(UŽIVO) 146. DAN RATA: Počeo samit - Putin, Erdogan i Raisi u Teheranu
Putin i Erdogan, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOVSPUTNIK, Wikipedia

RATNO STANJE

(UŽIVO) 146. DAN RATA: Počeo samit - Putin, Erdogan i Raisi u Teheranu

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastaće se kasnije danas u Teheranu kako bi razgovarali o izvozu ukrajinskog žita, rekao je pomoćnik Kremlja.

Objavljeno: 22:36h

Danas je 146. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

22:08 Snimci ukrajinske ofenzive u Hersonu

Pojavljuju se i prve snimke ukrajinskog udara na važan most u Hersonu.

22:03 Putin hvali Erdogana: Zahvaljujući vama došlo je do pomaka

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na „posredovanju”, javljaju agencije.

„Želio bih vam zahvaliti na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora“, rekao je Putin na sastanku u Erdoganom u Teheranu.

Putin i Erdogan stigli su u Teheran na razgovore sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji.

21:46 Putin: Rusija podržava suverenitet Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je večeras na trilateralnom samitu procesa iz Astane sa kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Ebrahimom Raisijem, da je neophodno stvoriti uslove da sirijski narod izabere put razvoja bez spoljnog mešanja, ističući da Rusija polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Putin je primetio značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji i početak političkog i diplomatskog procesa. ''Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

21:41 Guverner predložio 100 dolara nagrade za one koji prijave ruske saradnike

Guverner Nikolajevske oblasti, na jugu Ukrajine, koja je stalno bombardovana, predložio je nagradu od 100 dolara za one koji će pomoći da se identifikuju saradnici sa Rusima.

Guverner Vitalij Kim pozvao je građane da daju informacije o „onima koji otkrivaju okupatorima mesta razmeštanja ukrajinskih vojnika“ ili pomažu Rusima da lociraju potencijalne mete za bombardovanje.

„Posle pažljive provere i potvrde datih informacija, dobićete nagradu od 100 dolara“, napisao Kim na Telegramu.

Guverner je rekao da planira da „zatvori“ grad Nikolajev na nekoliko dana, kako bi „neutralisao izdajnike i ruske saradnike“.

21:36 Rusija na američkoj listi zemalja koje trguju ljudima

SAD su danas uvrstile Rusiju na listu zemalja koje se bave "politikom ili obrascem" trgovine ljudima i prinudnog rada i čije snage bezbednosti ili oružane grupe koje podržava vlada ''regrutuju ili koriste decu'' za vojne aktivnosti. Stejt department je uneo ovu listu u svoj godišnji izveštaj o trgovini ljudima, koji po prvi put u okviru mandata koji mu je dodeljen od Kongresa 2019. godine sadrži i odeljak naslovljen "Trgovina ljudima pod pokroviteljstvom države", prenosi Rojters. Britanska agencija navodi da se Rusija često pojavljivala u pomenutom izveštaju posle njene invazije na Ukrajinu 24. februara, zbog, kako se obrazlaže u tom dokumentu, ''ranjivosti na trgovinu ljudima miliona ukrajinskih izbeglica u zemljama u koje su pobegli".

21:34 Počeo samit Putin-Erdogan-Raisi u Teheranu

U Teheranu je večeras počeo trilateralni susret predsednika Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Ebrahima Raisija, a na početku sastanka snimljena je fotografija na kojoj se trojica lidera drže za ruke.

Putin i Erdogan sa Raisijem
Putin i Erdogan sa Raisijemfoto: printscreen/twitter/disclosetv

Lideri Rusije, Irana i Turske učestvuju na samitu procesa iz Astane o rešenju krize u Siriji, nakon čega će usvojiti zajedničku izjavu i obratiti se medijima. Na dnevnom redu samita biće nedavni razvoj dogadaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rešenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama. Kako je ranije najavljeno, trojica lidera će razgovarati i o regionalnim i međunarodnim problemima. Pre trilateralnog razgovora održani su bilateralni susreti.

