NOVOST O STATUSU FINSKE I ŠVEDSKE! Turska donela VAŽNU odluku
Bekir Bozdag, Foto: EPA/RAHAT DAR

obnova

NOVOST O STATUSU FINSKE I ŠVEDSKE! Turska donela VAŽNU odluku

Turska se usprotivila nastojanjima Švedske i Finske za ulazak u NATO zbog, kako je saopštila, podrške kurdskim militantima i drugima koje smatra teroristima

Objavljeno: 16:01h

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas da je ta zemlja obnovila zahteve Švedskoj i Finskoj o izručenju osoba koje smatra teroristima, nakon što su te zemlje postigle dogovor o kandidaturi nordijskih zemalja za članstvo u NATO.

„U okviru sporazuma koji je potpisan između Turske, Švedske i Finske na poslednjem samitu NATO, uspostavljen je nadzorni komitet“, rekao je Bozdag u televizijskom intervjuu za Haber Global, prenosi Rojters.

U tekstu koji je potpisan prošle nedelje, Finska i Švedska su se usaglasile da „brzo i temeljno rešavaju turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji“.

„Shodno tome, danas smo obnovili neke zahteve koji su ranije bili odbijeni i podsetili na neke zahteve na koje nije odgovoreno“, rekao je Bozdag.

Turska se usprotivila nastojanjima Švedske i Finske za ulazak u NATO zbog, kako je saopštila, podrške kurdskim militantima i drugima koje smatra teroristima, kao i zbog embarga na oružje i neispunjenih zahteva za ekstradiciju.

1 / 8 Foto: Profimedia

Prošle nedelje, tri zemlje potpisale su sporazum da Ankara ukloni svoju blokadu, dok su se zemlje kandidati obavezale da neće podržavati kurdske militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK) i milicije sirijskih Kurda (IPG) ili mrežu sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD.

Ankara tvrdi da je Gulenova mreža izvela pokušaj državnog udara 2016. godine i naziva je terorističkom organizacijom akronimom FETO, navodi Rojters.

Bonus video:

04:56

BRZE VESTI 06.07.2022. 14:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.