EVROPA DRHTI ZBOG NESTAŠICE GASA: Svi strahuju od jednog Putinovog poteza, Ursula fon der Lajen UPOZORAVA!
Ilustracija, Foto: FOTO: EPA / LARRY W. SMITH, Profimedia, EPA-EFE/PATRICK SEEGER, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

tenzije

EVROPA DRHTI ZBOG NESTAŠICE GASA: Svi strahuju od jednog Putinovog poteza, Ursula fon der Lajen UPOZORAVA!

U slučaju akutne nestašice energije, vlade će morati da donesu odluku o tome koje industrije će zatvoriti i kojim redosledom

Objavljeno:

Evropska komisija je predstavila hitan plan za smanjenje potrošnje gasa u slučaju da Rusija potpuno prekine snabdevanje, što je šefica Komisije Ursula fon der Lajen rekla da je „verovatan scenario“.

Evropska komisija objavila je u sredu planove za hitne slučajeve da odmah smanji potražnju za gasom u EU, jer Evropa ima za cilj da izbegne nestašicu gasa tokom zime zbog straha da će Rusija prekinuti isporuke.

Predstavljajući predlog, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Rusija „koristi energiju kao oružje“.

„U svakom slučaju, bilo da se radi o delimičnom, velikom ili potpunom prekidu ruskog gasa, Evropa mora da bude spremna“, rekla je ona.

Fon der Lajen je dodala da je potpuno prekid dotoka gasa ka Evropi „verovatan scenario“.

"Moramo da budemo proaktivni. Moramo da se pripremimo za potencijalni potpuni prekid ruskog gasa. To je ono što smo videli u prošlosti", rekla je fon der Lajen.

"Spremamo se za najgore, a nadamo se najboljem", dodala je ona.

Šta se nalazi u predlogu EU za gas? Plan za vanredne situacije predlaže državama članicama da se uključe u dobrovoljne mere za smanjenje potrošnje.

Od svih zemalja članica EU traži se da smanje potražnju za gasom za 15% između avgusta i aprila. Predlog takođe omogućava Briselu mogućnost da pokrene hitno upozorenje koje zahteva obavezno smanjenje potražnje za gasom u celom bloku.

„Ovo je signal svim javnim organima, potrošačima, domaćinstvima, vlasnicima javnih zgrada, snabdevačima strujom i da sada moraju preduzeti vanredne i brze mere za uštedu gasa“, navodi se u predlogu.

Zemlje EU su u velikoj meri odgovorne za sopstvene energetske politike. Za predlog plana za vanredne situacije bilo bi potrebno odobrenje država članica pre nego što se stavi na snagu.

EU, Evropska unija
foto: Profimedia

Evropske zemlje zavise od gasa i za struju i za grejanje, a hladnija zima preti užasnom situacijom kasnije tokom godine ako Rusija dodatno ograniči snabdevanje zbog kontinuirane podrške EU Ukrajini.

Evropske vlade takođe pažljivo prate da li će ruski gas kroz gasovod Severni tok 1 kroz Nemačku ponovo početi kako je planirano u četvrtak nakon planiranog perioda održavanja.

Zašto EU sada otkriva ovaj plan? Pošto je ruski Gasprom obustavio isporuke nekim državama članicama, zvaničnici EU upozorili su da se mogu očekivati dalja smanjenja.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), napori da se diversifikuju izvori energije i umanje zavisnost od Rusije od strane EU nisu doveli do dovoljno garantovanog snabdevanja da bi se izbeglo smanjenje potrošnje energije tokom zime.

1 / 6 Foto: Profimedia, AP

Ovo je verovatno bio jedan od razloga za predlaganje plana za vanredne situacije, jer on poziva na hitno smanjenje potrošnje gasa kako bi se osiguralo da se rezerve popune na vreme.

2021. 40% gasa EU je uvezeno iz Rusije.

Šta to znači za industriju i privatne potrošače? Evropskim vladama je takođe savetovano da pokrenu finansijske podsticaje za kompanije da smanje potrošnju gasa.

Takođe bi se mogle koristiti aukcije ili tenderi, kojima bi se veliki potrošači nadoknađivali za manje korišćenja gasa. Privatna domaćinstva se podstiču da štede energiju tako što ne koriste toliko grejanje ili hlađenje.

1 / 7 Foto: Profimedia

U slučaju akutne nestašice energije, vlade će morati da donesu odluku o tome koje industrije će zatvoriti i kojim redosledom.

Od svih 27 država članica traži se da do septembra dostave nacionalne planove za vanredne situacije sa konkretnim merama smanjenja potražnje EU nakon konsultacija sa svojim neposrednim susedima.

Bonus video:

05:20

OVAKO ĆETE IZBEĆI NESREĆU KAD PRETIČETE U SAOBRAĆAJU! Stručnjak za saobraćaj otkrio kako da se ponašate OBRATITE PAŽNJU NA JEDNO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.