ODBILI ZELENSKOG: Merkosur je bio JASAN!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

au

ODBILI ZELENSKOG: Merkosur je bio JASAN!

Argentinski predsednik Alberto Fernandes, je posetio Moskvu gde se sastao sa Putinom početkom februara

Objavljeno:

Južnoamerički ekonomski blok Merkosur, koji okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, nije dozvolio ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da govori na samitu šefova država grupacije koji se sutra održava u Asunsionu, objavilo je aktuelno paragvajsko predsedništvo.

"Nije bilo konseznusa. To je preneto ukrajinskom ambasadoru u Paragvaju. Sam ministar spoljnih poslova je preneo diplomatskom predstavniku to", rekao je Raul Kano zamenik ministra spoljnih poslova Paragvaja, zemlje domaćina skupa.

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

On je rekao da se sveodluke u ekonomskom bloku donose jednoglasno. Nije rekao koja zemlja ili zemlje nisu bile za intervenciju ukrajinskog predsednika.

Prošle nedelje ukrajinski predsednik kontaktirao je Marija Abda, paragvajskog šefa države, čija zemlja je aktuelni predsedavajući regionalnog bloka, da zatraži da se virtualno obrati samitu.

Samit se otvara u četvrtak, posle današnjeg sastanka Saveta zajedničkog tržišta Merkosura.

Brazilski predsednik ekstremne desnice Žair Bolsonaro rekao je na početku sukoba izmedju Rusije i Ukrajine da će njegova zemlja ostati neutralna. On je otputovao u Moskvu da razgovara sa Vladimirom Putinom nekoliko sati posle početka ruske invazije na Ukrajinu 204. februara.

On je krajem juna u telefonskom razgovoru sa Putinom dobio od Rusije garancije da će obezbediti "neprekinutu" isporuku djubriva, nephodnog za moćnu brazilsku agro industriju.

Brazil je sredinom jula objavio da namerava da kupi koliko može dizela od Rusije uprkos njenoj invaziji i sankciama protiv nje.

Argentinski predsednik Alberto Fernandes, je posetio Moskvu gde se sastao sa Putinom početkom februara.

Dan posle početka rata Brazil i Argentina su se uzdržale da podrže saopštenje Oranizacije američkih država u kome je osudjena ruska invazija Ukrajine.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.