(UŽIVO) 133. DAN RATA U UKRAJINI: Eksplozije u Harkovu, Slavjansk pod žestokim udarom ruske vojske
Ukrajina, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

(UŽIVO) 133. DAN RATA U UKRAJINI: Eksplozije u Harkovu, Slavjansk pod žestokim udarom ruske vojske

Ruski napadi u Ukrajini usmereni su na jugoistočni region Donjeck i najveće gradove koje kontroliše ukrajinska vojska. Ukrajina je granatirala Kursku oblast.

Objavljeno: 16:54h

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

16:31 Island prvi ratifikovao clanstvo Finske i Švedske u NATO

Island je prva zemlja NATO koja je ratifikovala članstvo Finske i Švedske u Alijansi, pošto je u junu islandski parlament unapred dao saglasnost, preneo je finski portal javnog servise "Ile".

16:10 Turska:Obnovili smo zahteve Švedskoj i Finskoj

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas da je ta zemlja obnovila zahteve Švedskoj i Finskoj o izručenju osoba koje smatra teroristima, nakon što su te zemlje postigle dogovor o kandidaturi nordijskih zemalja za članstvo u NATO.

Bekir Bozdag
foto: EPA/RAHAT DAR

"U okviru sporazuma koji je potpisan između Turske, Švedske i Finske na poslednjem samitu NATO, uspostavljen je nadzorni komitet", rekao je Bozdag u televizijskom intervjuu za Haber Global, prenosi Rojters.

16:09 Litvanija i turska kompanija obezbedile borbeni dron UKR

Turski borbeni dron Bajraktar TB2, koji je Litvanija namenila Ukrajini, stići će danas u Kijev.

Litvanija
foto: Profimedia

"Vanagas" ili u prevodu "soko" sa litvanskog, stigao je u baltičku zemlju u ponedeljak, sa sve municijom, saopštio je na Tviteru ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

16:09 Rusko ministarstvo odbrane: Uništili smo dva HIMARS-a

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage uništile dva napredna raketna sistema HIMARS američke proizvodnje. Takođe se navodi da su ruske snage uništile dva skladišta municije u kojima su se skladištile rakete za HIMARS blizu linije fronta u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj oblasti Donjeck.

14:06 Brisel sprema zakon za oduzimanje zamrznute imovine ruskih oligarha

Evropska komisija priprema pravni okvir za prenos zamrznutih ruskih sredstava, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći u Evropskom parlamentu.

"Evropska komisija to smatra pravednim i priprema pravni okvir da zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha budu prebačeni za potrebe obnove Ukrajine", rekla je.

13:13 Rusija: Turska nije zaplenila brod koji je prevozio ukradeno ukrajinsko žito

Rusija je demantovala izveštaje da turske vlasti drže i istražuju brod pod ruskom zastavom u crnomorskoj luci Karasu zbog tvrdnji da je njegov teret ukraden iz Ukrajine.

Turski carinski zvaničnici reagovali su nakon što je Kijev tvrdio da je Žibek Žoli ilegalno transportovao 7.000 tona žita iz Berdjanska, ukrajinske luke na jugoistoku zemlje, koju je okupirala Rusija.

13:10 Slavjansk pod žestokim udarom ruske vojske

13:05 Ukrajinci objavili kratak snimak: Ukrajinski Top gun

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je na svom zvaničnom Tviter nalogu snimak pilota u avionu SU-25 uz komentar: Ukrajinski Top gun.

12:33 "EU mora biti spremna na prekid isporuka gasa iz Rusije"

Evropska unija mora biti spremna na dalje poremećaje u snabdevanju gasom, čak i na potpuni prekid isporuka iz Rusije, stoga je u pripremi krizni plan, upozorila je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

1 / 5 Foto: Profimedia

11:59 Ukrajina:U Donjecku ubijeno pet civila,ranjeno još 21

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je u ruskom granatiranju u protekla 24 sata ubijeno pet civila i ranjeno još 21, u ovom istočnom ukrajinskom regionu gde je Moskva pojačala ofanzivu poslednjih dana.

Kirilenko je napisao na Telegramu jutros da su dve osobe ubijene u Avdijevki, jedna u Slovjansku, jedna u Krasnogorivki i jedna u Kurahovu, i poručio da će „svaki zločin biti kažnjen“, prenosi AP.

11:44 Plaže u Odesi zatvorene ovog leta zbog mina

Plaže u ukrajinskom primorskom gradu Odesi ostaće zatvorene ovog leta zbog opasnosti od mina, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Odese Maksim Marčenko

"Naš glavni zadatak je da spasavamo živote ljudi. Zbog toga je zajedno sa Gradskim većem Odese doneta odluka da plaže ostanu zatvorene", rekao je Marčenko.

Prema njegovim rečima, dogodilo se već nekoliko smrtnih slučajeva koji su bili prouzrokovani plutajućim minama, a te tragedije su se dogodile "kao rezultat ignorisanja bezbednosnih zahteva i zahteva administracije".

