OVE STVARI NIKAKO NEMOJTE DA RADITE U ŠPANIJI: Neke su PROTIVZAKONITE, a druge UVREDLJIVE za domaćine
Španska zastava, Foto: Profimedia

povedite računa

OVE STVARI NIKAKO NEMOJTE DA RADITE U ŠPANIJI: Neke su PROTIVZAKONITE, a druge UVREDLJIVE za domaćine

Međutim, iako je reč o narodu naviknutom na masovni turizam, postoje neke ključne kulturološke razlike koje vredi zapamtiti pre nego što se u ovu zemlju uputite na letovanje

Objavljeno:

Španija je jedna od najboljih turističkih destinacija koju svake godine posete milioni turista iz celog sveta.

Međutim, iako je reč o narodu naviknutom na masovni turizam, postoje neke ključne kulturološke razlike koje vredi zapamtiti pre nego što se u ovu zemlju uputite na letovanje.

Ne nosite kupaći kostim na ulici

Izabel Gular, Tuš, Kupaći
foto: Profimedia

Nakon što završite sa brčkanjem na plaži, vreme je da se obučete. Protivzakonito je izlaziti na ulice dok nosite samo šorts ili bikini. Zato se pobrinite da spakujete pokrivač u svoju torbu za plažu kako vas ne bi pogodila velika novčana kazna.

Ne ignorišite zastave na plaži

more
foto: Printscreen

Španska obala ima sistem upozorenja koji se koristi da pomogne posetiocima o bilo kakvoj predstojećoj opasnosti u okeanu.

To se zove „sistem zastave“, i ako vam je najvažniji prioritet očuvanje bezbednosti, onda ćete želeti da obratite posebnu pažnju na sva upozorenja koja se odnose na grube talase ili jake podvodne struje.

Ne pričajte o religiji

Budite oprezni kada su u pitanju razgovori sa Špancima, posebno kada je reč o temi religije. Katolicizam je najpopularnija religija u zemlji, a Španci svoju religiju shvataju veoma ozbiljno. Da biste izbegli prelazak granice ili nepoštovanje, najbolje je da u potpunosti izbegnete ovu temu.

Ne žurite

Ako ste navikli na brzu uslugu kad god izađete, biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na spori tempo Španaca. Naročito u restoranima, možda će biti potrebno neko vreme da konobar preuzme vašu porudžbinu, a verovatno će proći dosta vremena i dok vam hrana ne bude servirana.

Ne zaustavljajte se zbog policajca u civilu

Ako vas zaustavi policajac u civilu, znajte da je reč o prevari. Prema turističkim savetima, kriminal je relativno nizak u Španiji. Ali lopovi nisu neuobičajeni i mogu se prerušiti u policajce da bi vas uhvatili nespremnog. U Madridu i Barseloni, kriminalci često posećuju turističke oblasti, a mnogi posetioci su bili žrtve džeparoša, pljački i povremenih nasilnih napada.

Ne vozite bez dozvole

španska policija
foto: Profimedia

Ako planirate da iznajmite automobil, protivzakonito je voziti se bez međunarodne vozačke dozvole. Lako se primenjuje, a kada dobijete dokument, nećete morati da brinete o potencijalnoj novčanoj kazni i zapleni vašeg iznajmljenog automobila dok istražujete grad.

Ne očekujte da svi govore španski

99% Španaca govori španski, ali uvek postoji mala mogućnost da ćete naići na nekoga ko ne govori jezik. U zemlji postoji pet nacionalnih jezika, uključujući katalonski, baskijski, galicijski i aranski.

Nemojte ni razmišljati o ranom ručku

Sećate se kada smo vam rekli da se u Španiji sve kreće sporijim tempom? Pa, isto se može reći i za vreme početka obroka. Ručak se služi između 13 i 16 časova Kada dođe vreme za večeru, većina velikih restorana ne počinje da služi hranu pre 20h. Ako mislite da vaš stomak ne može da izdrži toliko dugo, uvek možete da pregrizete neki tapas dok ne dođe vreme za večeru.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.