GDE SU IM OČI? GDE SU IM NJUŠKE? Da li su ove ČUPAVICE predivne ili strašne? (VIDEO)
Vale ovce, Foto: Facebook/Valais Blacknose sheep Northumberland

neverovatne su!

GDE SU IM OČI? GDE SU IM NJUŠKE? Da li su ove ČUPAVICE predivne ili strašne? (VIDEO)

Gaje ih zbog vune, ali su na internetu postale popularne iz drugog razloga

Objavljeno:

Lica su im mračna, ali su im krzna savršena.

Ovo su Vale ovce, koje potiču iz istomenog švajcarskog kantona. Gaje ih zbog vune, ali su na internetu postale popularne iz drugog razloga.

Valiske ovce (vale ovce) (engl. ) is potiču iz švajcarske regije Valais (Vale), poznate su kao najslađe i najlepše ovce na svetu a i sami možete videti zašto….

Nekima su simpatične i lepe ove crno bele ovčice a neki se njih i pomalo plaše.

Vale ovce imaju potpuno crnu glavu, a i muška i ženska grla imaju uvijene rogove. Veoma ih je teško razlikovati. Ovnovi nemaju rep, dok se kod ovaca postoji repić.

Vuna kod vale ovce je bela i ravnomerno pokriva celo telo oštra klima na visokim planinama ovim prelepim i simpatičnim ovčicama najviše i odgovara. Smatra se da ih je trenutno više od 13.000.

Vale ovce
foto: Profimedia

Žive visoko u planinama i pasu po alpskim livadama, ali ova vrsta crno belih ovaca nije pogodna za svaku zemlju.

Tkom proteklih 10 godina, ova vrsta je uvezena u Veliku Britaniju i Škotsku, gde im je popuplarnost naglo porasla. Tako na primer Valiske ovce imaju svoju facebook stranicu Blacknose New Zealand Facebook koju prati oko 11.000 ljudi.

Vale ovce
foto: Profimedia

Prva generacija ovaca Valiskih ovaca u Sjedinjenim Državama rođena je ove 2018 godine kao deo uspešnog lansiranja “programa za uzgoj”, prema američkom udruženju ovčara.

Ova rasa se prvi put pominje u XV veku, ali je tek 1963. prepoznat kao zasebna rasa. Uzgajaju se zbog vune i mesa. Valiske ovce su mirne prirode i prijateljski nastrojene. Vole da se maze, a moguće ih je i dresirati.

Zbog ovih osobina ovce valis (vale ovce) ljudi uzgajaju na svojim farmama i drže ih kao kućne ljubimce. Mogu da dostignu težinu između 70 do 130 kilograma te visini između 75 cm do 83 cm.

Vale ovce
foto: Profimedia

Prošle 2019. godine, od 24. do 25. avgusta održava se takmičenje za najlepšu vale ovcu i to u Velikoj Britaniji, gde postoji i udruženje, koje teži da ova rasa bude zastupljenija na njihovoj teritoriji prenosi agroklub.rs.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.