče lečenje, što bi rezultiralo Arčijevom smrću ubrzo ili da ga pusti da umre u nekom trenutku u narednim nedeljama.

Njegovi roditelji su rekli da će mu to omogućiti da umre u vreme koje je "odabrao Bog".

Arčijeve roditelje podržava organizacija za kampanju, Hrišćanski pravni centar.

Doktori koji leče Arčija misle da je on mrtav i da nastavak lečenja za održavanje života nije u njegovom najboljem interesu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.