SKORO POLOVINA TESTIRANIH NA KORONU POZITIVNO, OBOLJEVAJU I DECA SVE VIŠE: Ambulante KRCATE, građani na sve strane!
Kovid ambulanta, Foto: Zorana Jevtić

NIJE NAIVNO

SKORO POLOVINA TESTIRANIH NA KORONU POZITIVNO, OBOLJEVAJU I DECA SVE VIŠE: Ambulante KRCATE, građani na sve strane!

"Dnevno se pregleda od 30 do 50 dece na teritoriji celog doma zdravlja. Pozitivno je od 15 do 20 odsto, otprilike oko od šest do osmoro dece koja su kovid pozitivna", ističe dr Jovanović

Objavljeno:

Epidemijska situacija u zemlji se komplikuje. U nedelju, od blizu 8.000 testiranih, gotovo polovina građana dobila je pozitivan rezultat testa.

U porastu su i drugi epidemijski brojevi - i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, broj preminulih od kovida 19. Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula kaže za RTS da se uočava blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje. Pozitivno je od 15 do 20 odsto testirane dece, navodi dr Jovanović.

korona, Zlatiborski okrug, Pandemija, Doktor
foto: RINA

Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da se uočava blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje, svakog dana se povećava broj, ali u blagom je porastu.

"Dnevno se pregleda od 30 do 50 dece na teritoriji celog doma zdravlja. Pozitivno je od 15 do 20 odsto, otprilike oko od šest do osmoro dece koja su kovid pozitivna", ističe dr Jovanović.

Navodi da je trenutno letnji raspust, pa je manje školske dece, ali uočavaju da se deca zaražavaju od najmlađeg uzrasta.

"Juče smo imali novorođenče koje je staro sedam dana. Zarazilo se od ukućana. Ako je neko od ukućana pozitivan, dete u roku od dva do pet dana dobije simptome. Šarolika je klinička slika, od blago povišene visoke temeprature, pa sa temperaturama do 39 stepeni - zapušenost nosa, malaksalost, gušobolja, a imamo i slučajeve sa povraćanjem i prolivom", napominje dr Jovanović.

Izrael, Korona, Kovid, Omikron, PCR test, Antigenski test
foto: Profimedia

Prema njenim rečima, kada se pojavi klinička slika najbolje je da se dete testira.

"Dete bude u izolaciji sedam dana i simptomatska je terapija. Daju se lekovi za obaranje temperature, gušobolju, paracetamol ili brufe. Što više tečnosti, blagi zaslađeni čajevi, supe i lagana ishrana", kaže dr Jovanović.

Ističe da su izuzetno retke komplikacije.

"Blaga je klinička slika, vrlo brzo prođe i deca se lepo oporave", ukazuje dr Jovanović.

Navodi da ako dete razvije neki od simptoma, trebalo bi ga izolovati.

"Da se ne igra u parkiću, može se prošetati, ali ga ne treba mešati sa starim i bolesnim ljudima. Zatišje je za vakcinaciju. Poneko dete se javi, ali je zatišje. Malo je manje interesovanje, ali se svakako preporučuje, naročito za decu koja su u riziku, koja imaju srčane mane, dijabetes, plućna obolenja, dijabetes, svakako se preporučuje Fajzerova vakcina", navodi dr Jovanović.

Dodaje da ima i drugih repsiratornih virusa i varičela. Ona se povremeno jave, ali je lakša klinička slika.

"Svakako se dete treba testirati da bi se znalo o čemu se radi", ističe dr Jovanović.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.