20:18 Mađarska će propustiti svu pomoć ka Ukrajini

Zamenik ministra spoljnih poslova Mađarske Levente Mađar rekao je danas tokom posete ukrajinskom gradu Lavovu da je Budimpešta spremna da kroz svoju teritoriju propusti svu pomoć koju druge zemlje pružaju Ukrajini, uključujući i vojnu, prenela je ukrajinska "Evropska pravda", pozivajući se na pres-službu gradskog veća Lavova. "Za razliku od mnogih zapadnih partnera, sami smo iskusili kako je suprotstaviti se ovoj ogromnoj istočnoj državi. Istovremeno, Mađarska neće isporučivati svoje oružje, to je naš strateški položaj. Međutim, treće zemlje mogu da koriste našu teritoriju", kazao je zamenik Petera Sijarta, prema navodima ukrajinskog lista.

18:29 Ukrajina preti: Napašćemo Krim

Ukrajina se priprema da napadne crnomorsko poluostrvo Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine i gde se nalazi ruska Crnomorska flota, prema rečima vladinog zvaničnika.

"Imamo protivbrodske sposobnosti i pre ili kasnije ciljaćemo flotu", rekao je ukrajinski ministar odbrane Volodimir Havrilov za Tajms tokom posete Londonu.

"Rusija će morati da napusti Krim ako želi da postojikao država", rekao je.

Havrilov je rekao da je oslobađanje Zmijskog otoka, koji je okupirala Moskva u ranim danima invazije, bio prvi korak.

17:32 Bivši švedski poručnik ubijen kod Harkova, borio se za Ukrajinu

Švedski državljanin (28), koji je služio u švedskom ratnom vazduhoplovstvu u gradu Upsali, ubijen je u blizini Harkova dok se borio na strani Ukrajine, objavila je danas švedska SVT televizija. Švedski državljanin je bio poručnik dok je služio u ratnom vazduhoplovstvu, prema neimenovanom izvoru sa švedske Tv došao je u Ukrajinu pre dva meseca, a kod Harkova je pogođen delovima granate u grudi, preneo je TAS S. Prema nepotvrđenim podacima, nekoliko stotina Šveđana se bori za Ukrajinu, dodao je SVT.

17:00 Peskov: Očekujemo nastavak pregovora o žitu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija očekuje da će se pregovori o zaglavljenom ukrajinskom žitu nastaviti.

16:19 Rusi uništili ubojito američko oružje

Rusija tvrdi da je uništila sistem za bacanje raketa HIMARS i skladište za protivbrodske rakete Harpun, koje je Ukrajini isporučila Amerika.

15:33 Putin stigao u Iran

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u Iran, gde će se sastati sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Glavni cilj ovog sastanka je deblokada ukrajinskih luka.

15:15 Ukrajinski parlament izglasao smenu glavne tužiteljke i šefa SBU

Poslanici ukrajinskog parlamenta su izglasali smenu glavne tužiteljke Irine Venediktove i šefa ukrajinske službe bezbednosti USB Ivana Bakanova, nekoliko dana nakon što su suspendovani jer, kako se navodi, nisu uspeli da iz svojih kabineta iskorene ruske saradnike.

14:43 Bivši šef SBU priznao neuspeh

Bivši šef ukrajinske obaveštajne službe (SBU) Ivan Bakanov priznao je pojedine neuspehe u toku svog mandata, ali insistira na tome da njegovo vođstvo nije odgovorno za pad Hersona.

14:15 Alarmantna situacija u Hersonu

Granatiranje hidroelektrane u Hersonu koji je pod kontrolom Rusije moglo bi da dovede do potpunog zatvaranja plovidbe rekom Dnjeprom, najvećim plovnim putem u zemlji, navode tamošnji proruski zvaničnici.

Ruske snage su u prvim danima invazije zauzele hidroelektranu Kahovka, koja se nalazi u oblasti Herson.

