(UŽIVO) 155. DAN RATA: Ukrajinska Rada izjednačila prava Poljaka i Ukrajinaca, izabran novi tužilac za korupciju
Ilustracija, Foto: Profimedia

IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) 155. DAN RATA: Ukrajinska Rada izjednačila prava Poljaka i Ukrajinaca, izabran novi tužilac za korupciju

Ukrajinski zvaničnici objavili su nove detalje o napadu na Černigovsku oblast koji se dogodio jutros; Iz Belorusije lansirano 20 raketa na Ukrajinu; Rusija preraspoređuje trupe na jug Ukrajine!

Objavljeno: 22:11h

Danas je 155. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

22:03 - Orban: "Ovaj rat se ne može dobiti"

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se ovaj rat ne može dobiti.

On je to rekao u Beču, posle razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Dodao je da je strategija NATO-a pokazala da neće biti uspešna.

Orban je naglasio da strahuje da bi EU mogla biti gurnuta u rat.

Viktor Orban
foto: Printscreen/dailymail.co.uk, EPA/LAJOS SOOS HUNGARY OUT, Twitter, Profimedia

21:11 - Medvedev: Pristupanje Švedske i Finske NATO-u izazvaće vojni odgovor

Budu li u tim zemljama smeštene NATO-o baze i oružje, tada će „naši reaktivni koraci biti simetrični tome“, rekao je Medvedev, sada potpredsednik Saveta bezbednosti Ruske Federacije, nakon sastanka o bezbednosnoj situaciji na granici s Finskom dugoj 1.300 kilometara, izvestio je Interfaks, a prenosi dpa.

Po Medvedevu, ta njihova odluka znači da je bezbednosna situacija na Baltičkom moru gora „jer Baltičko more sada zapravo postaje more kojim dominiraju države članice NATO-a“.

Optužio ih je da su pod uticajem koji dolazi „preko okeana i iz Brisela“.

Dmitrij Medvedev
foto: Profimedia

19:19 - Ukrajina ispunjava uslove EU, izabran novi tužilac za korupciju

Iskusni istražitelj Aleksandar Klimenko postavljen je danas za novog tužioca Specijalizovanog tužilaštva za borbu protiv korupcije Ukrajine. Ukrajina pokušava da ispuni zahtev Brisela da smanji stepen korupcije, što je jedan od ključnih uslova za prijem u Evropsku uniju, navodi Rojters. „Borba protiv korupcije je prioritet za našu državu, jer od njenog uspeha zavisi koliko ćemo biti privlačni za investitore i da li ćemo imati slobodu poslovanja“, napisao je na Telegramu Andrij Jermak, šef predsedničke kancelarije Zelenskog, prenosi Rojters.

17:35 - Ukrajinska Rada izjednačila prava Poljaka i Ukrajinaca

Parlament Ukrajine usvojio je zakon kojim se izjednačavaju prava poljskih državljana sa onim koja uživaju državljani Ukrajine, izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak. Na osnovu ovog zakona, Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine, prenose RIA Novosti. Konkretno, moći će da rade bez dozvole, da postanu poreski rezidenti, da se obrazuju, leče i steknu pravo na korišćenje ukrajinskih socijalnih programa. Kako je sredinom jula izjavila poslanica u ukrajinskom parlamentu Olga Sovgirija, Poljaci sa kvalifikacijama iz oblasti zdravstva koje priznaje Evropska unija moći će da rade u ukrajinskim državnim klinikama.

16:06 - "Rat je horor, krvoproliće i sramota"

Bivša novinarka državne televizije optužena za diskreditaciju ruskih oružanih snaga protestom protiv invazije Moskve na Ukrajinu, proglašena je krivom u četvrtak nakon što je na sudu rekla da je optužba protiv nje apsurdna.

Marina Ovsjanikova je prkosno ponovila svoj protest, odbila je da povuče svoje reči i rekla da ne rezume zašto ej tamo i zbog čega joj se sudi.

"Rat je horor, krvoproliće i sramota", navela je.

16:03 - Ruske trpe granatirale avijacione hangare

Ruske trupe pogodile su hangare jednog avijacionog preduzeća u Kropivnjickom, pri čemu je poginulo petoro ljudi, a povređeno je 25, izjavio je šef regionalne administracije Kirovograda Andrij Rajkovič.

