ERDOGAN SE OSVETIO PUTINU: Ponizio je RUSKOG LIDERA, kao što je i ovaj njega pre 2 godine! (VIDEO)
Putin i Erdogan, Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

dugo je čekao

ERDOGAN SE OSVETIO PUTINU: Ponizio je RUSKOG LIDERA, kao što je i ovaj njega pre 2 godine! (VIDEO)

Situacija u kojoj se Putin našao bila je nepoznati teren za njega, jer godinama nosi reputaciju lidera koji često ostavlja lidere da ga čekaju, nekada i duže od sat vremena, pre nego što sastanak počne

Objavljeno: 08:55h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ostavio je ruskog kolegu Vladimira Putina da ga stoji pred velikim brojem novinara i čeka početak njihovog sastanka.

Na snimku koji je nastao uoči njihovog sastanka vidi se kako je Putin nervoza, premešta težinu sa jedne na drugu nogu i sve vreme menja izraze lica. Iako je Putinovo čekanje trajalo malo duže od jednog minuta, stručnjaci za neverbalni govor tvrde da je Putinu navodno bilo neprijatno. Ubrzo se međutim pojavio Erdogan i oba lidera su se srdačno pozdravila.

Situacija u kojoj se Putin našao bila je nepoznati teren za njega, jer godinama nosi reputaciju lidera koji često ostavlja lidere da ga čekaju, nekada i duže od sat vremena, pre nego što sastanak počne. Neki spekulišu da je ovaj Erdoganov potez osveta zbog sastanka u Moskvi 2020. godine kada je Erdogan toliko čekao Putina, da je u jednom trenutku odlučio da sedne.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Iako je Putin očekivao da će se zajedno sa njim pred novinarima pojaviti i turski predsednik, on je ostao da čeka tok je veliki broj fotoreportera iskoristio priliku da ga fotografiše. I dok su blicevi sa fotoaparata sevali, ruski predsednik je stajao, ali je sve vreme mrdao stopalima, a onda je spustio ruke da padaju sa strane.

- Onih 50 sekundi koje je Erdogan terao Putina da ga čeka, dok pred kamerama izgleda iznemoglo, govori o tome koliko su se stvari nakon sukoga u Ukrajini promenile - rekla je Džojs Karam dopisnica National News-a na Tviteru.

Ona je ovo čekanje nazvala "slatkom osvetom" zbog situacije od pre dve godine. Turski mediji su tada objavili da su se Erdogan i članovi njegoivog tima osetili poniženo jer su morali da čekaju napolju.

Iako je Putin pohvalio Erdogana zbog posredovanja u pregovorima između Rusije i Ukrajine rekavši da je postignut određeni napredak, on nije bio previše zadovoljan zbog ambicija Turske o izgradnji tampon-zone južno od tursko-sirijske granice.

Erdogan tvrdi da bi pomenuta zona štitila Tursku od napada Kurda, tvrdeći da njegova zemlja ne može da sedi i mirno posmatra ono što se dešava, piše Guardian.

Neki su spekulisali da je Putinovo kašnjenje kada se sastaje sa međunarodnim liderima ima veze sa psihologijom njegove vladavine koja seže u rane dane njegovog predsedništva. Putin je 2003. godine zakasnio na sastanak sa kraljicom Elizabetom 14 minuta, a godinu dana ranije držao je roditelje dece poginule u avionskoj nesreći da čekaju na groblju dva sata.

Papa Franja ga je čekao sat vremena u junu 2015. godine u Vatikanu, dok ga je 201/8. godine američki predsednik Donald Tramp čekao 45 minuta uoči zakazanog sastanka na Samitu u Helsinkiju.

Radio slobodna Evropa prenosi da je apsolutni rekorder u čekanju Angela Merkel koja je na sastanak sa Putinom čekala četiri sata i 15 minuta, a nešto manje, tačnije četiri sata čekao ga je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.