SVE VIŠE ZARAŽENIH NA TURISTIČKIM DESTINACIJAMA, KORONA UZIMA MAHA? Evo tačnih brojki, da li nam sledi novi talas?
Plaža, Foto: Profimedia

OPREZNO NA SUNCU!

SVE VIŠE ZARAŽENIH NA TURISTIČKIM DESTINACIJAMA, KORONA UZIMA MAHA? Evo tačnih brojki, da li nam sledi novi talas?

Porast cena goriva na pumpama, ali i rast cena hrane stavili su u drugi plan vesti o koronavirusu. Broj novozaraženih širom Evrope je u porastu, pa tako i u državama u kojima državljani Srbije najčešće letuju.

Objavljeno:

U Srbiji je u utorak zabeleženo više od 1.360 novozaraženih koronavirusom, a porast inficiranih beleži se i u državama koje su popularne letnje turističke destinacije. U Grčkoj je juče prijavljeno čak 25.566 novih slučajeva, dok je prosečan broj novozaraženih u Italiji preko 85.000. Iako za većinu zemalja ne postoje ograničenja kada je reč o ulasku i boravku u njoj, veliki broj novozaraženih nalaže oprez.

Porast cena goriva na pumpama, ali i rast cena hrane stavili su u drugi plan vesti o koronavirusu. Broj novozaraženih širom Evrope je u porastu, pa tako i u državama u kojima državljani Srbije najčešće letuju.

Iako, izuzev Španije, za ulazak u njih nisu potrebni nikakvi posebni epidemiološki uslovi, preporuke jesu da se vakciniše na vreme, da se tamo gde je gužva nose maske, odnosno održava fizička distanca.

Postoji mogućnost da avio-kompanije imaju dodatne mere u pogledu zaštite od virusa, pa bi i to trebalo proveriti pre polaska na put.

Eksplozija koronavirusa u Grčkoj, u Italiji 85.000 novozaraženih

Kao ni ostale evropske države, ni Crna Gora nije imuna na porast broja novozaraženih - dnevno se u proseku inficira 234 osoba.

Kada je reč o Hrvatskoj, tamo je značajno veći broj novozaraženih - u proseku se dnevno koronavirusom zarazi 878 osoba. U Bugarskoj se dnevno zaraze 589 osobe, a u Albaniji 516 osoba.

U Grčkoj je došlo do eksplozije novih slučajeva koronavirusa – juče je zabeleženo 25.566 slučajeva (prosečan broj novozaraženih je 15.700). Pored Atine, najviše novih slučajeva beleži se u regionu Soluna, ali i na ostrvima Krfu, Kritu, Eviji, Zakintosu.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je juče da iako raste broj zaraženih, nema teških slučajeva u Grčkoj.

"Ne razmišlja se, za sada, ni o uvođenju onih osnovnih mera - socijalne distance, nošenja maski u zatvorenom prostoru. Trenutno je takva situacija. Naravno, ne možemo ništa da garantujemo u slučaju da epidemija bukne, ali ja verujem da će i u Grčkoj, ali i u drugim turističkim zemljama do kraja turističke sezone važiti ova pravila koja su sada", rekao je Seničić.

U Turskoj je udvostručen broj novozaraženih na nedeljnom nivou. Poslednjih sedam dana zabeleženo je više od 57.000 inficiranih.

Nova varijanta omikrona dovela je do rasta broja inficiranih i u Italiji, gde je više od milion aktivnih slučajeva, a dnevno se u proseku beleži i preko 85.049 novozaraženih. U Ialiji je zaštitna maska preporučena, ne i obavezna.

Španija beleži u proseku 16.917 novih slučajeva svakog dana, a da bi državljani Srbije ušli u zemlju treba da ispune neki od narednih uslova:

Da poseduju negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata pre putovanja, ili negativan antigenski test ne stariji od 24 sata; da poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti ne stariju od 180 dana.

Kako se ponašati na plaži

Pored toga što treba razmišljati o tome kako se zaštititi od sunca na adekvatan način, treba razmišljati i o tome kako se ne zaraziti virusom koji je protekle dve godine u svetu usmrtio više od 6,3 miliona ljudi.

Osnovni savet je da se izbegava gužva, pa ako ste u mogućnosti birajte plaže na kojima ima manje ljudi, odnosno obilazite plaže u doba dana kada je manja posećenost. Srećom, to je upravo i vreme kada lekari preporučuju boravak napolju - do 10 časova i posle 17 časova.

1 / 6 Foto: Profimedia

Uvek nosite sredstvo za dezinfekciju sa sobom, kako biste, u slučaju da nema česme ili da ne rade tuševi (a u Italiji je to moguće jer se voda štedi zbog velike suše), mogli da operete ruke, ili očistite iznajmljenu ležaljku ili stočić.

Masku nosite sa sobom. Iako nije obavezna, trebalo bi je nositi kada su velike gužve, u supermarketima i javnom prevozu ako ga koristite.

Nemojte zaboraviti da uplatite zdravstveno osiguranje i proverite šta sve ono pokriva. Pre polaska pažljivo spakujte kućnu apoteku u kojoj će se pored zaštite od sunca i uboda insekata, standardnih analgetika, probiotika i lekova protiv mučnine naći i vitamini i antipiretici.

Najbolja zaštita ostaje imunizacija, pa ako se niste vakcinisali ne zaboravite da to možete učiniti u svom domu zdravlja. Ako osetite simptome respiratorne infekcije ostanite kod kuće, odnosno obratite se lekaru.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.