(UŽIVO) 135. DAN RATA U UKRAJINI, Zelenski: Meta Rusije nije samo Ukrajina
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

(UŽIVO) 135. DAN RATA U UKRAJINI, Zelenski: Meta Rusije nije samo Ukrajina

Rusija verovatno koncentriše opremu na liniji fronta u pravcu Siverska, oko osam kilometara zapadno od sadašnje ruske linije fronta, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Objavljeno: 22:16h

Danas je 135. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

22.00 Zelenski razrešio dužnosti nekoliko ambasadora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je u subotu ambasadora te zemlje u Nemačkoj, kao i nekoliko drugih visokih stranih izaslanika, navodi se na predsedničkom sajtu.

Pažnju javnosti izazvala je smena ambasadora u Nemačkoj, Andrija Jaroslavoviča Melnika, nakon njegovih kontrovernih izjava koje su ocenjene kao skandalozne.

Naime, u intervjuu jednom mediju iz Nemačke, zemlje u kojoj je zakonom zabranjeno veličanje nacizma, Melnik je ukrajinskog kolaboracionistu i saradnika nacista Stepana Banderu nazvao „borcem za slobodu“.

18:51 Zelenski tvrdi da Rusija gubi uticaj u Evropi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski čestitao je danas zemljama Evropske unije na, kako je rekao, očiglednom dokazu da Rusija izgubi uticaj u zemjama članicama.

„Zahvalan sam svim zemljama Evropske unije kojima sam se obratio. Znamo da je Rusija pokušala da ometa moje apele EU, na razne načine – političke, diplomatske, čak i ekonomske“, rekao je Zelenski pred slovenačkim parlamentom, prenosi ukrajinska „Pravda“.

16:47 Putinovo upozorenje za Evropu: "Katastrofalne posledice"

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi nastavak sankcija protiv Rusije mogao da dovede do katastrofalnog poskupljenja na energetskim tržištima, pogađajući domaćinstva širom Evrope, jer će cene energenata biti više.

"Da, znamo da Evropljani pokušavaju da zamene ruske energetske resurse", prenosi Rojters, rekao je Putin na televizijskom sastanku sa visokim zvaničnicima.

"Međutim, očekujemo da će rezultat ovakvih akcija biti povećavanje cena gasa na tržištu i povećavanje cene energenata za krajnje potrošače", naveo je on.

16:33 "Ukrajina bi mogla da napadne most u Kerčkom moreuzu"

Ukrajina bi mogla da zada razoran udarac Kremlju napadom na most u Kerčkom moreuzu, koji povezuje kopnenu Rusiju sa Krimom, koristeći novoisporučene rakete Harpun, izjavio je bivši vrhovni komandant NATO, Filip Bridlav.

Bridlav, koji je bio vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu od 2013. do 2016. godine, rekao je za britanski "Tajms" da je napad na most opravdan agresijom Rusije na Ukrajinu sa svih strana.

"Kerčki most je legitimna meta", kazao je on.

15:51 Putin: Početak sloma americkog svetskog poretka

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da od samog početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad gubi, jer njen početak "označava i početak kardinalnog sloma američkog svetskog poretka".

1 / 7 Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ako je Zapad želeo da izazove sukob kako bi prešao na novu fazu obuzdavanja Rusije, onda je u tome uspeo.

„ I rat je pokrenut i sankcije su uvedene“, ocenio je Putin i dodao da je ipak Zapad izgubio, preneo je Sputnjik.

15:46 "Padobranci su juče uništili 12 ruskih tenkova"

Ukrajinski padobranci uništili su juče dvanaest ruskih tenkova tokom ofenzive snaga Kremlja na istoku zemlje, objavila je ukrajinska vojska.

Rusi su pokušali da probiju ukrajinske linije, ali su branioci bili spremni za njih, tvrdi Glavni štab oružanih snaga.

14:56 U Ukrajini zaplenjena imovina Gasproma, Rosnjefta i Rosatom

U Ukrajini je zaplenjena imovina naftnih giganata Gasproma, Rosnjefta i Rosatoma, prenosi TASS.

14:34 DNR ukinuo moratorijum na smrtnu kaznu

Narodno veće Donjecke Narodne Republike ukinulo je moratorijum na izvršenje smrtnih kazni, objavila je RIA Novosti.

Sergej Lavrov, Donjeck, Ukrajina, Rusija, Lugansk
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Profimedia, Google Earth

S obzirom da se izuzetna mera kazne može odrediti samo za posebno teška krivična dela koja zadiru u život, kao i za određena krivična dela učinjena u ratu ili u borbenoj situaciji, obzirom na potrebu zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i interesa Donjecke Narodne Republike u trenutnoj vojno-političkoj situaciji, nacrt zakona predlaže da se deo 9 člana 202 Krivično-izvršnog zakonika prizna nevažećim.

