(BLOG UŽIVO) NEMAČKA BLOKIRALA PAKET POMOĆI EU UKRAJINI: U granatiranju Hersona oštećena bolnica?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT, EPA-EFE/BONNIE CASH

137. DAN RATA U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) NEMAČKA BLOKIRALA PAKET POMOĆI EU UKRAJINI: U granatiranju Hersona oštećena bolnica?

Najmanje šest osoba je poginulo, a strahuje se da je više od 30 zarobljeno nakon što su ruske rakete Uragan pogodile petospratnicu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, srušivši zgradu

Objavljeno: 23:01h

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao da je uveren da će Ukrajina ostati nezavisna i celovita sa svojom međunarodno priznatom teritorijom, nakon rata, koji, kako je rekao, želi da se okonča što pre.

Situacija na globalnom tržištu hrane biće izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada, upozorio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sednici vlade.

"Vojno smo jaki i spremni da se borimo i po cenu života“, rekao je ukrajinski predsednik i dodao da ukrajinski vojnici-heroji brane svoju otadžbinu, ali i bezbednost Evrope. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obezbediće Ukrajini još četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema (HIMARS) u najnovijem paketu bezbednosne pomoći.

Iz časa u čas:

21:51 Ukrajina pozvala stanovništvo da napusti Herson

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuku nedelju je pozvala civile u južnom regionu Hersona koji je okupirala Rusija, da se hitno evakuišu pošto ukrajinske oružane snage spremaju kontranapad.

Ukrajina je izgubila kontrolu nad većim delom crnomorskog regiona Herson, uključujući njegov istoimeni glavni grad, u prvim nedeljama nakon ruske invazije 24. februara, podseća agencija Frans pres (AFP).

„Jasno je da će biti borbi, biće artiljerijskog granatiranja… i zato pozivamo (ljude) da se hitno evakuišu“, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk na nacionalnoj televiziji.

17:23 Konašenkov: Pogođena ukrajinska baza u Slavjansku, poginulo oko 100 vojnika

Ruske snage pogodile su privremenu bazu ukrajinske artiljerije u Slavjansku, gde je poginulo do 100 ukrajinskih vojnika i uništena municija za američke haubice, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, uništeno je i 700 projektila za višeraketne lansere „Grad“, prenosi ruska novinska agencija TASS.

17:09 Rusija: U granatiranju Hersona oštećena bolnica

Gradska klinička bolnica u Hersonu, na jugu Ukrajine, oštećena je u granatiranju koje su izvele ukrajinske trupe, saopštila je policija Hersonske oblasti. U saopštenju na Telegramu navedeno je da ukrajinske trupe u granatiranju koriste i američke raketne sisteme HIMARS, prenosi RIA Novosti. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ukrajinske raketne i artiljerijske jedinice izvele dva udara na komandna mesta i skladišta municije ruskih snaga u oblasti Černobajevke, preneo je Unian. Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine i pod kontrolom je ruskih snaga.

17:00 Bajden ukida embargo na rusku naftu?

U jeku rata u Ukrajini i sve brojnijih sankcija koje zapadne zemlje uvode Rusiji, Njujork tajms prenosi da će uskoro doći do promene strategije Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Džozef Bajden već je naložio svojim saradnicima da oforme plan koji će omogućiti protok ruske nafte, ali po ograničenim cenama.

16:11 Nemačka blokirala paket pomoći EU Ukrajini

Nemačka je na više od mesec dana blokirala paket pomoći EU za Ukrajinu vredan devet milijardi evra, piše Korijere dela sera.

Kako navode, šef nemačkog ministarstva finansija ne podržava planove EK da pruži pomoć Ukrajini na račun ukupnog evropskog duga.

15:41 Ukrajinski preduzentici veruju da će se rat završiti do zime

Kijev Independent preneo je anketu prema kojoj 49 odsto ukrajinskih preduzeća misli da će se žrat u zemlji okončati do zime.

Međutim, više od trećine misli da će se aktivna borba nastaviti i u 2023. godini.

15:11 Spasioci su izvukli petoro ljudi, još 24 pod ruševinama

Spasioci tragaju za preživelima u petospratnici u istočnom ukrajinskom gradu Časiv Jar, koju je ruska vojska uništila u raketnom napadu. U napadu je poginulo najmanje 15 ljudi.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti, rekao je spaseno pet osoba, a regionalne hitne službe navode da su još 24 osobe zarobljene ispod ruševina.

14:41 Volonteri dele obroke civilima kod Harkova

Svetska centralna kuhinja neprofitna organizacija koju je osnovao slavni kuvar Hoze Andre objavila je slike na Tviteru na kojima isporučuju hranu u selo Cirkuni kod Harkova.

Kako su naveli, isporučeno je 715 obroka u tom selu. Ovo područje je dugo bilo okupirano, a od kako su ga povratile ukrajinske trupe neprestano se nalazi pod ruskim napadima.

14:21 Ljudmila iz razrušene zgrade: Čula su se tri jaka udarca, otrčali smo u podrum

Žena koja se nalazila u zgradi koja je pogođena raketama u Čašiv Jaru u Donjeckoj oblasti ispričala je za Rojters kako je izgledao trenutak napada.

"Utrčali smo u podrum, čula su se su tri udarca, prvi negde u kuhinji. Drugog se ni ne sećam, bio je mrak, trčali smo ka drugom izlazu i pravo u podrum. Sedeli smo tu celu noć. do jutros“, rekla je 24-godišnja Ljudmila.

