(UŽIVO) 154. DAN RATA - Zaharova o samitu Rusija-Afrika, Bajden podržava plan razmene zatvorenika sa Rusijom
Ukrajina, Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL, EPA-EFE/SE​RGEY KOZLOV, Google Earth

IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) 154. DAN RATA - Zaharova o samitu Rusija-Afrika, Bajden podržava plan razmene zatvorenika sa Rusijom

Mnoge afričke zemlje su zavisne od uvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine. Zbog toga je nekoliko afričkih lidera posetilo Moskvu pre nekoliko nedelja i izrazilo zabrinutost zbog nestašice

Objavljeno: 00:19h

Danas je 154. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

23:53 Zelenski: Ukrajina će pomoći EU da se odupre ruskom energetskom pritisku

Ukrajina je sprema da poveća izvoz električne energije u Evropsku uniju kako bi joj pomogla da se „odupre energetskom pritisku“ Rusije, izjavio je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Povećaćemo izvoz električne energije potrošačima u EU“, rekao je Zelenski.

Njegova izjava dolazi dan posle dogovora zemalja članica EU da koordinisano smanje potrošnju gasa i tako pomognu Nemačkoj posle drastičnog smanjenja ruskih isporukaUkrajina i EU optužuju Moskvu da koristi gas kao ekonomsko i političko oružje.

23:50 Bajden podržava plan razmene zatvorenika sa Rusijom

Posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD za košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana koji su zatvorenu u Rusiji, javlja Si-En-En. Bajdenova podrška razmeni nadjačava protivljenje ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima, navodi američka televizijska mreža. Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je ranije danas da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi "značajan predlog" za razmenu Vilana i Grinerove, koji su u Americi klasifikovani kao "nezakonito pritvoreni".

23:48 Zaharova: Sledeći samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu

Drugi po veličini grad u Rusiji Sankt Peterburg biće domaćin samita Rusija-Afrika 2023. godine, objavila je danas na svom Telegram kanalu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova. Zaharova je sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom ove nedelje boravila na turneji u četiri afričke zemlje, sa koje se vraća danas. Grad domaćin inauguracionog samita Rusija-Afrika održanog 2019. godine pod sloganom ''Za mir, bezbednost i razvoj'', bio je Soči, rusko letovalište na Crnom moru.

22:24 - Blinkenova ponuda Lavrovu za osobađanje državljana SAD

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je danas da će narednih dana razgovarati telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i izvršiti pritisak da se postigne dogovor povodom ponude koju je dao Vašington kako bi se obezbedilo oslobađanje američkih državljana pritvorenih u Moskvi. Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da su SAD uputile Moskvi "značajnu ponudu" kako bi vratile u zemlju košarkašku zvezdu Britni Griner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana. Blinken je odbio da otkrije novinarima šta bi taj dogovor podrazumevao, prenosi Rojters.

22:23 - Ukrajina: Oslobođenje Hersona je neizbežno

Ministarstvo odbrane Ukrajine podelilo je fotošopovanu ilustraciju čuvene slike Krik, na kojoj su umetnuti ruski tenk i ruski vojnik koji vrišti.

„Plač iz Hersona. Deokupacija je neizbežna“, napisali su uz ilustraciju, misleći na ukrajinski kontranapad u tom okupiranom regionu.

21:03 - Britanija: Ako Putin uspe, imaćemo neviđenu bedu širom Evrope

Britanska šefica diplomatije Liz Trus, koja je favorit za naslednika Borisa Džonsona, izjavila je danas da ruski predsednik Vladimir Putin koristi ruski gas da drži ceo svet kao taoce.

"Znamo da se Putin neće zaustaviti samo na Ukrajini. On preti celoj istočnoj Evropi i demokratiji", rekao je britanski šef diplomatije.

21:01 - Najavljen je prvi razgovor Blinkena i Lavrova od početka rata

Američki šef diplomatije Antoni Blinken izjavio je danas da planira da "uskoro" razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Biće to prvi razgovor šefova diplomatija SAD i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

20:55 - Pušilin: Došlo vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini

Došlo je vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin. „Danas je došlo vreme da se ponovo oslobode ruski gradovi koje je osnovao ruski narod: Kijev, Černigov, Poltava, Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Zaporožje i Luck“, navodi se u saopštenju, preneo je Sputnjik. Pušilin je objavu postavio na platformi Telegram.

19:51 - Makron: Rusija je jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila

Francuski predsednik Emmanuel Macron optužio je danas Rusiju da je „jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila“ pošto je pokrenula „teritorijalni rat“ u Ukrajini.