14:14 Podoljak upitao Putina: Je l' koristite Staljinovu matematiku?

Mihajlo Podoljak, ključni savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, odgovorio je na novu pretnju Vladimira Putina, koji je rekao da "Rusija nije ni počela u Ukrajini".

"37.000 mrtvih ruskih vojnika. Zajedno sa ranjenima to je 117.000 ljudi. Eliminisano je 10 generala, 1.605 tenkova, 405 aviona i helikoptera pretvoreno je u otpad. Rusija još nije ni počela da se bori? Zar Kremlj razmatra rat koristeći Staljinovu matematiku - 20 miliona mrtvih?", upitao je Podoljak na Tviteru.

13:54 Putin naredio pregovore s Kirgistanom o zajedničkoj PVO

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas ministarstvima odbrane i spoljnih poslova da počnu pregovore sa Kirgistanom o zajedničkom regionalnom sistemu protivvazdušne odbrane, navodi se u tekstu naredbe objavljenom na veb stranici ruske vlade.

Rusija i Kirgistan nemaju zajedničku granicu, preneo je Rojters.

13:34 Sela i gradovi u Donbasu na udaru Rusije

Više od 40 gradova i sela u Donbasu našlo se na udaru u poslednja 24 sata, saopštila je ukrajinska vojska.

Generalštab je saopštio da ruske snage napreduju ka gradovima Bahmut i Slavjansk, zapadno od granice između Luganska i Donjecka, dok su regionalni vojni administratori prijavili požar u Sumiju na severu i Krivom Rogu na jugu.

13:14 Ruski odbornik dobio na sedam godina zatvora zbog kritikovanja rata u Ukrajini

Sud u Moskvi osudio je opozicionog odbornika Alekseja Gorinova na sedam godina zatvora zbog kritikovanja ruskih vojnih akcija u Ukrajini, što je prva dugotrajna zatvorska kazna izrečena prema novim zakonima koji ograničavaju kritiku rata.

Gorinov, školovani advokat i opštinski odbornik, uhapšen je u aprilu pod optužbom da je širio „lažne informacije“ o ruskoj vojsci.

12:53 Zelenski: Meta Rusije nije samo Ukrajina

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u obraćanju slovenačkim parlamentarcima i državnom vrhu se zahvalio "na podršci u borbi Ukrajine protiv ruske agresije" i upozorio na opasnosti koje prete evropskoj stabilnosti delovanjem Rusije na različitim područjima.

Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

"Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Evropa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i evropsku stabilnost", rekao je Zelenski.

12:33 Zelenski: Ako dobijemo još zapadnog oružja, rat gotov pre kraja godine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da ako zapadno oružje „dođe na vreme“, vojni deo sukoba će se završiti pre kraja godine.

12:13 Kuleba: Rusija igra "igre gladi"

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da igra „igre gladi“ sa svetom u obraćanju na sastanku G20 na Baliju.

"Međunarodna zajednica nije imala pravo da dozvoli Rusiji da ucenjuje svet visokim cenama energenata, glađu i bezbednosnim pretnjama. Rusija u suštini igra igre gladi sa svetom tako što jednom rukom drži pomorsku blokadu ukrajinskih luka, a drugom prebacuje krivicu na Ukrajinu", rekao je Kuleba.

11:53 Lavrov napustio salu tokom govora Berok

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok kritikovala je Moskvu rekavši da se protivi dijalogu sa međunarodnim partnerima nakon što je njen ruski kolega Sergej Lavrov napustio salu tokom njenog govora na samtiu G20.

11:33 Peskov: Kortistimo samo mali deo vojnog kapaciteta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija u ratu sa Ukrajinom koristi samo mali deo vojnog kapaciteta.

11:13 Rusi tvrde: Uništili smo britanski Harpun

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da su njihove trupe uništile dve instalacije obalskog raketnog sistema Harpun u Odeskoj oblasti. Inače ovo oružje je deo donacije Velike Britanije Kijevu.

10:53 Šta se dešava u Severodonjecku?

Guverner Luganska Sergej Gajdaj rekao je da ljudi koji pokušavaju da se vrate u Severodonjeck zatiču i potpuno prazne stanove.

"Po ulasku u grad, Rusi su prvo deportovali deo lokalnog stanovništva, oduzeli im ključeve stanova, a zatim počeli sve da pljačkaju. Kamionima se dovezu do solitera. Ako je nameštaj dobar, oni ga odnose. Ne radi se više samo o kućnim aparatima“, naveo je ukrajinski zvaničnik.

10:33 Nemačka odobrila kandidaturu Finske i Švedske za članstvo u NATO

Nemački Bundestag je velikom većinom izglasao podršku kandidaturama Helsinkija i Stokholma za ulazak u NATO.