14:01 Ukrajina: Raketni napadi na bazu Nacionalne garde

13:41 Više od 7.4 miliona Ukrajinaca pogeglo u EU

Od počeka ruske vojne invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, preko 7,4 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine stigavši u EU.

13:21 Kuleba: Dodatna pomoć nam je neophodna

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba kaže da je dodatna pomoć njegovoj zemlji neophodna u borbi protiv ruske invazije. Kuleba je precizirao potrebu za većom humanitarnom, finansijskom i vojnom pomoći.

13:01 Uništena 2 hangara sa američkim haubicama

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage uništile dva hangara sa američkim haubicama M777 u Konstantinovki, u Donjeckoj oblasti.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da su ruske snage izvele udare i na položaje ukrajinske vojske u Slavjansku i da su gubici ukrajisnke strane bili do 100 vojnika, prenosi Interfaks.

12:41 Raste crni bilans u Donjecku

Broj poginulih u napadu na zgradu u Donjecku porastao je na 15, prenosi AFP.

12:21 Francuska: Pripremite se za potpuni prekid isporuke gasa iz Rusije

Kako prenosi Rojters, Francuska je apelovala na Evropu da se pripremi za potpuni prekid isporuke gasa iz Rusije.

12:01 Blinken: Ruski rat je uticao previranja u Šri Lanki

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da je blokada hrane u Ukrajini, za koju krivi Rusiju, jedan od faktora koji je uticao na previranja na Šri Lanki i izrazio je strah da bi to moglo da podstakne druge krize.

11:21 Ukrajina će biti primljena u Razvojnu banku Saveta Evrope

Ukrajina može biti primljena u Razvojnu banku Saveta Evrope po skraćenom postupku.

Prema rečima ministra za razvoj Aleksija Černišova, banka je takođe odlučila da obezbedi 465 miliona evra kredita za podršku ukrajinskim izbeglicama u Evropi.

10:41 Dosad u ratu poginulo najmanje 347 dece

Prema poslednjim procenama, do sada je u ratu u Ukrajini poginulo je najmanje 347 dece, dok ih je ranjeno 648.

Očekuje se da će brojke biti veće, jer ne uključuju žrtve na teritorijama koje je okupirala Rusija i na područjima na kojima su borbe u toku.

10:21 Počela obuka ukrajinskih vojnika u Britaniji

Britanske snage počele su obuku ukrajinskih vojnika u novom programu za pomoć u njihovoj borbi protiv Rusije.

Inače, planirano je da oko 10.000 ukrajinskih vojnika dođe u Veliku Britaniju na specijalnu vojnu obuku u trajanju od nekoliko nedelja. Prva kohorta se u četvrtak sastala sa ministrom odbrane Benom Volasom, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

10:01 U Hersonu odjekuju eksplozije

Kako prenosi ruska državna agencija, u Hersonu su odjeknule četiri eksplozije, a na su nebu vidljivi tragovi protivvazdušne odbrane.

09:41 Britanski obaveštajci: Rusi napadaju Slavjansk

Ruska artiljerija nastavlja da napada područje Slavjanska, objavilo je u dnevnom izveštaju britansko Ministarstvo odbrane.

Grad Slovjansk se nalazi u Kramatorskom okrugu Donjecke oblasti. Britanci pišu da artiljerija gađa grad iz okoline Izijuma na severu i Lisičanska na istoku.

09:22 Francuski ministar: Prekid isporuke gasa najverovatniji scenario

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je u nedelju da je prekid isporuke ruskog gasa trenutno najverovatniji scenario.

„Pripremimo se za prekid ruskog gasa. Danas je to najverovatniji scenario“, rekao Le Mer na poslovnoj i ekonomskoj konferenciji u južnoj Francuskoj.

09:02 Guverner: Ruske snage pucaju duž celog fronta

Guverner Luganska Sergej Gajdaj objavio je na Telegramu da ruske snage „pucaju duž cele linije fronta“. Takođe navodi da je ukrajinski kontranapad naterao Ruse da zaustave napad.

08:42 Objavljene fotografije uništene zgrade u Donjecku

08:29 Guverner Donjecka: 6 civila poginulo u ruskom granatiranju

Najmanje šest osoba je poginulo, a strahuje se da je više od 30 zarobljeno nakon što su ruske rakete Uragan pogodile petospratnicu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, srušivši zgradu, izjavio je guverner regiona Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je objavio na svom Telegram kanalu da se udar dogodio sinoć u gradu Časiv Jar.

Naveo je da je do sada potvrđeno da je šest osoba ubijeno, a pet ranjeno, a da su prema informacijama dobijenim od stanovnika, najmanje 34 osobe zarobljene u ruševinama.

1 / 7 Foto: Printscreen/Telegram

08:14 U toku artiljerijske borbe za Harkov

Glavne borbe na teritoriji Ukrajine se trenutno vode u okolini Severska, južno od Bahmuta i istočno od Slavjanska.

U području Harkova, u nikolajevskom i hersonskom pravcu vode se artiljerijski dueli, ali bez značajnijih teritorijalnih promena.

07:54 Kanada vraća Gaspromove turbine Nemačkoj

Kanada će odobriti ukidanje sankcija na povratak popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, kojoj su potrebne za održavanje rada gasovoda Severni tok 1, saopšteno je iz Kanade.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.