UPRAVO JAVLJENO, ŠINZO ABE U KRITIČNOM STANJU: Japanski politički vrh u strahu, "Ovo je gnusan čin!" (VIDEO)
Šinzo Abe, Foto: Profimedia

UŽAS

UPRAVO JAVLJENO, ŠINZO ABE U KRITIČNOM STANJU: Japanski politički vrh u strahu, "Ovo je gnusan čin!" (VIDEO)

Stravična stvar odigrala se u Japanu

Objavljeno: 08:53h

Japanski premijer Fumio Kišida stigao je u kancelariju u sedištu Liberalno demokratske partije u Tokiju helikopterom, i sastao se sa predstavnicima svoje stranke, nakon atentata na bivšeg predsednika vlade Šinzo Abea.

On je u obraćanju medijima rekao da je Šinzo Abe u kritičnom stanju.

- Trenutno lekari u ovom trenutku čine sve što mogu. Nadam se i molim se da će bivši premijer Abe preživeti ovo - kaže on.

On opisuje atentat kao "gnusan čin", i rekao je da razlozi pucnjave nisu jasni.

Predstojeće izbore je opisao kao "sam temelj demokratije" i rekao da se napad "ne može tolerisati".

Kišida je pucnjavu opisao kao "varvarsku i zlonamernu".

- Želim da upotrebim najoštrije moguće reči da osudim ovaj čin - rekao je on.

Kišida je rekao da nije doneta odluka u vezi sa predstojećim izbornim rasporedom, ali je dodao da traži od svih članova kabineta da se vrate u Tokio.

Podsećamo, Šinzo Abe je upucan u leđa puškom kućne proizvodnje sa razdaljine od samo nekoliko metara tokom predizbornog skupa u Nari, na zapadu zemlje.

Šinzo Abe
foto: Printscreen Youtube

Nakon što je drugi put pogođen, Abe se srušio na zemlju držeći se za grudi. Očevici tvrde da je obilno krvario.

On je u svesnom stanju helikopterom prebačen u bolnicu, ali mu je otkazalo srce i trenutno ne pokazuje znake života, pišu Asahi Šinbun i NHK.

Bivši guverner Tokija Joiči Masuzoe saopštio je da je Abe u stanju kardiopulmonarnog zastoja. Taj termin se u Japanu koristi pre nego što smrt osobe bude zvanično potvrđena, piše Bi-Bi-Si.

Japanska policija je saopštila da je uhapšen osumnjičeni Tecuja Jamagami (41) iz Nare, veteran japanske mornarice. On nije pokušao da beži posle napada.

Ko je Šinzo Abe

Šinzo Abe je premijer sa najdužim stažom u istoriji Japana.

Bio je predsednik vlade Zemlje izlazećeg sunca u dva navrata - od 2006. do 2007. godine i od 2012. do 2020, kada se povukao zbog zdravstvenih problema.

Abe je konzervativac i često je nazivan ekstremnim desničarem. Član je nacionalističkog društva Nipon Kaigi, i zalagao se za ukidanje člana 9 japanskog ustava, čime bi se omogućila militarizacija i naoružavanje zemlje.

Ekonomska politika koju je vodio je na Zapadu poznata kao "Abenomika", i uključuje fiskalne stimulacije i strukturne reforme koje su Japan održale među najrazvijenijim svetskim ekonomijama.

Na Vidovdan ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odlikovao Abea ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.