Među povređenima su i vojna lica.

15:58 - Nehamer kritikuje EK, Orban protiv sankcija

Austrijski kancelar Karl Nehamer kritikovao je sporost Evropske komisije u vezi sa zajedničkom nabavkom gasa, a mađarski premijer Viktor Orban doveo je u pitanje svrsishodnost sankcija EU prema Rusiji.

"Zajednička energetska platforma bila bi važnija nego ikada, kako zemlje EU ne bi bile međusobno konkurencija“, kazao je Nehamer na zajedničkoj konferencij za nobvinare. Zatražio je od Brisela brže delovanje.

Orban je kritikovao strategiju sankcija EU protiv Rusije kao sredstvo za okončanje rata u Ukrajini.

1 / 5 Foto: Profimedia

15:50 - Britanci su objavili novu kartu dešavanja na frontu u Ukrajini

14:51 - "U Kijevu povređeno najmanje 15 ljudi"

Najmanje 15 ljudi povređeno je u napadima u Kijevu, navodi policija Kijevske regije, a prenosi CNN. Ruske snage su rano jutros lansirale rakete na infrastrukturu u distriktu Višigorodu, severno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Regionalni guverner kijevske regije Oleksij Kuleba je informaciju o napadu objavio u 6 ujutro na svom Telegram kanalu.

14:30 - Ukrajinske snage pretrepele gubitke u napadu na Černigov

Ukrajinska vojska pretrpela je gubitke nakon ruskog raketnog napada na grad Černigov na severu Ukrajine.

Granatiranje je pogodilo selo Hončarivske između 5:25 i 6:30.

"Oko 20 raketa palo je na naše položaje. Ima gubitaka među našim vojnicima", rekao je zamenik načelnika Oleksij Hromov.

13:34 - SAD: U Ukrajini ubijeno i ranjeno 75.000 Rusa

U ratu Ukrajini ubijeno je ili ranjeno više od 75.000 ruskih vojnika, rekli su zvaničnici SAD na zatvorenom brifingu koji je održan juče.

"Rečeno nam je da je više od 75.000 Rusa ubijeno ili ranjeno. Radi se o velikoj brojci. Rusija je uložila ogromne resurse u invaziju Ukrajine. Rekli su nam i da je više od 80 odsto ruskih kopnenih snaga zapelo, ne napreduju i umorni su", rekla je kongresmenka Elisa Slotkin iz Demokratske stranke.

13:29 - Šojgu: Naša zemlja će biti velika i jaka, opet ćemo imati SSSR

Na društvenim mrežama proširio se snimak na kojem se čuje kako ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izgovara rečenicu koja bi se, najblaže rečeno, mogla okrakterisati kao sporna.

Naime, na snimku koji je Tviteru objavio ukrajinski diplomata Oleksander Šerba, čuje kako Šojgu izgovara da će „ponovo imati SSSR“.

„Stvari će opet biti dobre. Naša država će biti velika i snažna, opet ćemo imati Sovjetski Savez. Niko neće otići. Opet ćemo imati mir i slogu“, rekao je Šojgu.

12:02 - Crnomorska flota: Rusija stekla prevlast u Azovskim moru

Ruska Crnomorska flota je u toku "specijalne operacije u Ukrajini" stekla prevlast u Azovskom moru i uspostavila kontrolu nad severozapadnim delom Crnog mora, izjavio je komandant Crnomorske flote Igor Osipov.

Osipov je u čestitki povodom Dana ratne mornarice Rusije naveo da brodovi i avioni flote udarima visokopreciznim oružjem dugog dometa uništavaju "važne objekte neprijatelja" i podržavaju ofanzivna dejstva kopnenih snaga, prenosi Interfaks.

11:02 - Moskva negira da je dobila zahtev za razgovor Blinken-Lavrov

Moskva je službeno negirala da je dobila zahtev od Vašingtona za telefonski razgovor dvojice ministara spoljnih poslova, američkog Entonija Blinkena i ruskog Sergeja Lavrova.

