EKONOMSKA KATASTROFA GOTOVO NEIZBEŽNA: Cena gasa PAPRENA, na zimu će da ide i do ove CIFRE?
Gas, Foto: Grad Vršac

SKANDAL!

EKONOMSKA KATASTROFA GOTOVO NEIZBEŽNA: Cena gasa PAPRENA, na zimu će da ide i do ove CIFRE?

To je cena koju ne može niko da izdrži...

Objavljeno: 11:17h

Danas, prvi put od 1. marta ove godine, cena gasa na berzi je 1.900 dolara za hiljadu kubika! Sa provizijama i transportnim troškovima, taj gas krajnjeg kupca košta i više od 2.500 dolara!

Ako je sada, usred leta cena ovolika, sasvim je realno pretpostaviti da će na zimu ona ići i na 4.000 dolara!

- A to znači da će gas na zimu krajnje kupce koštati i čitavih 5.000 dolara! To je cena koju ne može niko da izdrži, nema te privrede, nema tih ljudi koji to mogu da plate, a da ne bankrotiraju! - kaže sagovornik Informera, direktor u najvećoj srpskoj privatnoj firmi za trgovinu energentima.

1 / 9 Foto: Printscreen/RTS

Cena gasa u Evropi porasla je juče iznad 1.100 dolara za hiljadu kubika, prema podacima sa platforme londonske ICE berze.

Do skoka cena je došlo pošto je Ukrajina suspendovala protok dela ruskih isporuka preko tranzitne stanice Sohranovka.

Cena gasa za junsku isporuku (fjučers ugovori) na holandskom TTF čvorištu je porasla za 4,0 posto na dnevnom nivou, na 1.124 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 103 evra po megavat-satu (MWh), prema trenutnom kursu evro/dolar, izvestio je Tas s.

Ukrajinski operater sistema za prenos gasa (GTSOU) saopštio je u utorak da će obustaviti tranzit ruskog gasa u Evropu preko stanice Sohranovka, počev od 11. maja, zbog "više sile", jer kompanija navodno ne može da kontroliše gasnu kompresorsku stanicu Novopskov u Luganskoj oblasti, zbog čega će odbiti nominacije za transport i neće prihvatati gas iz Rusije, dodaje se u informaciji ruske novinske agencije.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.