VRTOGLAVA INFLACIJA U HRVATSKOJ: Oborila rekord u junu, cene skočile u NEBESA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

inflacija

VRTOGLAVA INFLACIJA U HRVATSKOJ: Oborila rekord u junu, cene skočile u NEBESA!

Cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva porasle su 9,6 odsto, a rekreacije i kulture - za 8,0 procenata

Objavljeno:

Potrošačke cene u Hrvatskoj porasle su u junu 12,1 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine.

To je najviša stopa otkako Državni zavod za statistiku (DZS) te zemlje vodi ove podatke, i u najvećoj meri je posledica rasta cena energije i hrane. U odnosu na april, inflacija je u junu porasla 1,1 odsto, pokazuje današnji izveštaj DZS-a.

Rast cena od 12,1 posto, na godišnjem nivou, predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na majski nivo od 10,8 procenata, prenosi agencija Hina. Takođe se navodi da su na godišnjem planu najviše porasle cene prevoza (20,3 posto), hrane i bezalkoholnih pića (16,9 odsto).

U restoranima i hotelima cene su na godišnjem nivou zabeležile rast od 14,6 posto, pokućstvo, oprema za domaćinstvo i redovno održavanje poskupeli su za 13 procenata, a odeća i obuća za 11,1 odsto.

1 / 7 Foto: Profimedia

Cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva porasle su 9,6 odsto, a rekreacije i kulture - za 8,0 procenata.

Bonus video:

01:10

SVAKI PETI PAR IMA PROBLEM SA POTOMSTVOM! Krstić za Kurir TV o odluci kojom se produžava vantelesna oplodnja OVO JE VELIKA VEST

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.