NOVI SIMPTOMI MAJMUNSKIH BOGINJA ZBUNJUJU LEKARE: Evo koje delove tela napadaju!
Majmunske boginje, Foto: Printscreen/TikTok@jmatthiasford

JEZIVO

NOVI SIMPTOMI MAJMUNSKIH BOGINJA ZBUNJUJU LEKARE: Evo koje delove tela napadaju!

"Ovi simptomi uključuju pojedinačne genitalne lezije i rane u ustima ili anusu", navodi se u časopisu.

Objavljeno:

Otkriveni su novi simptomi majmunskih boginja koji se javljaju u predelu genitalija.

Do sada je u Srbiji registrovano devet slučajeva majmunskih boginja, od kojih je većina sa teritorije Beograda, dok su dva slučaja zabeležena u Vojvodini. Da li postoji razlog za strah od ove bolesti ili smo se "provukli" jer je broj obolelih još uvek jednocifren, otkrio je nedavno epidemiolog dr Predrag Kon.

U svetu se beleži najveći pregled slučajeva do sada, koji obuhvata 16 zemalja. Do sada je poznato da majmunske boginje izazivaju bolest nalik gripu, sa osipom koji se širi sa lica po telu. Male tačke postaju plikovi, a početni simptomi su groznica, glavobolja, bol u mišićima, otok i bol u leđima.

Međutim, u časopisu "The New England Journal of Medicine", naučnici su rekli da su mnogi zaraženi dobili "simptome koji do sada nisu bili poznati".

"Ovi simptomi uključuju pojedinačne genitalne lezije i rane u ustima ili anusu", navodi se u časopisu.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Jedna od deset osoba je imala samo jednu leziju u predelu genitalija, a 15 odsto je imalo analni i/ili rektalni bol", rekao je dr Džon Tornhil.

U 54 slučajeva navodi se da su "lezije na genitalijama češće bile u ovoj epidemiji", dok su temperatura i umor bili manje primećeni simptomi. To takođe stvara zabrinutost da se ovi simptomi mešaju sa drugim polno prenosivim infekcijama, kao što su genitalne bradavice ili sifilis, ili čak herpes.

"Klinički simptomi su slični onima kod polno prenosivih infekcija i lako mogu dovesti do pogrešne dijagnoze. Mnogo je važno da se ovi novi simptomi prepoznaju, a lekari edukuju o tome kako da identifikuju i upravljaju bolešću. Pogrešna dijagnoza može usporiti otkrivanje i na taj način ometati trud da se kontroliše širenje virusa", navodi se u listu.

Majmunske boginje nisu polno prenosiva bolest, već se uglavnom prenose seksualnim putem, s obzirom na to da se prenose bliskim kontaktom sa kožom. Batut je već izdao detaljno saopštenje u kom upozorava na seksusalne odnose.

"Majmunske boginje mogu da se dobiju bilo kojom vrstom bliskog fizičkog kontakta. Nije jasno da li to znači da se virus može širiti se*som, međutim, preporuka je da se koriste kondomi najmanje 12 nedelja nakon oporavka".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.