PUTIN DANAS U POSETI IRANU: Prvo putovanje izvan bivšeg SSSR-a od početka RATA u Ukrajini
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

SASTANAK

PUTIN DANAS U POSETI IRANU: Prvo putovanje izvan bivšeg SSSR-a od početka RATA u Ukrajini

Osim trilateralnih susreta održaće se i bilateralni susreti na marginama samita, a nakon toga Putin se vraća u Moskvu

Objavljeno:

U Teheranu će se danas sastati predsednici Irana, Rusije i Turske, Ebrahim Raisi, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim problemima, saopšteno je iz Kremlja.

Mediji pišu da je ovo prvo Putinovo putovanje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od početka specijalne operacije u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Putin održati trilateralni samit sa kolegama iz Turske i Irana, zemljama koje su garanti Procesa Astana iz 2017. godine vezanog za Siriju, a kojim je predviđeno lakše sprovođenje rešenja konflikta u toj zemlji.

Osim trilateralnih susreta održaće se i bilateralni susreti na marginama samita, a nakon toga Putin se vraća u Moskvu.

Peskov je rekao da bi uskoro mogao biti postignut sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji Rusije i Irana.

Prema njegovim rečima, ruska verzija teksta sporazuma je predata iranskoj strani polovinom juna, što je Teheran pohvalio.

- Nadamo se da će posle dodatnih izmena, a uzimajući u obzir mišljenje iranske strane, biti moguće potpisivanje sporazuma u skorijoj budućnosti - dodao je Peskov.

1 / 6 Foto: Profimedia

Upitan da prokomentariše eventualno povećanje trgovinske razmene Rusije i Irana sa sadašnje četiri milijarde dolara na 10 do 15 milijardi, Peskov je rekao da bi to moglo da bude i znatno više.

- Ruski lider je pristalica ideje da treba ići sa najambicioznijim ciljevima. Siguran sam da predsednik Putin veruje da je moguće da se dostigne visoka lestvica. Ovo su realni standardni za nas, potencijal naše dve zemlje je veliki. Moskva i Teheran moraju da rade mnogo ne samo na bilateralnom planu - dodao je Peskov.

On je podsetio na funkcionisanje privremenog sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni između Irana i Evroazijske ekonomske unije.

- Nadamo se da će ovaj sporazum postati trajan i da će to našem odnosu dati još veći podsticaj - naglasio je Peskov.

Ergodan je u ponedeljak otputovao u službenu posetu Iranu, a u saopštenju Ankare se navode da će on i njegov kolega Raisi kopredsedavati sedmom sastanku Tursko-iranskog saveta za saradnju na visokom nivou u Teheranu 19. jula, prenela je Anadolija.

- Svi aspekti tursko-iranskih odnosa i potencijalni koraci koji bi poboljšali bilateralnu saradnju biće razmotreni tokom sastanka Saveta, koji ce se održati uz ucešće resornih ministara - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će osim o bilateralnim odnosima biti reči i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Na dnevnom redu samita biće i nedavni razvoj dogadaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rešenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama.

Predsednik Turske će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.