ZAHAROVA UPOZORILA ZELENSKOG! Ovo što je upravo izgovorila je JAKO OPASNO, posledice bi osetio CEO SVET?
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

OPASNO, OPASNO!

ZAHAROVA UPOZORILA ZELENSKOG! Ovo što je upravo izgovorila je JAKO OPASNO, posledice bi osetio CEO SVET?

Ona je napala kijevski režim zbog kršenja bezbednosti nuklearne elektrane

Objavljeno: 16:21h

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zahrova objavila je saopštenje u kojem se obraća vlastima u Kijevu.

Ona navodi da situacija u Zaporoškoj nuklearki, najvećoj u Evropi, izaziva sve veću zabrinutost. Ona tvrdi da su je "eskalirale ukrajinske vlasti" navodeći da Kijev "širi dezinformacije o navodnom uticaju ruskih predstavnika u elektrani na njenu bezbednosti".

"Više puta smo isticali da je Rusija pokazala najveću odgovornost u pogledu ukrajinskih nuklearnih objekata i učinila sve što je u njenoj moći da obezbedi ne samo adekvatan nivo nuklearne i fizičke bezbednosti, već i najveću moguću transparentnost po ovom pitanju", rekla je Zaharova.

Ona dalje navodi da je Rusija krajem juna 2022. godine, zajedno sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), na čelu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem, pripremala posetu nuklearnim elektranama radi provere poštovanja bezbednosnih standarda i sprovođenja zaštitne mere, ali da do posete nije došlo jer je Sekretarijat UN odbio da podrži inicijativu Sekretarijata IAEA pod slabim izgovorom nedovoljne bezbednosti i lošeg vremena za posetu.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

"Upozoravamo režim Zelenskog"

"Ometanje posete koristilo je režimu u Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima, koji nisu bili zadovoljni što će generalni direktor, stručnjaci agencije i međunarodni predstavnici uključeni u misiju imati priliku da vide pravu situaciju u NE Zaporožju i sami se uvere u ispravnost njeno funkcionisanje", kaže Zaharova.

Ona je napala kijevski režim zbog kršenja bezbednosti nuklearne elektrane.

"Posle prekida posete, oružane provokacije Kijeva protiv nuklearke su višestruko porasle: napadi dronovima na teritoriju elektrane, kao i akcije usmerene na zastrašivanje njenog osoblja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u više navrata prijavilo ove incidente IAEA", kaže Zaharova.

Na kraju, Zaharova zaključuje da su akcije Ukrajine prekršile svih sedam principa nuklearne bezbednosti koje je formulisao generalni direktor IAEA, ignorišući rezolucije Generalnih konferencija IAEA iz 1985. i 1990. godine, u kojima se navodi da svaki oružani napad ili pretnja napadom na nuklearna postrojenja krši principe Povelje UN, međunarodnog prava i Povelje IAEA.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

"Upozoravamo režim Zelenskog da ne nastavlja sa provokacijama na najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, jer bi to moglo dovesti do nuklearne nesreće koja bi imala posledice ne samo po Ukrajinu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude oprezna po ovom pitanju i da osudi akcije kijevskih vlasti", zaključuje Zaharova.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.