NAJTEŽA GODINA ZA EVROPU: Vremenski uslovi su NEHUMANI, a evo kakav HAOS TEK SLEDI!
Toplotni talas, Foto: Nebojša Mandić

oprez

NAJTEŽA GODINA ZA EVROPU: Vremenski uslovi su NEHUMANI, a evo kakav HAOS TEK SLEDI!

Evropa bi mogla da se suoči sa jednom od najtežih godina kada je u pitanju suša, sa ekstremno suvim vremenom koje će pogoditi nekoliko mediteranskih zemalja.

Objavljeno:

To je upozorenje komesara EU Maroša Šefčoviča, koji je nedavno poručio zakonodavcima da bi "sadašnja suša u Evropi mogla da postane najgora ikada“.

Produženi uslovi suše već su pogodili nekoliko zemalja članica EU, uključujući Grčku i Italiju, povećavajući zabrinutost širom Evrope u narednim mesecima.

Prošlog meseca je objavljeno da bi izuzetno rani toplotni talas u Francuskoj i Španiji mogao da utiče na useve pšenice, nakon što je došao posle izrazito sušnog proleća.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas, Engleska
foto: Profimedia

Italija

Italija doživljava najgoru sušu u poslednjih 70 godina, a vlasti se brinu da bi produžena suša mogla da dovede do ozbiljne nestašice vode za piće i navodnjavanje, što utiče na lokalno stanovništvo širom severne Italije.

U junu je objavljeno da je u velikim delovima najveće italijanske reke Po vode bilo toliko malo da su lokalni stanovnici šetali po peščanom koritu, a olupine brodova su izranjale na površinu.

U parku u blizini sela Gualtieri, biciklisti i planinari su se zaustavili da pogledaju Zibelo, 50 metara dugu baržu koja je prevozila drva tokom Drugog svetskog rata, ali je potonula 1943. Brod je inače bio potpuno pod vodom.

Portugal i Španija

Portugalska vlada je u početkom jula proglasila osmodnevno stanje pripravnosti zbog povećanog rizika od požara, a zemlja pogođena sušom se spremala za temperature do 43°C.

Usvojena ograničenja uključivala su zabranu pristupa javnosti šumama za koje se smatra da su pod visokim rizikom. U 2017. šumski požari u Portugalu ubili su više od 100 ljudi.

Кrajem juna 96% zemlje je klasifikovano kao u "ekstremnoj" ili "oštroj" suši.

U međuvremenu, u delovima Španije i Portugala izbili su veliki požari koji su buktali danima, a neki su i dalje aktivni.

U Španiji je zabeleženo više od 500 smrtnih slučajeva povezanih sa toplotnim talasom nazvanim "Lucifer" koji je zahvatio zapadnu Evropu, izazvavši razorne požare i podižući temperature na rekordne nivoe.

Temperature u Portugalu su prošlog četvrtka dostigle 47 stepeni. Oko 1.000 audi umrlo je od posledica toplotnog talasa i vatrene stihije.

Rezervoari u zemlji imaju kapacitet od 45 odsto, u proseku, prema vladinim podacima, što je zabrinjavajući razvoj za državu članicu EU u kojoj je u junu pala samo polovina od prosečnih padavina za taj mesec.

Rumunija

Početkom jula rumunske vlasti su pozvale stanovništvo da smanji upotrebu vode, jer je velika suša opterećivala resurse koji su potrebni za proizvodnju električne energije i poljoprivredu. Rumunija je jedan od najvećih proizvođača žitarica u EU.

Rumunski ministar životne sredine Barna Tančoš rekao je novinarima da treba čuvati vodu za piće, dok bi zalivanje bašta i punjenje bazena trebalo da budu ograničeni, a očekuje se da će nivo vode u 40 glavnih rezervoara u zemlji pasti sa 82% na 68% do kraja jula. Više od 70% zemlje trenutno je pogođeno sušom.

Francuska

Ranije ovog meseca francuski EDF je objavio da bi mogao da bude primoran da smanji svoju nuklearnu proizvodnju zbog dugotrajnih visokih temperatura i nedovoljne količine rečne vode, koja se koristi za hlađenje nuklearnih reaktora pre nego što se vrati u reku na višoj temperaturi.

Postoje propisi koji ograničavaju proizvodnju reaktora u vremenima izuzetne toplote i niskog nivoa vode.

- Imamo čudnu godinu zbog suše koja je rano počela, posebno u jugoistočnoj Francuskoj. Ali generalno ima malo manje vode na raspolaganju ove godine - rekla je Catrine Laugijer, direktorka EDF-a za životnu sredinu.

Francusku je isto pogodio toplotni talas, registrovane su rekordno visoke temperature u čak 64 oblasti. Na jugozapadu su bili najveći požari zbog čega je moralo da se ekavuiše na hiljade ljudi.

Astipalea, Grčka
foto: Profimedia

Grčka

Grčka je pretrpela neke od najrazornijih šumskih požara u Evropi u avgustu 2021. i mnogi brinu da bi zemlja mogla da doživi slične požare u budućnosti.

U junu se divlji požar otrgao kontroli na Eviji, drugom najvećem ostrvu u Grčkoj, naglašavajući rastući rizik, a u četvrtak je saopšteno da EU već finansira raspoređivanje preko 200 vatrogasaca iz celog bloka da se bore sa požarima u Grčkoj. Nedavno je vatrena stihija izbila blizu Atine i na Kritu.

Atika, region koji uključuje glavni grad Atinu, ovog vikenda može očekivati najvišu temperaturu vazduha do 40 stepeni Celzijusovih, prognoza je Nacionalne opservatorije Atine.

Sa vrelim talasom ponovo se suočavaju i zapadni, centralni i severni regioni kopna, kao i južna ostrva Egejskog mora i Dodekanez, piše "Katimerini".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.