ŠTA ĆE BITI SA IZVOZOM ŽITA? Iz UN su JASNI!
Ujedinjene nacije, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

otkrivamo

ŠTA ĆE BITI SA IZVOZOM ŽITA? Iz UN su JASNI!

.Prvi brodovi koji će trasportovati žito iz ukrajinskih crnomorskih luka mogli bi da krenu u roku od nekoliko dana zahvaljujući sporazumu

Objavljeno:

Prvi brodovi koji će trasportovati žito iz ukrajinskih crnomorskih luka mogli bi da krenu u roku od nekoliko dana zahvaljujući sporazumu koji su u petak potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije (UN), izjavio je danas je zamenik portparola UN Farhan Hak.

On je potvrdio da će Zajednički koordinacioni centar uskoro uspostaviti vezu sa brodarskom industrijom i potom objaviti detaljne procedure za kretanje brodova, prenosi Rojters.

Ujedinjene nacije
foto: AP

U međuvremenu, visoki ukrajinski zvanicnici izrazili su danas nadu da će prva pošiljke žita u okviru Istambulskog sporazuma krenuti već u sredu iz luke Cernomorsk, preneo je ranije Rojters.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov rekao je ranije da nema ograničenja koliko žitarica može da se izveze i ukazao da bi Ukrajina mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom perioda od osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.