DOK NAS SMRT NE RASTAVI... A I NAKON TOGA: Ovo je ŽENA koje je 30 godina nosila GLAVU SVOG MUŽA U TORBI, BIZARNO!
Elzabeta, Foto: Wikipedia

LUDA ISTORIJA

DOK NAS SMRT NE RASTAVI... A I NAKON TOGA: Ovo je ŽENA koje je 30 godina nosila GLAVU SVOG MUŽA U TORBI, BIZARNO!

Nakon ser Volterove smrti, Bes se svim silama trudila da skine ljagu sa imena svog muža i ispravi nepravdu koja ga je koštala života

Objavljeno:

Brak Elizabete i Voltera Rolija bio je kontroverzan. Izgleda da su začeli dete pre venčanja, svadba je bila zbrzana, a par se venčao takoreći tajno 1591. U martu 1592. rodilo im se prvo dete. Zbog toga što je Roli, istraživač i pesnik, bio jedan od miljenika kraljice Elizabete I i da je Elizabet imala visok status kao dvorska dama, kraljica je bila ljuta što par nije tražio njenu dozvolu za brak.

Elizabet - Bes je takođe bila rođaka kraljičine pokojne maćehe Katarine Par, šeste žene Henrija VIII. Navodi se da je bila inteligentna, hrabra, strastvena i veoma iskrena osoba. Stoga nije iznenađenje što se zaljubila u avanturističkog Voltera Rolija, koji je već putovao nadaleko i naširoko kada su se upoznali.

Po predanju, upravo je on bio taj koji je u Englesku, sa jednog od svojih putovanja, doneo krompir, a bio je i jedan od prvih pojedinaca koji su popularizovali pušenje duvana u Engleskoj.

Politički i lični problemi

Par je odbio da se izvini ili da traži kraljevsko pomilovanje, što je bilo potpuno suprotno od onoga što je kraljica Elizabeta I očekivala da urade. Oboje su utamničeni u londonskom Taueru. Roli je otkupio njihovu slobodu, ali su proterani sa dvora.

Naredne godine bile su teške za Rolijeve. Umro im je sin, najverovatnije od kuge. Njihovo drugo dete, dečak koga su krstili očevim imenom - Volter, rođen je 1593. Pošto je ser Volter često bio odsutan od kuće, čini se da je Bes imala neobično veliku količinu obaveza i odgovornosti koje je trebalo da ispuni kao žena u ovoj eri.

Kraljica Elizabeta I umrla je 1603. godine, što je rezultiralo Unijom kruna, kada je škotska dinastija Stjuarta nasledila presto. Putovanje koje je Bes preduzela da upozna novu kraljicu Engleske bilo je bezuspešno. I novi monarh čuo je za “zloglasni par” pa su Rolijevi opet ostali izopšteni iz visokog društva.

A onda je situacija postala još gore - Voler je dopao zatvora zbog navodne umešanosti u glavnu zaveru protiv novog monarha, kralja Džejmsa I. Dok je on bio u tamnici, rođen je njihov treći sin i Elizabet je ponovo bila sama.

Elizabeta
Elizabetafoto: Wikipedia

Tražeći Eldorado…

Volter Roli ostao je u zatvoru narednih 13 godina. Za vreme tamnovanja pisao je poeziju i započeo svoju “Istoriju sveta”, koju nije dovršio. Pušten je tek 1616. Bes je uvek ostala odana mužu, bez obzira na sve. Bilo je jasno da su se venčali iz ljubavi, iako ne pod idealnim okolnostima, piše portal History of yesterday.

Kralj Džejms I je 1617. pomilovao Rolija i bilo mu je dozvoljeno da krene na drugu ekspediciju u Južnu Ameriku da nastavi potragu za čuvenim gradom zlata - Eldoradom. Neki istoričari danas misle da je upravo obećanjem da će pronaći zlato Roli otkupio svoju slobodu.

Ekspedicija je doživela neuspeh. Ser Volter je ponovo uhapšen. Kao izgovor je poslužila činjenica da su njegovi ljudi opljačkali špansku ispostavu dok je tražio “Eldorado”. Taj čin je bio u suprotnosti sa mirovnim sporazumom koji je potpisan sa Španijom 1604. godinu dana nakon smrti Elizabete I.

Ovoga puta, kazna je bila - smrt!

“Lek za sve bolesti i bede”

Reči koje je ser Volter Roli izgovorio na dan pogubljenja, 29. oktobra 1618, zapisane su za potomstvo.

- Hajde da pošaljemo. U ovom času hvata me groznica, a ne bih dozvolio da moji neprijatelji pomisle da sam se tresao od straha - rekao je dželatu.

Dozvoljeno mu je da vidi sekiru koja će mu odrubiti glavu, a tada je rekao: “Ovo je oštar lek, ali je lekar za sve bolesti i bede”.

Rolijevi biografi su zapisali da je u odsutnom trenutku dželat oklevao. Istraživač mu je tada rekao: “Čega se bojiš? Udari, čoveče, udari!”

Volter Roli i sin
Volter Roli i sin foto: Wikipedia

Zajedno do kraja

Nakon ser Volterove smrti, Bes se svim silama trudila da skine ljagu sa imena svog muža i ispravi nepravdu koja ga je koštala života. Ispostavilo se da je Roli pogubljen samo zato što je španski ambasador to zahtevao kao da dve monarhije sada imaju dobre odnose.

Bes je bila izuzetno uspešna u svojim nastojanjima. Uspela je da izdejstvuje da Roli bude rehabilitovan što je omogućilo da njihov jedini preživeli sin nasledi imovinu svog oca.

Iako danas ne možemo biti sigurni da je Bes zaista nosila baršunastu torbu sa muževljevom glavom celog života, to je priča koja se često priča. Može se pretpostaviti da je sa njom prvobitno bila sahranjena, jer izveštaj iz 1740. godine kaže da je posle Besove smrti glava vraćena u njegovu grobnicu u Vestminsteru. Problem je u tome što je još uvek nejasno gde je Volter Roli sahranjen, pa je samim tim i lokacija glave nepoznata.

Čini se da je Elizabetin zahtev da dobije muževljevo telo nakon njegove smrti odobren, tako da je ona izabrala mesto sahrane za njega. Izvori sugerišu da je muževljevu glavu imala sa sobom u trenutku smrti, do poslednjeg momenta odbijajući da se odvoji od muža kojeg je toliko volela i izgubila na tako nepravedan način.

(Espreso/Istorijski zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.