"SEVERNI TOK 2" NIJE OPCIJA? Habek izneo OCENE za prevazilaženje KRIZE
Robert habek, Foto: Profimedia

NEMAČKA

"SEVERNI TOK 2" NIJE OPCIJA? Habek izneo OCENE za prevazilaženje KRIZE

Ernst kaže i da nemačka vlada mora da obuzda cene energenata tako što će se povećati isporuke, uključujući i Rusiju, jer su građani i privreda zemlje žrtve potpunog kraha sankcione politike

Objavljeno:

Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek izjavio je da puštanje u rad gasovoda „Severnog toka 2“ kako bi se prevazišla ekonomska kriza – nije opcija.

- Nema dozvole za ‘Severni tok 2’, on je pod sankcijama… američkim sankcijama. Ne, to nije opcija - rekao je ministar novinarima.

Prethodno je šef komiteta za energetiku i zaštitu klime pri Bundestagu Klaus Ernst apelovao da se počne sa pregovorima o pokretanju gasovoda „Severni tok 2“ kako bi se osigurale isporuke gasa u Nemačku.

- Ako isporuka gasa ne može da bude osigurana na drugi način onda treba pustiti u rad ‘Severni tok 2’ na ograničeni period vremena - rekao je on u intervjuu za „Rajniše post“.

Pored toga, prema njegovom mišljenju, vlade zemalja EU moraju da revidiraju sankcije u sferi energetike protiv Rusije jer one ne donose očekivani efekat.

- Obrnuto, te mere su od koristi Rusiji. To znači da iako se prodaje manje gasa, prihodi od isporuka su generalno veći - konstatovao je Ernst.

Ernst kaže i da nemačka vlada mora da obuzda cene energenata tako što će se povećati isporuke, uključujući i Rusiju, jer su građani i privreda zemlje žrtve potpunog kraha sankcione politike.

1 / 9 Foto: Profimedia

- U tom svetlu amoralno je nastaviti sa sankcijama - zaključio je on.

Podsetimo, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nemački kancelar Olaf Šolc je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“.Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

Bonus video:

02:20

SRAM TE BILO, BRE! Pogledajte žestoku svađu pukovnika u penziji i Dragana Šormaza zbog NATO bombardovanja Srbije

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.