SVI U NEVERICI GLEDAJU BAKA KATIN GROB: Ovoliku "SRAMOTU" niko nije očekivao, auuu! (FOTO)
Baka Kata, Foto: printscreen Twitter/@ngjanowitz

LEGENDA SVOG GRADA

SVI U NEVERICI GLEDAJU BAKA KATIN GROB: Ovoliku "SRAMOTU" niko nije očekivao, auuu! (FOTO)

Nakon njene smrti 20. maja 2021. porodica je razgovarala o njenoj želji

Objavljeno:

Porodica Katarine Ordunje Perez (99) iz Meksika otkrila je da je završen njen kontroverzni nadgrobni spomenik, penis dug 160 centimetara i težak 270 kilograma. Grdosija od prošlog vikenda krasi mesto njenog večnog počinka, a predstavlja “prikaz njene ljubavi i životne radosti”.

– Želela je da razbije paradigmu svega meksičkog, gde su stvari ponekad skrivene jer nema otvorenog uma. Uvek je bila vrlo avangardna i imala vrlo napredne poglede o stvarima – rekao je njen unuk Alvaro Mota Limon u intervjuu za VICE.

Donja Kata, kako su je sa ljubavlju zvali u gradiću Misantla u istočnoj državi Verakruz, imala je poseban afinitet prema penisima i onome za šta je verovala da oni predstavljaju.

– Uvijek je govorila, u meksičkom smislu, da smo vergas – rekao je Mota Limon.

Malo je reči u meksičkom slengu tako dinamično kao što je “verga”, što je možda najbolje prevesti na kao “on je stvarno neki ku*ac” zbog opšte upotrebe kao psovke. Zavisno od toga kako je sročeno, “verga” može biti brutalna uvreda, govoreći nekome da odje*e (vete a la verga) ili da ne vredi ništa (vales verga). Ili to može biti kompliment, znak časti, tako da “verga” može značiti da je nešto kul ili hrabro.

Naime, donja Kata to je često koristila, ali sa vrstom kolokvijalnog ponosa kada je članove svoje porodice nazivala vergas, što prema njenom unuku znači da su bili ljudi moralne čvrstoće, s “integritetom, hrabrošću, strašću, a u isto vreme s ljubavlju i radošću”,

Njegova baka je odrasla u siromaštvu i nije pohađala školu kao dete, ali je svojim marljivim radom i odlučnošću postala uticajna u gradu Misantla. Političari su je često posećivali i udvarali joj se, znajući kakav je ugled stekla.

Kata je svojoj deci, unucima i praunucima usadila poruku da su verge i da mogu postići što god žele, posebno žene. Tako su mnogi njeni naslednici napravili značajne karijere.

Sestra Mota Limona je doktorirala, a on sam dva puta magistrirao i čak je neko vreme bio gradonačelnik svog rodnog grada. Mota Limón se prisetio kako je njegova baka na život gledala sa velikim optimizmom, pa je tvrdila da problemi čoveka nikada ne bi trebali da nadvladaja. Tu je ideju sprovodila u porodici, koristeći metaforu penisa, što znači da kada si verga, “ne treba da odustaješ nego da se direktno suočiš sa problemom”.

Tokom godina, Kata je pričala svojoj porodici i meštanima Misantla da želi da njen grob bude ukrašen penisom. Mota Limon je mislio da je baka samo baka: odvažna, žustra i zaigrana kao i uvek. Nije mislio da je ozbiljna. Ali pre njene smrti, on ju je upitao o tom dugotrajnom zahtevu.

– Rekla mi je da je to njena želja, da je niko ne zaboravi i da se svega, što smo voljeli kod nje, lakše sećamo – rekao je.

Nakon njene smrti 20. maja 2021. porodica je razgovarala o njenoj želji, trebalo je vreme da se sve to pokrene, otkrio je unuk. Na kraju je Mota Limon nazvao lokalnog inženjera u gradu koji izrađuje plastične proizvode, poput rezervoara za vodu i dečjih igrališta, i pitao ga da li je dorastao zadatku.

– Prvo sam mislio da je šala. Jer nije baš uobičajeno videti ovakve skulpture ili spomenike, a još manje u spomen na nekoga ko je preminuo – rekao je Isidro Lavoinje, inženjer koji stoji iza neobičnog spomenika penisa.

Za izradu kipa bilo je potrebno gotovo mesec dana i tim od 12 ljudi, uključujući stolara, skulptora i rezbara. Morali su da krenu sa procesom topljenja materijala kako bi mu dali potrebnu “amplitudu”, kako bi se mogli formirati testisi.

Iako je Lavoinje rekao da je projekt najčudniji koji je ikada izgradio, nije bio iznenađen, jer je poznavao donja Katu,

– Ona je bila neko ko je rušio tabue – priznao je.

(Espreos / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.