11:42 Džao: Si i Putin stalno održavaju bliske kontakte

Predsednici Kine i Rusije, Si Ðinping i Vladimir Putin, stalno održavaju bliske kontakte, kako bi ojačali kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo uprkos pandemiji korona virusa, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

10:47 Letonija vraća obavezni vojni rok zbog Rusije

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks najavio je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u zemlji usred tenzija sa susednom Rusijom i rata u Ukrajini.

„Sadašnji vojni sistem Letonije dostigao je svoje granice. Istovremeno, nemamo razloga da verujemo da će Rusija promeniti svoje ponašanje“, rekao je Pabriks novinarima.

10:45 Zelenski ponovno traži protivraketnu odbranu od Zapada

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovio je svoj poziv na dalju isporuku oružja sa zapada, posebno modernih sistema protivraketne odbrane, kako bi se obranili ukrajinski gradovi.

"Biti u stanju odbraniti zemlju od ruskih raketnih napada pre kraja godine ključni je zadatak ukrajinskog vođstva", rekao je Zelenski u svom video obraćanju u utorak.

10:44 Ministar Venecuele: Rađa se novi svet, Putin vodi borbu u ime čovečanstva

Rusija je na prvoj liniji napora da se stvori novi svetski poredak i odupre širenju NATO, rekao je ministar spoljnih poslova Venecuele Karlos Farija.

"Dominacija SAD više nije apsolutna. Rađa se novi svet, a Rusija je na prvoj liniji ove borbe. To ogleda u specijalnoj vojnoj operaciji Rusije da obuzda širenje NATO i da se suprotstavi njenoj nepromišljenoj politici koja ugrožava bezbednost Rusije i evropski mir podsticanjem neonacističke vlade u Kijevu i njene politike genocida", rekao je.

09:20 Lavrov: Kijev laže da Rusija napada sopstvene gradove

Navodi Ukrajine da ruska vojska granatira sopstvene gradove da bi optužila Kijev su laž, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TAS S.

"Jednom rečju, oni lažu. Činjenice su poznate, naše Ministarstvo odbrane svakodnevno iznosi činjenice“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom.

1 / 5 Foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

08:19 "Bitka za Slavjansk sledeće ključno ratište"

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.

Ruske snage se sada verovatno nalaze oko 16 km severno od Slavjanska, navodi se u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe.

08:18 Moskva tvrdi: Stanovnici Harkovske oblasti žele da se pripoje sa Rusijom

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TAS S.

"Naša vlada to počinje da uviđa nakon što su su primećene proruski orijentisane težnje", rekao je Gančev.

Prema njegovim rečima, stanovnici ove oblasti se već u velikom broju raspituju za dobijanje ruskog državljanstva.

08:02 Kina je spremna da produbi saradnju sa Rusijom

Kina je voljna da produbi saradnju sa Rusijom u multilateralnim okvirima, uključujući G20, rekao je kineski zamenik ministra spoljnih poslova Ma Žaoku ruskom ambasadoru u Kini Andreju Denisovu.

07:50 Prva rotacija ukrajinskih vojnika stigla u Veliku Britaniju

Prva rotacija ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, rekao je sekretar odbrane Ben Volas.

Obuka je deo inovativnog programa koji ima za cilj da obuči do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći od 2,3 milijarde funti.

07:44 Prajs ne očekuje susret Blinkena i Lavrova na samitu G20

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da ne očekuje bilo kakav sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku ministara spoljnih poslova G20 ove nedelje na Baliju.

Prajs je na redovnom brifingu za novinare u utorak rekao da očekuje da će članovi Grupe 20 govoriti protiv ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Nisam u poziciji da objašnjavam koreografiju predstojećeg samita, ali svakako ne bih očekivao bilo kakav susret sekretara Blinkena i ministra spoljnih poslova Lavrova", precizirao je Prajs.

06:44 Eksplozije u Harkovu

U Harkovu je tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija, a očevici kažu da su rakete ispaljene iz ruskog grada Belgoroda.

Meštani su prijavili požar u jednom od harkovskih okruga.

Ruski napadi u Ukrajini usmereni su na jugoistočni region Donjeck i najveće gradove koje kontroliše ukrajinska vojska. Ukrajina je granatirala Kursku oblast.

Vojska Rusije intenzivirala je granatiranje gradova u regionu Donjecka, posebno u pravcu Slavjanska, Kramatorska, Severska. Lokalne, ukrajinske, vlasti pokušavaju da evakuišu stanovništvo.

Vlasti u Slavjansku saopštile su da su dve osobe poginule u minobacačkom napadu ruskih trupa na pijacu u tom gradu, a da je još sedam osoba ranjeno.

Iako je Rusija preuzela poslednja ukrajinska uporišta u Lugansku, ukrajinske vlasti i dalje kontrolišu oko 45 odsto susednog Donjecka, a Rusija kontroliše petinu ukrajinske teritorije.

1 / 8 Foto: Profimedia

Ruska vojska je uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

"Preduzete su mere kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u Crnom i Azovskom moru. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj", kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Dok Kijev pregovara sa Turskom i UN da obezbede izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, proruske vlasti jugoistočnog regiona Zaporožja ugovorile su prodaju žita u inostranstvu, uglavnom na Bliskom istoku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.