SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI: Preminuo VELIKAN!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA!

SAOPŠTENE NAJCRNJE VESTI: Preminuo VELIKAN!

Iza sebe ostavlja živopisno nasleđe i sigurno mesto u istoriji zbog učešća u velikim promenama u našoj zemlji i kao oficir i kao predsednik

Objavljeno: 16:12h

Bivši filipinski predsednik Fidel Ramos, koji je vladao ovom zemljom u periodu od 1992. do 1998. godine, preminuo je danas u 94. godini, preneo je info portal Rapler pozivajući se na njegovu nećaku.

Ramos je bio na visokim bezbednosnim položajima pre nego što je postao predsednik, a mnogi su ga podržavali kao heroja ustanka Narodna moć, podignutog 1986. godine kojim je srušena diktatura Ferdinanda Markosa starijeg, oca i imenjaka nedavno izabranog predsednika Filipina Ferdinanda Markosa Mlađeg, preneo je Rojters.

Ramos je tesno pobedio na osporavanim izborima 1992. godine.

Iako je dobio manje od 23 odsto glasova, on je ubrzo osvojio podršku od 66 procenata i mandat tokom koga je vladao ostao je upamćen po periodu mira, stabilnosti i ekonomskog rasta.

Sa velikom tugom saznajemo da je preminuo bivši predsednik Fidel V. Ramos, izjavila je Triksi Kruz-Anheles, sekretarka za štampu Ferdinanda Markosa mlađeg.

– Iza sebe ostavlja živopisno nasleđe i sigurno mesto u istoriji zbog učešća u velikim promenama u našoj zemlji i kao oficir i kao predsednik – istakla je ona.

Poznat kao FVR, Ramos je pohađao američku vojnu akademiju u Vest Pointu i borio se u korejskom ratu 50-ih kao vođa voda.

Služio je kasnih 60-ih u Vijetnamu kao vođa Filipinske grupe za građansku akciju.

Ramos je imao sve činove u filipinskoj vojsci od potporučnika do načelnika Generalštaba.

Bio je radoholičar i atletski vođa.

Kada je bio načenik Generalštaba, igrao je golf i džogirao u isto vreme, trčeći za svojom loptom.

Njegovo trčanje rano ujutru bilo je legendarno među njegovim oficirima.

Za sada se ne zna od čega je preminuo Ramos, ali prema rečima njegovog dugogodišnjeg pomoćnika Normana Legaspija, poslednjih godina on je povremeneo bio u bolnici zbog srčanih problema, a patio je i od demencije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.