ŠTA SE DESILO SA ČOVEKOM KOME JE PRESAĐENO SRCE SVINJE! Istina je zastrašujuća!
Dejvid Benet, Foto: Printscreen/Youtube/ University of Maryland School of Medicine

MEDICINA

ŠTA SE DESILO SA ČOVEKOM KOME JE PRESAĐENO SRCE SVINJE! Istina je zastrašujuća!

Čovek sa svinjskim srcem preživeo je dva meseca

Objavljeno:

Dejvid Benet, 57-godišnji Amerikanac koji je bio podvrgnut operaciji u januaru 2022, preminuo je. On je bio prvi čovek nad kojim je urađena transplantacija srca, ali umesto ljudskog, on je dobio svinjsko srce

Zdravlje pacijenta se naglo pogoršalo

Medicinski centar Univerziteta Merilend u Baltimoru (SAD), gde je pre dva meseca obavljena transplantacija srca, obavestio je o smrti pacijenta . Bolnica nije saopštila tačan uzrok smrti muškarca, ali je navela da se njegovo stanje pogoršalo pre nekoliko dana.

"Slomljeni smo gubitkom gospodina Beneta. Ispostavilo se da je on hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja", rekao je dr Bartli Grifit, koji je vodio operaciju.

Ranije je s vremena na vreme objavljivano preglede zdravstvenog stanja pacijenata, uključujući da se Dejvid Benet polako oporavlja.

"Zahvalni smo za svaki neverovatan trenutak, svaki ludi san, svaku neprospavanu noć koja je uticala na ovaj istorijski napor. Nadamo se da će ova priča možda biti početak nade, a ne kraj", rekao je Dejvid Benet Jr., sin pokojnika, u saopštenje koje je izdao univerzitet.

Dejvid Benet
foto: Profimedia

Benet Jr. je naglasio da je njegov otac bio svestan rizika koji su povezani sa operacijom i da uspeh nije zagarantovan.

Ko je bio Dejvid Benet?

Dejvid Benet je bio majstor iz Hagerstauna, Merilend. Čovek je patio od srčane insuficijencije , bio je prikovan za krevet i nije imao pravo ni na transplantaciju ljudskog srca ni na pumpu koja bi podržavala ovaj organ. Inovativna transplantacija urađena je zbog loše prognoze i nedostatka alternative za dalje lečenje.

Čovek sa svinjskim srcem preživeo je dva meseca (transplantacija je obavljena 7. januara 2022). To je mnogo duže od bebe Fae (rođene Srefani Fae Beauclair), devojčice koja je nosila srce pavijana samo 33 dana. Ova transplantacija, obavljena 1984. godine, bila je jedna od poslednjih prekretnica u ksenotransplantaciji (transplantaciji organa od jedinke koja pripada drugoj vrsti – prim. aut.).

(Espreso / Najzena.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.