„Rusija je pokrenula ofanzivu protiv Ukrajine, to je teritorijalni rat za koji se mislilo da je nestao sa tla Evrope. To je rat od početka 20. veka, čak i 19. veka. Govorim na kontinentu Afrike koji je pretrpeo kolonijalne imperijalizme“, rekao je Makron novinarima u Beninu gde se nalazi u poseti.

Makron je posle sastanka sa predsednikom Benina Patrisom Talonom rekao da je „Rusija jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila“ jer je odlučila da upadom u susednu zemlju brani sopstvene interese.

17:59 - Lavrov: Cene hrane nisu porasle zbog rata, Zapad je pravio zalihe tokom pandemije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom posete Africi govorio o globalnom povećanju cena hrane, za šta je optužio SAD i Evropsku uniju.

Obraćajući se afričkim diplomatama u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, Lavrov je krizu sa hranom nazvao „tzv. On je to izjavio nakon posete nekoliko afričkih zemalja koje su najviše pogođene nestašicom hrane.

Podsetimo, mnoge afričke zemlje su zavisne od uvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine. Zbog toga je nekoliko afričkih lidera posetilo Moskvu pre nekoliko nedelja i izrazilo zabrinutost zbog nestašice.

Sergej Lavrov
foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

17:42 - Kijev: Rusija zloupotrebljava nuklearku Zaporožje

Gradonačelnik ukrajinskog grada Enerhodara Dmitro Orlov optužio je danas ruske vojnike da koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao tvrđavu iz koje otvaraju vatru. "Okupatori su počeli da koriste teško naoružanje u blizini Zaporoške nuklaerane elektrane, u stambenim naseljima. Ova situacija je primećena tokom prošle nedelje. Okupatori granatiraju grad Nikopolj, na suprotnoj obali reke i dobro znaju da ukrajinske oružane snage neće odgovoriti na ove napade jer mogu da oštete nuklearnu elektranu", rekao je Orlov za ukrajinsku televiziju Espreso. Gradonačelnik Orlov nije u Enerhodaru jer je taj grad pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana rata, ali kaže da je i dalje u bliskoj komunikaciji sa svojim sugrađanima, prenosi Si-En-En.

17:39 - Filipini odustaju od ruskih helikoptera u strahu od sankcija

Filipinska vlada odustala je od dogovora o kupovini 16 ruskih vojnih transportnih helikoptera zbog straha od mogućih američkih sankcija, saopštili su danas filipinski zvaničnici. Bivši ministar odbrane Delfin Lorenzana rekao je da je otkazao ugovor vredan 227 miliona dolara o kupovini helikoptera Mi-17, prema odluci koju je prošlog meseca odobrio tadašnji predsednik Rodrigo Duterte, pre nego što mu je mandat istekao 30. juna, prenosi AP. "Mogli bismo da se suočimo sa sankcijama", rekao je Lorenzana, opisujući načine na koje bi Vašington mogao da izrazi svoje nezadovoljstvo, ako Filipini nastave sa sporazumom zbog pogoršanja američkog sukoba sa Rusijom.

17:00 - Poljska kupuje nove tenkove i haubice

Poljska će kupiti blizu 1.000 južnokorejskih tenkova, više od 600 komada artiljerije i desetine borbenih aviona od Južne Koreje, kako bi zamenila opremu i oružje koje je donirala Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

16:23 - Češki avioni štite slovačko nebo

Češka vlada podržala je planove koji će od septembra dozvoliti njenim borbenim avionima da štite vazdušni prostor susedne Slovačke, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Češke.

15:47 Gasprom tvrdi da još nije dobio turbinu za Severni tok 1

Zamenik generalnog direktora Gasproma Vitalij Markelov rekao je da kompanija još uvek nije dobila Simens turbinu koja se koristi u stanici Portovaja Severnog toka 1 koja je na servisu u Kanadi.

Rojters prenosi da je Markelov okrivio Simens, koji servisira turbinu, za kašnjenje, rekavši da postoje rizici od sankcija u vezi sa tom mašinom.

15:42 Rusija: Osvojili smo drugu najveću ukrajinsku elektranu

Rusija tvrdi da je osvojila drugu najveću elektranu u Ukrajini. Ako se ispostavi da je to istina, moglo bi se raditi o prvom većem strateškom uspehu Rusije u više od tri nedelje.

Kijev za sada nije potvrdio da je to elektrana Vuhlehirsk u Donjecku. Poručili su samo da se u blizini nje vode borbe.

15:00 "Ukrajini smo uništili 100 raketa za HIMARS-e"

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u nedelju uništile više od 100 raketa za američki sistem HIMARS u ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk.

Rusija je u ponedeljak objavila da je uništila skladište municije za HIMARS u ukrajinskoj regiji Hmjelnicki.

