"KENTAUR" SE SE BRZO ŠIRI, NEKE DRŽAVE SU VEĆ "PALE": Nova podvarijanta KORONE NAPADA, virusolozi jako ZABRINUTI!
Korona virus, Foto: Zorana Jevtić

PANDEMIJA

"KENTAUR" SE SE BRZO ŠIRI, NEKE DRŽAVE SU VEĆ "PALE": Nova podvarijanta KORONE NAPADA, virusolozi jako ZABRINUTI!

BA.2.75 je otkriven u oko 10 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Nemačku i Kanadu....

Objavljeno:

Virusolozi su izrazili zabrinutost zbog pojavljivanja još jedne varijante omikrona koja se brzo širi, i "zapljuskuje" Indiju, a već je stigla i u Veliku Britaniju.

Varijanta korona virusa BA.2.75, koju su nazvali "Kentaur", prvi put je otkrivena u Indiji početkom maja. Ovde su slučajevi od tada naglo porasli, i to očigledno brže od onih kod izuzetno prenosive varijante BA.5, koja je takođe prisutna u Indiji, i brzo zamenjuje prethodno dominantnu varijantu BA.2 u mnogim zemljama.

BA.2.75 je takođe otkriven u oko 10 drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Nemačku i Kanadu.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je novi soj kao "varijantu pod nadzorom" 7. jula, što znači da postoje neke naznake da bi se mogao brže prenositi ili biti povezan sa težim oblicima bolesti, piše Guardian.

Pored očigledno brzog rasta broja zaraženih, virusolozi su zabrinuti zbog broja dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži u odnosu na raniji soj BA.2 iz kojeg je verovatno evoluirao.

- To bi moglo značiti je imao priliku da razvije prednost u odnosu na već uspešnu varijantu virusa - rekao je dr Stiven Grifin, virusolog sa Univerziteta u Lidsu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Evropske agencije za zdravstvo i medicinu objavile su preporuke za tzv. drugu buster dozu, odnosno četvrtu vakcinu protiv korona virusa, sa naglaskom na osetljive grupe i osobe starije od 60 godina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), broj slučajeva koronavirusa u većem delu Evrope naglo raste od kraja maja.

Podsetimo, u Srbiji je u poslednja 24 sata virus potvrđen kod 2.050 osoba, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminula 3 pacijenta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.