OBJAVLJENE NAJNOVIJE CENE NAFTE: Evo šta se SADA DESILO!
Novac, Foto: Profimedia

stanje u svetu

OBJAVLJENE NAJNOVIJE CENE NAFTE: Evo šta se SADA DESILO!

Danas ih je savladalo upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi obustava isporuke ruskog gasa Evropi izazvala pad privrede u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji za pet odsto

Objavljeno:

Cene nafte danas su pale ispod nivoa od 105 dolara na međunarodnim tržištima pošto je među trgovcima ponovo preovladao strah da će ekonomsko usporavanje pogoditi potražnju za naftom, potiskujući oskudne zalihe u drugi plan.

Na londonskom tržištu cena barela za isporuku u septembru posle podne bila je niža za 1,62 dolara nego u trenutku jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 104,65 dolara. Juče je trgovinu zatvorila uz dobit od 5,11 dolara.

Na američkom tržištu, barel sa rokovima isporuke u avgustu danas se trgovao po nižoj ceni od 1,87 dolara, sa 100,73 dolara. Juče je zaključio trgovinu sa profitom od 5,01 dolar.

Rusija, Nafta
foto: EPA/DAVE HUNT, Profimedia

U SAD se danas aktivnije trgovalo barelima za isporuku u septembru, po nižoj ceni od 1,76 dolara, sa 97,66 dolara.

Gasprom i klauzula „više sile“.

Tržišta je juče uznemirila vest da je ruski Gasprom upozorio najmanje jednog kupca u Evropi da zbog vanrednih okolnosti možda neće moći da ispuni obaveze za isporuku gasa, navodi se u pismu u koje je Rojters ugledao.

Neimenovani izvor je rekao da je Gasprom aktivirao klauzulu o "višoj sili" u vezi sa turbinom gasovoda Severni tok 1 koju je poslao nemačkom Simensu na servis. Siemens je obavio servis u fabrici u Kanadi, koja je zauzvrat blokirala povratak turbine jer je uvela sankcije Gaspromu.

Cena goriva, Gorivo, Nafta
foto: Profimedia

Ova vest je ponovo podstakla strah među trgovcima od ograničenih ponuda, koje su ove godine pogoršale sankcije Zapada na rusku naftu i gorivo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Danas ih je savladalo upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi obustava isporuke ruskog gasa Evropi izazvala pad privrede u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji za pet odsto. Cene su pale s obzirom da pad aktivnosti znači i slabiju tražnju za naftom.

Bajden je posetio Saudijsku Arabiju, najvećeg izvoznika nafte

Današnje merenje cena bila su očekivanja da će najnoviji izveštaji pokazati rast zaliha u SAD tokom protekle nedelje. Analitičari u anketi Rojtersa predviđaju da će zalihe sirove nafte i derivata verovatno porasti, dok će zalihe benzina pasti.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

Američki institut za naftu (API) objaviće izveštaj tokom dana, a vlada sutra.

Američki predsednik Džo Bajden posetio je prošle nedelje najvećeg izvoznika nafte Saudijsku Arabiju kako bi povećao proizvodnju kako bi smanjio cene goriva. Ali saudijski zvaničnici nisu govorili o izjavama o proizvodnji.

Saudijski ministar spoljnih poslova rekao je u utorak da je problem kapacitet prerade, a ne nafta.

"Do danas nismo primetili nestašicu nafte na tržištu. Nema dovoljno kapaciteta za preradu, što je takođe problem, tako da moramo više ulagati u kapacitete rafinerije", rekao je princ Faisal bin Farhan Al Saud novinarima u Tokio u utorak.

U posebnom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) objavila je danas da je barel naftne korpe njenih članica u ponedeljak iznosio 108,76 dolara, što znači da je poskupeo za 4,37 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.