„Osim medijskih napisa o potencijalnom razgovoru ne znamo ništa i nismo dobili nikakav službeni zahtev“, rečeno je iz Moskve.

09:56 - Zelenski: Ukrajina je nezavisna, suverena i nedeljiva država

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je povodom Dana državnosti, koji Ukrajina danas obeležava, da je Ukrajina slobodna, nezavisna, suverena i nedeljiva država.

Zelenski je u video obraćanju rekao da će se Ukrajina boriti za svoju državnost do poslednjeg daha, poslednjeg patrona, poslednjeg vojnika, ali ne svog, već neprijateljskog, prenosi Interfaks Ukrajina.

1 / 4 Foto: Profimedia

09:36 - DNR: U ukrajinskom granatiranju ubijena cetiri civila

Četiri civila ubijena su, a 11 je ranjeno u prethodna 24 sata, tokom ukrajinskog bombardovanja Donjecke Narodne Republike, objavila je danas Teritorijalna odbrana samoproglašene DNR.

09:10 - Ukrajina: Operacija oslobađanja Hersona već je počela

Ukrajina je saopštila da je operacija oslobađanja Hersona „već počela“. Savetnik predsednika, Aleksij Arestovič, takođe je potvrdio strategiju Ukrajine da izoluje ruske snage, tvrdeći da postoji „određeni plan“ oružanih snaga Ukrajine da „izoluju ruske vojne operacije“.

Herson
Herson foto: Profimedia

08:30 - Više od 20 projektila lansirano iz Belorusije

Ukrajinski zvaničnici objavili su nove detalje o napadu na Černigovsku oblast koji se dogodio jutros.

"Od 17.20 do 18.30 časova. 28. jula 2022. informacije iz beloruskih izvora su dobile informaciju o lansiranju više od 20 raketa iz Belorusije. Trenutno se zna za dolazak 9 raketa preko teritorije Gončarivske, Černigovske oblasti", objavila je Operativna komanda Ukrajine na severu.

07:54 - Rusija preraspoređuje trupe na jug Ukrajine

Ruske snage preduzimaju "masovno preraspoređivanje" trupa u tri južna regiona Ukrajine, što izgleda kao promena taktike Moskve, rekao je u sredu Aleksij Arestovič, viši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog. Dodao je da Rusija šalje trupe u regione Melitopolj, Zaporožje i Herson, signalizirajući promenu taktike ka strateškoj odbrani od napada.

"Ovo bi nas dovelo u poziciju da ne možemo da oslobodimo svu svoju teritoriju i da pozovemo na razgovore. Putin je poslao vojsku u Ukrajinu kako bi ponovo stvorio Sovjetski Savez“, dodao je Arestovič u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

07:47 - Rakete ispaljene iz Belorusije pogodile Černigovsku oblast

Prema ukrajinskim zvaničnicima, više od deset projektila ispaljenih iz Belorusije rano jutros je pogodilo Černigovsku oblast.

"Danas smo se svi probudili veoma rano i ovo buđenje je bilo veoma uznemirujuće, čule smo eksplozije. Posle pet časova ujutru, lansiranje raketa velikih razmera sa teritorije Belorusije. Postoje preliminarne informacije o pogotku u blizini Gončarivskog", naveo je na Telegramu regionalni guverner Vjačeslav Čaus.

07:19 - Ukrajina: Ruske snage napale predgrađe Kijeva i niz regiona

Ruske snage raketirale su jutros Višgorodski okrug u Kijevskoj oblasti, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba. Prema njegovim rečima, meta je bio infrastrukturni objekat, prenosi Unian.

Kako se navodi, ruske snage granatirale su i Nikolajev i Harkov. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su se u gradu čule snažne eksplozije, a gradonačelnik Harkova Igor Terehov naveo je da je grad noćas gađan dva puta. Na Černigovsku oblast ispaljeno je više od 20 raketa, prenosi Interfaks Ukrajina saopštenje ukrajinske operativne komande Sever.

1 / 9 Foto: Profimedia

07:18 - LNR: Ruska vojska preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

"Teritorija termoelektrane u Ugljegorsku, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga", rekao je on za Sputnjik i dodao da će sledeći korak biti njeno deminiranje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.