PAZITE SAMO ŠTA JE VLADIMIR ZELENSKI PORUČIO SLOVENCIMA: Da li je REALNO?
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

TREBA LI SE ZABRINUTI?

PAZITE SAMO ŠTA JE VLADIMIR ZELENSKI PORUČIO SLOVENCIMA: Da li je REALNO?

On je zahvalio Sloveniji na podršci Ukrajini za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i u borbi protiv ruske agresije

Objavljeno: 17:26h

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas državnom vrhu Slovenije da meta Rusije nije Ukrajina, već Evropa, i da je cilj Moskve da slomi evropsku stabilnost.

Tokom vanredne sednice slovenačkog parlamenta, kojoj su uz poslanike prisustvovali i predsednik i premijer Slovenije, Borut Pahor i Robert Golob, i svi ministri u vladi, Zelenski je kazao da Rusija "preduzima sve političke, ekonomske i lobističke pritiske kako bi osujetila Ukrajinu na međunarodnom planu", ali da u tome ne uspeva, prenosi agencija HINA.

"Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Evropa, kao najvažniji cilj. Oni žele da slome Ukrajinu, ali i evropsku stabilnost", rekao je Zelenski putem video veze.

Naveo je da je "jedan od instrumenata ruskog pritiska i gasna kriza koja rezultira nenormalnim cenama tog energenta" i upozorio da Evropa od Rusije može očekivati i novu migrantsku krizu, kao posledicu blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru prema Africi i Bliskom istoku.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Zelenski, kojem je po okončanju obraćanja upućen dug aplauz, kazao je da je Rusija u Ukrajini "ukrala ili uništila više desetina miliona tona kukuruza i semena suncokreta, namerno izazivajući prehrambenu krizu".

Ukrajina, uprkos tome, "uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina" i povezala je svoj elektrosistem s evropskim, a ima i velika skladišta za gas, o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što pre razmišljati, naveo je Zelenski.

On je zahvalio Sloveniji na podršci Ukrajini za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i u borbi protiv ruske agresije.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.