Ruske vlasti u Hersonu saopštile su da su ukrajinske oružane snage poslednjih dana pojačale granatiranje grada i elektrane u sklopu kontraofanzive Kijeva.

13:54 Jedna žrtva raketnog napada na Kramators

Jedan civil je stradao u granatiranju Kramatorska, saopštile su ukrajinske vlasti.

13:12 Počela protivofanziva u Hersonu?

Granate odjekuju okupiranim Hersonom, preneli su svetski mediji, dok Rusi tvrde da je u pitanju napad Ukrajinaca.

Na snimcima koji su objavljeni na društvnim mrežama vidi se dim do požara koji su izazvale granate, ali ukrajinska strana još uvek nije potvrdila da je u pitanju kontranapad na grad koji su Rusi nedavno zauzeli.

12:24 EU će sankcionisati Sberbanku

Evropska unija će dodati najveću rusku banku Sberbank i šefa gigantske kompanije za cink i bakar UMMC na svoju crnu listu pojedinaca i kompanija optuženih da podržavaju invaziju Moskve na Ukrajini, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Na novoj listi od 48 zvaničnika i devet osoba koje će se naći na crnoj listi, koju je pripremila služba za spoljne poslove EU, nalaze se i čelnici moto kluba Noćni vukovi, glumci, političari, zamenik šefa ruske službe bezbednosti, članovi porodica sankcionisanih oligarha i vojnici.

Dodavanje Sberbanke na crnu listu zamrznulo bi njenu imovinu na Zapadu i potpuno sprečilo transakcije, sa izuzetkom finansijskih operacija za trgovinu hranom i đubrivom, rekao je zvaničnik EU za Rojters.

11:49 Rusi tvrde da su u poslednja 24 sata ubili 260 ukrajinskih vojnika

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njihove snage da je u poslednja 24 sata ubile najmanje 260 pripadnika ukrajinskih snaga, oborili jedan helikopter i četiri bespilotne letelice.

Orlan 10, Avion, Letelica, Rusija, Vojska
foto: Profimedia

Takođe tvrde da Kijev vrši prisilnu mobilizaciju u Donjecku, uključujući konfiskaciju privatnih vozila za vojnu upotrebu.

11:27 Eksplozije u Hesonu

Prema poslednjim informacijama u ukrajinskom gradu Hersonu se već nekoliko sati čuju eksplozije.

Korisnici društvenih mreža sugerišu da su mete napada međunarodni aerodrom Herson u Černobajevki i jedan od mostova koji na reci Dnjepar, prenosi Gardijan.

10:47 SAD ratifikovale prijem Švedske i Finske u NATO

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se izražava podrška ulasku Finske i Švedske u NATO, dva meseca nakon što su ove zemlje podnele zahtev da postanu deo vojne alijanse u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

NATO
foto: Profimedia

Rezolucija je prošla glasanje u Predstavničkom domu sa 394 prema 18, dok su samo republikanci bili protiv, a dvoje demokrata i 17 republikanaca nije glasalo.

10:23 Putin stigao u Iran

Iranska državna televizija objavila je da je ruski predsednik Vladimir Putin stigao u Iran.

Prvi čovek Rusije će u Teheranu razgovarati s liderima Irana i Turske u nastojanju da ojača vojnu i ekonomsku podršku, naspram zapadnih sankcija i vojne pomoći koju Zapad pruža Kijevu, kao i da pokuša da reši problem isporuke žitarica iz Ukrajine.

10:12 Medvedev: Rusija će ostvariti sve ciljeve, mir pod našim uslovima

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, izjavio je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini i da će mir biti pod ruskim uslovima.

"Rusija će postići sve svoje ciljeve. I biće mira, ali pod našim uslovima", napisao je Medvedev.

09:59 Stoltenberg: Ako Ukrajina izgubi, to je opasnost za sve

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je članove Evropskog parlamenta da "prestanu da se žale i da iskorače i pruže podršku" Ukrajini.

