"NA VAMA JE DA NAPRAVITE ODLUČUJUĆI KORAK": Fon der Lajen ZAGRMELA u Skoplju!
Ursula fon der Lajen, Foto: Profimedia

POSETA

"NA VAMA JE DA NAPRAVITE ODLUČUJUĆI KORAK": Fon der Lajen ZAGRMELA u Skoplju!

Početak pristupnih pregovora, istakla je Fon der Lajen, može se obaviti već sledeće nedelje, preduzimanjem prvog koraka revidiranog francuskog predloga.

Objavljeno:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u posetu Severnoj Makedoniji, gde se obratila poslanicima tokom rasprave u parlamentu o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta, i pozvala Skoplje da preduzme "odlučujući korak" za napredovanje ka EU.

Početak pristupnih pregovora, istakla je Fon der Lajen, može se obaviti već sledeće nedelje, preduzimanjem prvog koraka revidiranog francuskog predloga.

- Svi ste upoznati sa ovim revidiranim predlogom. Štiti vaše interese i uzima u obzir brige svih strana. Budite uvereni da je Evropska komisija uvek bila uz ovu zemlju, na vašoj strani i da nastavlja da stoji na vašoj strani - rekla je Fon der Lajen.

Opozicioni poslanici su tokom govora Fon der Lajen izvadili transparente „izdajnici naroda”, „jezik i identitet”, „narod kaže ne, probudi se” i druge.

Sednici su prisustvovali predsednik Stevo Pendarovski, premijer Dimitar Kovačevski, kao i visoki predstavnici iz zemlje i inostranstva.

Fon der Lajen je prethodno na Tviteru nazvala Skoplje "pravim i pouzdanim partnerom" i ocenila da je narod Severne Makedonije pokazao posvećenost vrednostima EU.

- Oni zaslužuju da vide kako njihova zemlja napreduje na putu ka članstvu. Sada je na Severnoj Makedoniji da napravi odlučujući korak napred - poručila je Fon der Lajen.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana je u EU"

Mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i to je jedini put koji vodi u bolju budućnost sadašnje i buduće generacije, izjavila je Ursula Fon der Lajen tokom razgovora sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Fon der Lajen i Kovačevski su razgovarali o najvažnijim pitanjima u vezi sa proširenjem Evropske unije, prenela je makedonska Telma.

Utvrđeno je da je sada trenutak koji Severna Makedonija treba da iskoristi da prihvati evropski predlog, što dalje podrazumeva održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Kovačevski i Fon der Lajen su još jednom naglasili da evropski predlog ni na koji način ne ugrožava identitet, kulturu, istoriju i makedonski jezik, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da je u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti, deblokada procesa evropskih integracija i početak pregovora za članstvo Severne Makedonije u EU veoma značajno za ukupan napredak Severne Makedonije.

Fon der Lajen je razgovarala danas i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Ona je potvrdila je da će prva međuvladina konferencija biti održana uskoro, ako se prihvati predlog pregovaračkog okvira, da će početi konkretni pregovori i odmah početi proces skrininga, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Poslanici makedonskog parlamenta danas će raspravljati o informaciji vlade o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Sa druge strane, vodeća opoziciona VMRO-DPMNE, kao i veliki broj građana protive se tome, a već 10 dana svakodnevno se održavaju protesti protiv francuskog predloga pod motom "Ultimatum, ne hvala".

Opozicija je organizovala još jedan protest ispred parlamenta koji je počeo uoči dolaska Fon der Lajen.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.