UMRO OGNJEN ČALDAROVIĆ: Upravo je JAVLJENO
Ognjen Čaldarović, Foto: Printscreen/Facebook/Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U 75. GODINI

UMRO OGNJEN ČALDAROVIĆ: Upravo je JAVLJENO

„Sa tugom obaveštavamo kolege, prijatelje, zaposlene i studente Fakulteta da je u 75. godini života preminuo prof. samo naglašavajući neke njene elemente“, istaknuto je u objavi fakulteta na Fejsbuku.

Objavljeno: 19:45h

Sociolog i dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) Ognjen Čaldarović preminuo je u 75. godini, saopštio je danas FFZG.

„Sa tugom obaveštavamo kolege, prijatelje, zaposlene i studente Fakulteta da je u 75. godini života preminuo profesor - istaknuto je u objavi fakulteta na Fejsbuku.

Ističu da je profesor Čaldarović na Katedri za sociologiju zaposlen od 1975. godine i da je za čitav niz generacija predavao niz osnovnih predmeta, od sociološke teorije i urbane sociologije do sociologije vremena i sociologije rizika.

„Fakultet je ostao bez divnog kolege i čoveka“

Bio je mentor bezbroj diplomskih, magistarskih, specijalističkih i doktorskih radova i autor brojnih knjiga, naučnih i stručnih radova, dodaju.

"Odlaskom profesora Ognjena Čaldarovića, Filozofski fakultet ostaje bez divnog kolege i čoveka. Dragog profesora sačuvaćemo u trajnom sećanju", poručili su u saopštenju.

Čaldarović je dobitnik najviših priznanja struke, poput nagrade Hrvatskog sociološkog društva „Rudi Supek“ za 2019. godinu, kao i dobitnika Povelje Filozofskog fakulteta za 2017. godinu, najviše javne nagrade koja se dodjeljuje za posebna dostignuća. istaknutim naučnicima i nastavnicima fakulteta kao nagradu za životno delo.

Ognjen Čaldarović je bio glavni i odgovorni urednik Pregleda sociologije (1982–85), a neki od njegovih radova su Urbana sociologija (1985), Savremeno društvo i urbanizacija (1987), Društvena podela prostora (1989), Energija i Društvo (1991), Društvena teorija i hazardni život (1995), Urbano društvo na početku 21. veka (2011), Čikaška škola urbane sociologije (2012).

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.