14:45 "U toku su pripreme za izvoz žita iz crnomorskih luka"

Ukrajinska mornarica saopštila je danas da su u lukama na Crnom moru u toku pripreme za izvoz ukrajinskog žita u skladu sa sporazumom iz Istanbula.

"Radi se u lukama u Odesi, Čornomorsku i Južnjiju. Brodovi će u luke dolaziti i odlaziti u formaciji karavana koji će pratiti vodeći brod", navela je mornarica.

Eksperti navigacije i hidrografike rade na tome da osiguraju bezbednost ove tri luke, prenosi CNN.

14:36 Separatisti: Popravićemo most

Samoproglašene vlasti u okupiranom regionu Herson zatvorile su most za saobraćaj, ali tvrde da je strukturno zdrav i da će uskoro početi sanaciju oštećenja.

"Most je pogođen, most nije uništen. Sad samo ima više rupa”, rekao je Kirill Stremousov, zamenik čelnika administracije koju je nametnula Rusija. Tvrdi da će napad otežati život stanovnika Hersona, ali "ni na koji način neće uticati na ishod neprijateljstava".

14:22 Otkriveni detalji napada u kojem su ubijeni ruski piloti

Otac Maksima Potjomina (41) otkrio je da su njegov sin i kolega njegovog sina ubijeni u napadu koji je ukrajinska vojska izvela američkim raketama HIMARS.

"Automobil mog sina pogođen je projektilom HIMARS-a", rekao je lokalnim medijima Aleksej Potjomin, predsednik Volgogradske regionalne padobranske federacije.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

13:07 Peskov: Postignut dogovor o tranzitu robe u Kalinjingrad

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, izjavio je danas da je "pozitivno rešeno" pitanje tranzita robe do najzapadnije oblasti Rusije, Kalinjingrada.

Evropska unija je shvatila da je za Rusiju "suštinski važno" pitanje tranzita robe u kalinjingradsku enklavu, saopštio je Peskov.

13:06 Litvanija zabranila ulazak ruskom partijarhu Kirilu

Litvanija je zabranila ulazak u zemljlu patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu zbog, kako tvde, podrške ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenosi danas litvanski portal DELFI pozivajući se na litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

12:38 Zelenski drugi put pozvao Štajnmajera u Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je, po drugi put, nemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera da posetio Kijevu, rekao je odlazeći ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik listu „Cajt“.

11:50 Pogođen hotel u Donjeckoj oblasti,najmanje jedna žrtva

Najmanje jedna osoba je danas poginula, a četiri su povređene u ruskom napadu u gradu Bahmut u Donjeckoj oblasti, kada je pogođen hotel, saopštili su lokalni zvaničnici.

"Prema preliminarnim informacijama, ima stradalih i ranjenih, a spasilačke operacije su u toku", naveo je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko na Fejsbuku.

11:42 Tanja Fajon stigla u Kijev

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon doputovala je u Kijev. Kako je navela u objavi na svom Tviter profilu, u Kijev je došla da "izrazi političku i praktičnu podršku Slovenije Ukrajini i njenom hrabrom narodu".

Fajon je sa ukrajinskim kolegom Dimitrom Kulebom obišla gradić Irpin u blizini KIjeva koji je bio na udaru najjačih napada ruske vojske tokom prve faze rata.

11:33 Ukrajinska vojska objavila snimak uništavanja ruskih tenkova

Ukrajinska vojska objavila je na svom zvaničnom Tviter profilu snimak na kojem se vidi trenutak kada je Vojna kontraobaveštajna služba dronovima uništila tri ruska tenka T-72. Uz snimak nije navedeno kada i gde je napad na ruske tenkove dogodio.

11:29 "Sporazum o izvozu žitarica bi mogao da propadne"

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da bi sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žita na Crno more, uz posredovanje Turske, mogao da propadne ako se prepreke za ruski poljoprivredni izvoz ne uklone što pre, preneo je Interfaks.

10:40 Snimci sa mosta na Dnjepru koji je ukrajinska vojska granatirala

Beloruski opozicioni mediji NEXTA objavio je snimak za koji navodi da je nastao na Antonovski mostu u okupiranoj Hersonskoj oblasti.

10:29 Gasprom smanjio isporuke gasa kroz Severni tok 1

"Od 27. jula u 08.00 ujutru kroz gasovod Severni tok 1 pumpano je 1,28 miliona kubnih metara na sat ili oko 20 odsto maksimalnog kapaciteta gasovoda", navodi se u saopštenju nemačke kompanije Gaskade.

Dnevno isporuke gasa pale su na skoro 31 milion kubnih metara, ili nešto više od 18 odsto kapaciteta cevi.

