MAKRON NA METI OŠTRIH KRITIKA RUSIJE! Jedno mu NEĆE oprostiti, evo i zašto
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

NEPOVERENJE

MAKRON NA METI OŠTRIH KRITIKA RUSIJE! Jedno mu NEĆE oprostiti, evo i zašto

Dok Makron postaje iritiran, Putin postaje preziran i kaže da je u teretani i da samo želi da igra hokej na ledu

Objavljeno:

Odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da otkrije privatne telefonske centrale u dokumentarcu o svojim neuspelim naporima da ubedi Vladimira Putina da ne počinje rat u Ukrajini izazvala je oštre kritike Rusije.

„Uvek vodimo pregovore na takav način da nikada ne bismo mogli da se stidimo“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Vijetnamu u sredu. „Uvek kažemo šta mislimo. Ali diplomatska praksa ne dozvoljava jednostrano curenje takvih snimaka.

Ranije je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da „teško da nije vredno očekivati da će francuska strana poštovati nečiju poverljivost“, tokom tok šoua na državnom Kanalu jedan kasno u nedelju. „Pariz je signalizirao celom svetu da smatra normalnim objavljivanje razgovora između svojih lidera i partnera.

Celu diskusiju između Makrona i Putina koja se vodila 20. februara, četiri dana pre ruske invazije na Ukrajinu, snimila je televizijska ekipa France 2. Emitovan je u dokumentarnom filmu u četvrtak, pod nazivom „Predsednik, Evropa i rat“.

Tokom razmene, Putin je "u principu" saglasan da se sastane sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Ženevi. Dok Makron postaje iritiran, Putin postaje preziran i kaže da je u teretani i da samo želi da igra hokej na ledu.

Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

Do sastanka sa Bajdenom nikada nije došlo. Makronov diplomatski savetnik naziva Putina „lažovom“.

Jelisejci su se možda nadali da će pristup francuskom predsedniku bez presedana ublažiti kritike da je previše blag prema Putinu, i da će njegov pokušaj da deluje kao posrednik između Rusije i Zapada prikazati u pozitivnijem svetlu. Umesto toga, rizikuje da podstakne percepciju da je bio naivan.

U jednoj sceni, u vozu iz Kijeva prošlog meseca, Makron se trudi da objasni zašto je nastavio da razgovara sa ruskim kolegom. „Mislio sam da možemo da pronađemo put sa Putinom putem poverenja i rasuđivanja“, kaže on.

To nije bio prvi put da je Jelisej optužen za curenje transkripata. List Mond je 2020. objavio razmenu između Makrona i Putina o opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

1 / 9 Foto: Profimedia

Uprkos protestima, rusko ministarstvo spoljnih poslova nije iznad obelodanjivanja poverljivih razgovora. Francuska i Nemačka optužile su Moskvu da je prekršila diplomatski protokol u novembru objavljivanjem prepiske između Lavrova i njegovih francuskih i nemačkih kolega u vreme intenziviranja krize oko Ukrajine.

Bonus video:

17:14

ZA MALOG ALEKSANDRA IZ PEĆI NIJE BILO MESTO U INKUBATORU Detetu se vremenom javili problemi, ALI VESIĆ SMISLIO PLAN ZA POMOĆ

(Espreso/Bloomberg)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.