BLINKEN JE UPRAVO POVEZAO HAOS U ŠRI LANCI SA DEŠAVANJIMA U UKRAJINI: Uperio prstom u RUSIJU!
Ebtoni Blinken, Foto: Profimedia

uticaj agresije

BLINKEN JE UPRAVO POVEZAO HAOS U ŠRI LANCI SA DEŠAVANJIMA U UKRAJINI: Uperio prstom u RUSIJU!

Blinken je ponovio zahtev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gde je Moskva izvršila invaziju krajem februara

Objavljeno:

Restrikcije koje je Rusija nametnula izvozu ukrajinskih žitarica ; doprinele su, možda, i nemirima u Šri Lanki, ocenio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izrazio strahovanje da će agresija Moskve pokrenuti i druge krize. "Vidimo kako se uticaj ruske agresije svuda odražava. Ona je možda doprinela situaciji u Šri Lanki. Zabrinuti smo oko njenog uticaja na ceo svet", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku.

Blinken je ponovio zahtev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gde je Moskva izvršila invaziju krajem februara.

Blinken se danas nalazi u Tajlandu, najstarijem američkom savezniku u regionu, a stigao je posle sastanka G20 održanog na indonežanskom ostrvu Baliju. ; "Konstatujemo u celom svetu rastuću prehrambenu nesigurnost koja je znatno pogoršana ruskom agresijom na Ukrajinu, rekao je Blinken.

1 / 6 Foto: Profimedia

On je rekao da ona takodje utiče na Tajland gde su cene djubriva skočile zbog blokade.

"Važno je to, posebno u dinamičnoj poljoprivrednoj zemlji kao što je Tajland, jer će nedostatak djubriva dovesti do pada prinosa poljoprivrednih kultura naredne nedelje, a postoji i rizik od porasta cena, rekao je Blinken.

Šri Lanka je pogodjena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, lekova i plina, čak do toalet papira i šibica. Protesti su doveli do političke krize i predsednik zemlje Gogabaja Radžapaksa odlučio je juče da će podnesi ostavku posle upada demonstranata u njegovu rezidenciju.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.