OPŠTA KRIZA U NEMAČKOJ: Cene osnovnih životnih namirnica rastu brzinom svetlosti
Foto: Profimedia

Kriza

OPŠTA KRIZA U NEMAČKOJ: Cene osnovnih životnih namirnica rastu brzinom svetlosti

Izveštaji su ukazali da će opšta kriza u Evropi uticati na mnoga povećanja cena hleba i mleka u narednim nedeljama, a postoje i upozorenja relevantnih industrijskih udruženja o povećanju cena mlečnih proizvoda do 20 odsto, a cene peciva i do 30 odsto

Objavljeno:

Zbog situacije u Ukrajini, sektori prehrambene industrije u Nemačkoj su upozorili na nestašicu hrane ako cene sirovina nastave da rastu, pozivajući ministra poljoprivrede Džema Ozdemira da reaguje.

Kristijan fon Buher, predsednik Savezne federacije nemačke prehrambene industrije, za nemački list Bild istakao je da se u jednom trenutku neće postaviti pitanje koliko su sirovine za prehrambenu industriju koštale na globalnom nivou tržišta, nego da li se uopšte može doći do njih.

Što se tiče udruženja poljoprivrednika, ono je zahtevalo da se povećanje prihoda u potpunosti prenese na poljoprivrednike.

Potpredsednik udruženja Karsten Šmal je u komentaru za list "Nojer Osnabriker cajtung” ukazao da bi, bez obzira da li je reč o organskom ili običnom proizvodu, cene proizvoda proizvođača mleka trebalo da rastu. Rast troškova energenata, stočne hrane i đubriva umanjila su prethodna povećanja cena mlečnih proizvoda.

Dobro jutro iz Nemačke gde cene mleka rastu brzinom svetlosti!

Nemačka kriza
foto: Printscreen

Pored toga, izveštaji su ukazali da će to uticati na mnoga povećanja cena hleba i mleka u narednim nedeljama, a postoje i upozorenja relevantnih industrijskih udruženja o povećanju cena mlečnih proizvoda do 20 odsto, a cene peciva i do 30 odsto.

U međuvremenu, izvršni direktor Udruženja mlečne industrije, Bjorg Burgman, nagovestio je da će se pre utvrđivanja cena voditi pregovori između mlekara i komercijalnih kompanija.

- Hrana ne bi trebalo da bude luksuz - rekao je Daniel Šnajder, direktor Centralnog udruženja nemačkih pekara, za list Bild.

Prehrambena industrija je posebno pogođena rastućim troškovima energije, sirovina i radnika, na primer, troškovi proizvodnje pekarskih proizvoda povećani su za 25-30%.

(Espreso: Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.