Podsetimo, da bi Švedska i Finska mogle da uđu u vojni savez potrebno je da svih 30 članica vojnog saveza treba da odobre pristupanje.

10:13 Kijev: Harkov nije granatiran

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da sinoć, prvi put posle nekoliko nedelja, nije bilo noćnog granatiranja Harkova.

"Ali ne smemo biti neoprezni. Na kraju krajeva, samo juče uveče, neprijatelj je masovno granatirao gradski okrug Nemišljan. Oštećene su kuće, garaže, kontejneri, pomoćne zgrade. Četiri osobe su poginule, a devet je povređeno u Harkovskoj oblasti tokom dana“, naveo je Sinjehubov.

09:53 Zelenski: Nećemo se odreći teritorije zbog mira

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne želi da ustupi bilo koju svoju teritoriju Rusiji, tvrdeći da ustupak ukrajinske teritorije neće biti deo diplomatskih pregovora o okončanju rata.

„Ukrajinci nisu spremni da daju svoju zemlju, da prihvate da te teritorije pripadaju Rusiji. Ovo je naša zemlja“, rekao je Zelenski.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

09:33 Blinken poručio Rusiji: Pustite žito iz Ukrajine

Američki državni sekretar poručio je Rusiji tokom razgovora u okviru samita G20 da „pusti žito“ iz Ukrajine.

09:13 "Severodonjeck na ivici humanitarne katastrofe"

Situacija u okupiranom Severodonjecku je „na ivici humanitarne katastrofe“ i grad su opustošile ruske trupe, rekao je ukrajinski guverner Luganska Sergej Hajdaj.

"Uništeno je 80 odsto stanova. Neki ljudi pokušavaju da se vrate po stvari, ali sve češće… nađu prazan stan Ušavši u grad, Rusi su prvo deportovali deo lokalnog stanovništva, oduzeli ključeve, a zatim počeli sve da pljačkaju", naveo je Hajdaj.

08:53 Počeo samit G20: U fokusu rat u Ukrajini i globalna ekonomija

Indonezija je pozvala danas članice G20 da pomognu okončanje rata u Ukrajini, na samitu ministara spoljnih poslova te grupe na kojem su se u istoj prostoriji našli neki od najtvrđih kritičara ruske invazije i najviši diplomata Moskve.

Na skupu, na indonežanskom ostrvu Baliju, dominirao je rat i njegov uticaj na globalnu ekonomiju, a najviši zvaničnici zapadnih zemalja i Japana su naglasili da se na forumu neće "raditi uobičajeno“.

08:33 Velika Britanija: Rusija koncentriše na napad na Siversk

Rusija verovatno koncentriše opremu na liniji fronta u pravcu Siverska, oko osam kilometara zapadno od sadašnje ruske linije fronta, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je dodalo da postoji realna mogućnost da "neposredni taktički cilj" Rusije bude Siversk, pošto njene snage pokušavaju da napreduju ka svom najverovatnijem operativnom cilju - urbanom području Slavjansk-Kramatorsk.

08:20 Lavrov: Rusija nema o čemu da razgovara sa zapadom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa novinarima nakon današnjeg sastanka sa ministrima spoljnih poslova G20 i rekao da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu, ali je nejasno kada bi do takvih pregovora moglo doći.

"Ako zapad želi ne pregovore, već pobedu Ukrajine nad Rusijom na bojnom polju, onda, verovatno nema o čemu da se razgovara sa zapadom, jer ovakvim pristupima, u stvari, ne dozvoljava Ukrajini da se pomeri na mirovni proces“, rekao je.

08:10 Zelenski: Zastava Ukrajine vijoriće se na Krimu

Predsednik Ukrajine VlAdimir Zelenski izrazio je uverenje da će se ukrajinska zastava vijoriti na Krimu, kao što se već vijori na Zmijskom ostrvu. Zelenski je u video obraćanju na Instagramu rekao da će ukrajinska zastava jednog dana sigurno biti i na Krimu i u svim gradovima i selima koje su zauzele ruske snage, prenosi Ukrinform.

07:39 Najžešće borbe vode se za Slavjansk

U Ukrajini je nastavljena ofanziva ruske vojske na oblast Donjecka, u više gradova je naložena evakuacija civila. Najžešće su borbe za Slavjansk. Eksplozije su odjeknule i u Harkovu.

07:38 Zelenski: Ukrajina neće odustati od teritorije u zamenu za mir

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina neće odustati od teritorije u zamenu za mir sa Rusijom. Zelenski je za CNN rekao da Ukrajina ne želi da ustupi bilo koju teritoriju Rusiji i istakao da teritorijalni ustupci neće biti deo diplomatskih pregovora o okončanju rata.

"Ukrajinci nisu spremni da daju svoju zemlju, da prihvate da te teritorije pripadaju Rusiji. Ovo je naša zemlja", rekao je Zelenski.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.