HAOS U ŠRI LANCI: Premijer pristao da PODNESE OSTAVKU, predsednik avionom POBEGAO IZ ZEMLJE? (FOTO)
Šri Lanka, Foto: Profimedia

NEREDI U SVETU

HAOS U ŠRI LANCI: Premijer pristao da PODNESE OSTAVKU, predsednik avionom POBEGAO IZ ZEMLJE? (FOTO)

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu

Objavljeno: 17:52h

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge pristao je da podnese ostavku da bi se formirala prelazna vlada sačinjena od predstavnika svih partija, navedeno je u saopštenju iz njegove kancelarije.

Saopštenje je usledilo nakon intenziviranja antivladinih protesta zbog kojih je predsednik Gotabaja Radžapaksa evakuisan pre nego što su demonstranti upali u njegovu rezidenciju, tvrdi ruska agencija.

Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je za TAS bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.

- Prema informacijama koje imam, on (predsednik) je već napustio zemlju avionom - rekao je on i dodao da je predsednik prosledio pismo o ostavci svojim poverljivim saradnicima.

Šri Lanka
foto: Profimedia

U zavisnosti od situacije, pismo će biti objavljeno kasnije danas.

Ova informacija još nije zvanično potvrđena, navela je ruska agencija.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku Radžapakse, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta ranjene su oko 32 osobe, uključujući nekoliko policajaca.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.

Šri Lanka
foto: Profimedia

Mnogi za to okrivljuju predsednika Gotabaju Radžapaksu, a uglavnom mirni protesti traju od marta ove godine.

Nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, a inflacija u junu je dostigla gotovo 55 odsto, podsetila je britanska agencija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.