"ZA MILIONE DECA I PORODICA TO JE DALEKI SAN": Svaki peti Nemac ne može da priušti OVO!
Ilustracija, Foto: Printscreen

šokantni podaci

"ZA MILIONE DECA I PORODICA TO JE DALEKI SAN": Svaki peti Nemac ne može da priušti OVO!

Četiri od deset samohranih roditelja (42,2 odsto) nemaju dovoljno novca za ovo

Objavljeno: 12:47h

Svaka peta osoba u Nemačkoj (22,4 odsto) ima premalo novca da bi jednom godišnje mogla da priušti jednonedeljni odmor. To proizilazi iz podataka koje je predsednik levičarske frakcije u nemačkom Bundestagu Ditmar Barč zatražio od Evropske statističke agencije Evrostat, prenosi Poslovni dnevnik.

Posebno za osobe sa decom, statistički rizik da ne mogu da priušte nedeljni odmor značajno raste.

Četiri od deset samohranih roditelja (42,2 odsto) nemaju dovoljno novca za ovo. Za parove rizik od siromaštva raste sa brojem dece.

18,1 odsto parova sa jednim detetom ne može sebi da priušti sedmodnevni odmor. Sa troje ili više dece, stopa raste na 29,4 odsto, prenosi Feniks magazin.

Najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez dece sa jednim partnerom starijim od 65 godina. U ovoj grupi 15,9 odsto ljudi nema novca za odmor.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Letnji odmor je vreme putovanja. Za milione dece i porodica to je, nažalost, samo daleki san. Činjenica da mnogim samohranim roditeljima i porodicama nedostaje novca i za najkraće putovanje govori da moramo učiniti više za decu i porodice u našoj zemlji. Svako dete i svaka porodica treba da jednom godišnje, daleko od svoja četiri zida, ima priliku da napuni baterije i doživi nešto novo", rekao je Ditmar Barč.

"Moramo razmisliti o tome i pronaći rešenje kako inflacija ne bi dodatno pogoršala problem. Inflacija će dodatno proširiti jaz između onih koji će otići na odmor i onih koji će ostati kod kuće. Umesto da nastavimo da ograničavamo plate, u trenutnoj krizi nam je potrebno snažno rešenje za plate i brza osnova za bezbednost dece. Deca imaju samo jedno detinjstvo", dodao je Barč.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.