„Cena koju plaćamo kao Evropska unija, kao NATO, jeste cena koju možemo meriti u valuti, u novcu. Cena koju plaćaju u Ukrajini meri se izgubljenim životima svaki dan. Trebalo da prestanemo da se žalimo i da pojačamo i pružimo podršku, tačka”, poručio je Stoltenberg.

Kako je naglasio zemlje EU bi trebalo da teže pružanju značajne podrške Ukrajini na duže staze.

"U našem je interesu da pomognemo Ukrajini, jer morate shvatiti da je, ako Ukrajina izgubi, to opasnost za nas“, rekao je Stoltenberg.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

09:34 Gajdaj: Rusi konstantno granatiraju Lugansk i Donjeck

Ukrajinski guverner Luganska Sergij Gajdaj naveo je na Telegramu da „Rusi gotovo konstantno granatiraju i Lugansk i Donjeck“.

Rekao je da „tokom dana istovremeno pokušavaju da izvedu napad u četiri pravca“ i da „Rusi nastavljaju da bombarduju mali deo regiona Luganska, gde oružane snage Ukrajine održavaju pozicije odbrane, koristeći avijaciju, artiljeriju i rakete“.

Gajdaj je u drugom postu naveo da „čak i druga najveća vojska na svetu ima ograničene ljudske resurse“, te je optužio Rusiju, ali nije priložio dokaze, za prisilnu mobilizaciju u okviru okupiranih područja Donbasa, rekavši da „imaju adrese onih koji su prethodno uspeli da odlože sopstvenu smrt“.

09:04 Šestoro ranjeno u napadu na odesu

Najmanje šestoro ljudi je ranjeno, uključujući jedno dete, nakon što su ruske rakete pogodile grad Odesu na jugu Ukrajine, saopštila je jutros ukrajinska vojska. Portparol vojne administracije u Odesi Sergij Bratčuk je naveo na Telegramu da je grad targetiran sa sedam krstrećih raketa „kalibr“, koje su ispaljene sa Crnog Mora.

Šest ruskih raketa su izbegle ukrajinsku vazdušnu odbranu i pogodile područja sa „civilnom populacijom“, rekao je Bratčuk. Kako je dodao, u napadu su uništene tri kuće i najmanje dve stambene zgrade dok je još nekoliko objekata oštećeno.

08:44 Kako se Putin igra sa EU?

Očajnički napor Italije da spreči pad vlade Marija Dragija po svaku cenu poslednji je u nizu političkih izazova koje je Vladimir Putin postavio pred Zapad. Situacija u EU iz dana u dan postaje gora, a prvi čovek Rusije bi mogao da Zapadu zada i nokaut već u četvrtak.

08:14 Danas važan sastanak Putina i Erdogana

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastaće se kasnije danas u Teheranu kako bi razgovarali o izvozu ukrajinskog žita, rekao je pomoćnik Kremlja.

Putin bi trebalo da otputuje u Teheran da se sastane sa Erdoganom i iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem u okviru takozvanog formata razgovora u Astani u vezi sa Sirijom, saopštio je Kremlj prošle nedelje.

„Sa Erdoganom će se razgovarati o pitanju ukrajinske isporuke žita… Spremni smo da nastavimo rad na tom putu“, rekao je u ponedeljak Jurij Ušakov, Putinov savetnik za spoljnu politiku.

1 / 5 Foto: Profimedia

07:53 SAD: Nastavićemo da šaljemo obaveštajne podatke Ukrajini

Sjedinjene Države će nastaviti da obezbeđuju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštio je američki Stejt department.

Zelenski je otpustio šefa ukrajinske bezbednosti i glavnog tužioca u najvećoj unutrašnjoj čistki u Kijevu od početka rata, navodeći da nisu uspeli da iskorene ruske špijune.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su oni u svakodnevnom kontaktu sa ukrajinskim partnerima.

"Ne ulažemo u ličnosti, već u institucije. Imamo odnos razmene obaveštajnih podataka sa našim ukrajinskim kolegama... Mi nastavite to da radite", rekao je Prajs.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.