JEDINI JE PREMIJER IZ JAPANA KOJI JE POSETIO SRBIJU! Evo nekoliko činjenica o TRAGIČNO nastradlom ABEU
Šinzo Abe, Foto: Profimedia

biografija

JEDINI JE PREMIJER IZ JAPANA KOJI JE POSETIO SRBIJU! Evo nekoliko činjenica o TRAGIČNO nastradlom ABEU

Abe je postao japanski premijer sa najdužim stažom u novembru 2019, ali je do leta 2020. podrška javnosti bila narušena njegovim postupanjem u vezi sa izbijanjem korona virusa, kao i nizom skandala, uključujući hapšenje njegovog bivšeg ministra pravde

Objavljeno: 13:04h

Bivši japanski premijer Šinzo Abe (67) podlegao je povredama u bolnici nakon što je upucan tokom držanja govora u zapadnom gradu Nara.

Abe, premijer sa najdužim stažom u Japanu sve dok podnošenja ostavke 2020, helikopterom je prevezen u bolnicu nakon atentata. Njegovu smrt je prvi objavio javni servis NHK.

Snimci sa društvenih mreža prikazuju da su Abeov govor prekinula dva glasna pucnja i dim, a bivši premijer se srušio nakon drugog hica. TBS Television je prenela da je upucan u levu stranu grudi i navodno u vrat. NHK je citirao vatrogasce koji su rekli da Abe nije pokazivao znakove života.

Konzervativni političar, koji je bio u Nari tokom mitinga uoči nedeljnih izbora u gornjem domu parlamenta, bio je poznat po svojoj politici "Abenomije" da izvuče treću najveću svetsku ekonomiju iz deflacije i da podrži značajniju ulogu japanske vojske u suprotstavljanju rastućim pretnjama iz Severne Koreje i odlučnije Kine.

Nakon što je 2007. iznenada napustio mesto premijera nakon godinu dana na toj funkciji, on se vratio na retku drugu dužnost 2012. godine, obećavajući da će oživeti stagnirajuću ekonomiju, olabaviti granice pacifističkog ustava posle Drugog svetskog rata i vratiti konzervativne vrednosti.

Šinzo Abe
foto: Profimedia

Bio je ključan u dovođenju Olimpijskih igara u Tokio 2020, gajeći želju da predsedava Igrama i čak se pojavio kao lik Maria iz video igrice Nintendo tokom primopredaje Olimpijskih igara u Riju 2016.

Dok je bio na vlasti, Abe nije uspeo da ostvari svoju glavnu političku ambiciju - da revidira japanski "pacifistički" ustav, koji zabranjuje zemlji da koristi silu za rešavanje međunarodnih sporova.

Abe je bio prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju.

On je posetio Srbiju 2018. godine, posle 30 godina.

Na Vidovdan je odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

Poslednjih nedelja, on je izrazio podršku značajnom povećanju budžeta za odbranu Japana, navodeći rusku operaciju u Ukrajini kao dokaz da Japan treba da ostane na oprezu u slučaju kineskog napada na Tajvan.

1 / 6 Foto: Profimedia

Abe je postao japanski premijer sa najdužim stažom u novembru 2019, ali je do leta 2020. podrška javnosti bila narušena njegovim postupanjem u vezi sa izbijanjem korona virusa, kao i nizom skandala, uključujući hapšenje njegovog bivšeg ministra pravde.

Navodeći povratak hronične bolesti creva koja je doprinela prevremenom okončanju njegovog prvog mandata, Abe je podneo ostavku bez predsedavanja Igrama, koje su odložene za 2021. zbog pandemije.

Japan ima skoro "nultu toleranciju" na posedovanje oružja - pristup za koji stručnjaci kažu da doprinosi izuzetno niskoj stopi oružanog kriminala.

Prema Nacionalnoj policijskoj agenciji, 2014. godine prijavljeno je šest smrtnih slučajeva od vatrenog oružja, a broj retko prelazi 10, u zemlji od 126 miliona ljudi.

Bonus video:

09:24

Teniski stručnjak Vuk Brajović o Novaku Đokoviću i predstojećim izazovima

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.