OVO SU 2 NAJNOVIJA SIMPTOMA KORONAVIRUSA!
Korona, Foto: Profimedia, Ilustracija

obratite pažnju

OVO SU 2 NAJNOVIJA SIMPTOMA KORONAVIRUSA!

Širom sveta krenuo je novi talas korona virusa, njegove omikron varijante BA.5

Objavljeno:

Express.co.uk bavio se koji su simptomi omikron varijante i na koji način bi trebalo da se zaštitimo.

I dok smo korona virus uglavnom povezivali sa temperaturom, kašljem i gubitkom čula mirisa, na listu je dodat još jedan nesvakidašnji simptom koji može da se javi u ustima. S druge strane, ovako ćete razlikovati koronu i grip.

Omikron varijanta korona virusa uspešno zaobilazi imunitet i podiže novi talas korona virusa širom sveta. Možda mislite da su samo temperatura, kašalj i otežano disanje simptomi koji ukazuju na infekciju, ali zapravo omikron varijanta donosi nove simptome koje možda ne biste povezali sa aktuelnim virusom.

Reč je takozvanom geografskom jeziku i aftama.

Ono što je najviše zabrinulo zdravstvene radnike je činjenica da je nova podvarijanta korona virusa u stanju da zarazi i one koji su skoro imali korona virus.

Eksperti kažu da se simptomi ne razlikuju previše od onih koji su pratili omikron s početka njegovog pojavljivanja, ali listi pridodaju dva nova simptoma, a reč je o pojavi afta u ustima i takozvanom geografskom jeziku.

Afte
foto: Printscreen

Aplikacija "Zoe Covid Study" prijavljuje afte kao čest simptom infekcije omikronom. Od 59 zaraženih novim korona virusom, afte u ustima pojavile su se kod 24 pacijenta.

Prema tvrdnji naučnika, ovaj simptom se često pojavljuje udružen sa gubitkom čula mirisa i ukusa.

Još jedan od mogućih novih simptoma korona virusa je takozvani geografski jezik, odnosno jezik sa crvenkastim i belim ivicama ili sa dubokim brazdama koje su prilično izražene, te podsećaju na reljefnu kartu.

korona, Zlatiborski okrug, Pandemija, Doktor
foto: RINA

Kako bismo se zaštitili od oboljevanja savetuje se nošenje maski, naročito u zatvorenim prostorima, gde boravi mnogo ljudi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.