ZAŠTO KRALJICA ELIZABETA UVEK NOSI OVO U JAVNOSTI? Postoji dobar RAZLOG za njen omiljeni MODNI DETALJ, evo i KOJI!
Kraljica Elizabeta, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

KRALJEVSKA PORODICA

ZAŠTO KRALJICA ELIZABETA UVEK NOSI OVO U JAVNOSTI? Postoji dobar RAZLOG za njen omiljeni MODNI DETALJ, evo i KOJI!

Tradicija kraljevske porodice da nosi bisere datira sve do kraljice Viktorije, čukunbake kraljice Elizabete II

Objavljeno:

Nakon 70 godina na tronu, ljudi su primetili mnoge detalje o modnim preferencijama kraljice Elizabete II. Jedna tema koja se često pojavljuje među obožavateljima uključuje njen nakit – konkretno, biserne ogrlice koje ona uvek nosi.

Ispostavilo se da postoji dobar razlog za kraljičin omiljeni modni detalj – nošenje bisera je porodična tradicija koja seže stotinama godina unazad.

– Biseri su tradicionalni nakit za kraljice u Britaniji više od hiljadu godina unazad – nikada nije postojala kraljica koja nije nosila bisere“. U prošlosti, oni su smatrani retkim, lepim, sjajnim i što ih više nosite – postaju sjajniji – objasnila je Lesli Fild, koja je napisala knjigu “Kraljičini dragulji”.

Tradicija kraljevske porodice da nosi bisere datira sve do kraljice Viktorije, čukunbake kraljice Elizabete II.

– Ona je sve svoje ćerke i unuke darivala sa po jednim biserom svake godine na njihov rođendan kako bi do 18 godina imali dovoljno bisera za ogrlicu – objasnila je Fild.

Elizabetin otac, kralj Džordž VI, nastavio je tradiciju kada joj je poklonio tanak platinasti lančić u koji je dodavao po dva bisera na svaki njen rođendan.

Biseri se nose prilikom posebnih svečanosti

1 / 5 Foto: Profimedia

Godine 1935, tokom proslave svog srebrnog jubileja, deda kraljice Elizabete II, kralj Džordž V, poklonio je njoj i njenoj sestri, princezi Margaret, biserne ogrlice koje su nosile na krunisanju svog oca kralja Džorža VI 1937. godine. Ogrlice su bile vidljive ogrlice dok su devojke mahale gomili sa balkona Bakingemske palate.

Za dan venčanja 1947. Elizabeta je nosila još jednu ogrlicu od dva reda bisera za koju se veruje da su zapravo dve odvojene ogrlice iz njene obimne kolekcije. Nosila je sličan nakit kada je najavljivala veridbu sa princom Filipom ranije te godine, i nastavila je da nosi bisere za druge značajne prilike, uključujući Filipovu sahranu 2021.

Kao što bi se moglo očekivati, kraljica ima prilično veliku kolekciju ogrlica, od najjednostavnijih do onih sa 5-6 redova bisera. Međutim, najčešće nosi ogrlicu sa tri niski.

(Espreso/istorijskizabavnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.