09:19 Britanski obaveštajci: Plaćenici iz Vagnera su uspeli da napreduju u Donbasu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je svoj redovni izveštaj u kojem navodi da je ruska privatna vojna kompanija Vagner "verovatno uspela taktički da napreduje u Donbasu oko Vuhlehirske elektrane i obližnjeg sela Novoluhanske". Kako se navodi, prethodno ukrajinske snage su se verovatno povukle iz tog područja.

09:13 "Okupatori da napuste Herson dok je to još moguće"

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, oglasio se na društvenim mrežama o udarima na ključni most u okupiranom Hersonu, šaleći se da uspešno presreće ukrajiske rakete, ali i upozoravajući okupatore da napuste grad.

"Antonovski most možete nazvati sredstvom ruske protivvazdušne odbrane koja presreće sve ukrajinske rakete, ali ne možete pobeći od stvarnosti - okupatori treba da nauče kako da preplivaju reku Dnepar. Ili da napuste Herson dok je još moguće. Trećeg upozorenja možda neće biti", rekao je on.

09:09 Zelenski imenovao novog državnog tužioca

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je Andrija Kostina, poslanika iz redova njegove partije, za novog državnog tužioca.

Zelenski je svoju odluku dostavio parlamentu, koji sada treba da glasa kako bi potvrdio imenovanje Kostina, preneo je Rojters.

Kostin će zameniti Irinu Venediktovu, koja je smenjena ranije ovog meseca.

08:32 Zelenski: 40.000 ruskih vojnika poginulo od početka invazije

Rusija je izgubila skoro 40.000 vojnika od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, tvrdi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, preneo je Gardijan.

"Rusija već četiri meseca nije objavila podatke o svojim žrtvama. Potpuna tišina. Ništa nije objavljeno niti rečeno u brojnim intervjuima i govorima na političkom i vojnom nivou. Međutim, ovaj broj je već skoro 40.000 - toliko je poginulih ruska vojska izgubila od 24. februara. A još desetine hiljada je ranjeno i osakaćeno", rekao je Zelenski.

08:27 Novi snimci gađanja mosta u Hersonu

Na društvenim mrežama pojavilo se još snimaka za koje se tvrdi da prikazuju trenutak kada je gađan jedan od ključnih mostova u Hersonu, prenosi Gardijan.

Zelenski imenovao novog državnog tužioca

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je Andrija Kostina, poslanika iz redova njegove partije, za novog državnog tužioca.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Zelenski je svoju odluku dostavio parlamentu, koji sada treba da glasa kako bi potvrdio imenovanje Kostina, preneo je Rojters.

Kostin će zameniti Irinu Venediktovu, koja je smenjena ranije ovog meseca.

08:32 Zelenski: 40.000 ruskih vojnika poginulo od početka invazije

Rusija je izgubila skoro 40.000 vojnika od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, tvrdi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, preneo je Gardijan.

"Rusija već četiri meseca nije objavila podatke o svojim žrtvama. Potpuna tišina. Ništa nije objavljeno niti rečeno u brojnim intervjuima i govorima na političkom i vojnom nivou. Međutim, ovaj broj je već skoro 40.000 - toliko je poginulih ruska vojska izgubila od 24. februara. A još desetine hiljada je ranjeno i osakaćeno", rekao je Zelenski.

08:27 Novi snimci gađanja mosta u Hersonu

Na društvenim mrežama pojavilo se još snimaka za koje se tvrdi da prikazuju trenutak kada je gađan jedan od ključnih mostova u Hersonu, prenosi Gardijan.

08:04 Ukrajina: Ubili smo najbolje Putinove pilote

Dvojica najboljih vojnih pilota Vladimira Putina ubijena su nakon što je njihova povorka automobila pogođena raketama u Ukrajini, tvrdi se u novim, nezvaničnim izveštajima. Potpukovnik Maksim Potjomin (41) i pukovnik Anatolij Stasjukevič (54) navodno su ubijeni u Donjecku nakon što su pogođeni preciznom raketom HIMARS, koju su Ukrajincima isporučili Amerikanci.

07:25 Ukrajinci gađaju ključni most u Hersonu

U oblasti Hersona na jugu Ukrajine, koja je okupirana od strane Rusije, postoje brojni, ali još nepotvrđeni, izveštaji da ukrajinske snage izvode nove udare na strateški Antonivski most preko reke Dnjepar.

07:24 Harkov ponovo na meti napada, gađan raketama S-300

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkov pogođen je ruskim raketnim napadom, rekao je gradonačelnik tog grada Igor Terehov.

"U 4.25 granatiran je industrijski okrug Harkov. Pogodile su ga dve rakete S-300", napisao je Terehov na svom Telegram kanalu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.