KO JE VIKTOR BUT, ČOVEK O KOJEM BRUJI CELA RUSIJA: Zovu ga Trgovac smrću, a jedan detalj ledi krv u žilama!
Foto: Youtube

otkrivamo

KO JE VIKTOR BUT, ČOVEK O KOJEM BRUJI CELA RUSIJA: Zovu ga Trgovac smrću, a jedan detalj ledi krv u žilama!

Ruski biznismen, koji govori šest jezika, uhapšen je u operaciji 2008

Objavljeno:

Porodice zatvorenih Amerikanaca pozvale su Belu kuću da obezbedi njihovo oslobađanje, makar i putem razmene zatvorenika. Sada, u centru te ponude je But, čovek koji je godinama izbegavao međunarodne poternice i zamrzavanje imovine

Budućnost dvoje američkih državljana zatočenih u Rusiji mogla bi da zavisi od puštanja osuđenog ruskog trgovca oružjem, kojeg su tužioci prozvali "Trgovac smrću", a čija je životna priča inspirisala holivudski film.

Viktor But, bivši sovjetski vojni oficir, trenutno služi 25-godišnju kaznu zatvora u SAD zbog optužbi za zaveru za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. But je sve vreme tvrdio da je nevin.

Kremlj dugo poziva na njegovo puštanje na slobodu, a kaznu izrečenu 2012. godine nazvao je "neosnovanom i pristrasnom".

CNN je u sredu preneo da je Bajdenova administracija ponudila Buta u potencijalnoj zameni za košarkašicu Britni Griner i još jednog američkog marinca Pola Vilana, prema ljudima upućenim u ovo pitanje.

Istog dana Griner je svedočila pred ruskim sudom na suđenju povodom optužbi za drogu nakon hapšenja u februaru na aerodromu u Moskvi. Vilan je uhapšen 2018. godine zbog sumnje na špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora. Za njegovo suđenje su američki zvaničnici rekli da nije bilo fer.

Njihove porodice su pozvale Belu kuću da obezbedi njihovo oslobađanje, čak i putem razmene zatvorenika, ukoliko je to neophodno. Sada, u centru te ponude je But, čovek koji je godinama izbegavao međunarodne poternice i zamrzavanje imovine.

Ruski biznismen, koji govori šest jezika, uhapšen je u operaciji 2008. koju su vodili američki agenti za borbu protiv droge na Tajlandu, predstavljajući se kao Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznate pod akronimom FARC. Na kraju je izručen SAD 2010. godine nakon dugotrajnog sudskog postupka.

- Viktor But je već dugi niz godina međunarodni neprijatelj trgovine oružjem broj jedan, naoružavajući neke od najnasilnijih sukoba širom sveta - rekao je Prit Barara, američki tužilac na Menhetnu kada je But osuđen u Njujorku 2012. godine.

- Konačno je priveden pravdi na američkom sudu jer je pristao da obezbedi zapanjujući broj vojnog oružja jednoj priznatoj terorističkoj organizaciji posvećenoj ubijanju Amerikanaca - rekao je on.

Na suđenju se otkrila Butova uloga u snabdevanju oružjem FARC-a, gerilske grupe koja je vodila pobunu u Kolumbiji do 2016. SAD su saopštile da je oružje bilo namenjeno ubijanju američkih građana.

Ali Butova istorija u trgovini oružjem se proteže mnogo dalje. Optužen je za sastavljanje flote teretnih aviona za transport vojnog oružja u konfliktne zone širom sveta od 1990-ih, podstičući krvave sukobe od Liberije do Sijera Leonea i Avganistana. Optužbe o aktivnostima trgovine ljudima u Liberiji navele su američke vlasti da zamrznu njegovu američku imovinu 2004. i blokirale su sve transakcije u SAD.

But je u više navrata tvrdio da je vodio legitimne poslove i da je delovao kao puki pružalac logistike. Veruje se da je u 50-im godinama, a njegove godine su sporne zbog različitih pasoša i dokumenata.

- Njegovi rani dani su misterija - rekao je za CNN 2010. Daglas Farah, viši saradnik u Međunarodnom centru za procenu i strategiju koji je koautor knjige o Butu.

Farah je 2007. rekao da je, prema njegovim brojnim pasošima, But rođen 1967. godine u Tadžikistanu, kao sin knjigovođe i automehaničara. On je rekao da je But diplomirao na Vojnom institutu za strane jezike, poznatoj fider školi za ruske vojne obaveštajne službe.

- Bio je sovjetski oficir, najverovatnije poručnik, koji je jednostavno video mogućnosti koje su pružila tri faktora koja su nastala raspadom SSSR-a i državnog sponzorstva koje je podrazumevalo: napuštene letelice na pistama od Moskve do Kijeva, koje više ne mogu da lete zbog nedostatka novca za gorivo ili održavanje; ogromne zalihe viška oružja koje su čuvali stražari koji su odjednom primali malu ili nikakvu platu; i rastuća potražnja za tim oružjem od tradicionalnih sovjetskih klijenata i novonastalih oružanih grupa od Afrike do Filipina - rekao je Farah.

But je rekao da je radio kao vojni oficir u Mozambiku. Drugi su rekli da je to zapravo Angola, gde je Rusija u to vreme imala veliko vojno prisustvo, rekao je Farah za CNN. Prvi put je postao poznat kada su Ujedinjene nacije počele da ga istražuju početkom i sredinom 1990-ih i kada su se SAD umešale.

But, koji je navodno koristio imena uključujući "Viktor Anatolijevič But", "Viktor But", "Viktor Bulakin" i "Vadim Marković Aminov", smatra se da je bio inspiracija za lik trgovca oružjem, kojeg je igrao Nikolas Kejdž u filmu "Gospodar rata" iz 2005.

Novinarka CNN-a Džil Doerti se 2002. sastala sa Butom u Moskvi. Pitala ga je povodom optužbi protiv njega, da li je prodavao oružje talibanima ili al Kaidi? Da li je snabdevao pobunjenike u Africi i plaćen "krvavim dijamantima" - But je negirao sve.

- To je lažna tvrdnja i to je laž. Nikada u životu nisam dotakao dijamante, nisam dijamantski tip i ne želim taj posao. Ne plašim se. Nisam uradio ništa u životu zbog čega bih trebao da se plašim - rekao je tada But.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.