EVROPSKI HOTELI U OČAJNIČKOJ BORBI: Zapošljavaju BEZ ISKUSTVA, priznali da im se ova PRAKSA obila o glavu!
Ilustracija, Foto: EPA/JOSE MANUEL VIDAL, Profimedia

VODEĆI LANCI

EVROPSKI HOTELI U OČAJNIČKOJ BORBI: Zapošljavaju BEZ ISKUSTVA, priznali da im se ova PRAKSA obila o glavu!

Hiljade zaposlenih napustile su ugostiteljsku industriju kada je međunarodno putovanje obustavljeno tokom pandemije

Objavljeno: 10:23h

Vodeći lanci evropskih hotela zapošljavaju radnike bez iskustva dok menadžeri priznaju da im se višegodišnja praksa slabog plaćanja osoblja obila o glavu usled čega ne mogu da ispune postpandemijsku potražnju.

Hiljade zaposlenih napustile su ugostiteljsku industriju kada je međunarodno putovanje obustavljeno tokom pandemije. Mnogi su odlučili da se nikada ne vrate i našli su bolje plaćene poslove, usled čega su hotelijeri suočeni s akutnim manjkom radne snage.

Najveći evropski hotelijer Accor ACCP.PA sprovodi probne inicijative kako bi regrutovao ljude koji prethodno nisu radili u toj industriji, kazao je za Reuters izvršni direktor Sebastijan Bazin, Kompaniji Accor, koja upravlja brendovima poput Mercure, Ibis i Fairmont u preko 110 država, potrebno je 35.000 radnika na globalnom nivou, kazao je on.

- Pola vremena smo bili slepi, nismo dovoljno obraćali pažnju i verovatno predugo neke ljude nismo dovoljno plaćali. Dakle, ovo je poziv na buđenje - kazao je izvršni direktor najveće evropske hotelijerske grupe, prenosi Investitor.me.

- Pokušali smo u Lionu i Bordou pre deset dana, a tokom vikenda smo vodili razgovore s ljudima koji nisu doneli biografiju, nemaju prethodnog iskustva i oni su zapošljavani u roku od 24 sata - kazao je Bazin.

U kratkom roku, Accor u Francuskoj popunjava rupe mladim ljudima i migrantima i pritom ograničava usluge.

1 / 7 Foto: Profimedia

- To su studenti, ljudi koji dolaze iz Severne Afrike. A u suštini zatvaramo restorane za ručak ili ih otvaramo samo pet dana nedjeljno. Nema drugog rešenja - kazao je Bazin.

- Novozaposleni imaju obuku od šest sati kako bi naučili posao - kazao je on za Reuters.

Manjak radne snage je naročito izražen u Španiji i Portugalu, gdje je turizam imao udio od 13 i 5 odsto u privrednoj proizvodnji prije pandemije.

Tamošnji hotelijeri nude visoke plate, besplatan smeštaj i povoljnosti poput bonusa i zdravstvenog osiguranja.

- Mnogi zaposleni su odlučili da pređu u druge sektore, stoga počinjemo od nule i moramo da se borimo za talentovane - kazao je Gabrijel Eskarer, izvršni direktor španskog hotelijera Melia, MEL.MC.

Kako bi privukla zaposlene, ta kompanija je nedavno obezbijedila smještaj, ponekad u hotelskim sobama usljed nedostataka smještaja za iznajmljivanje blizu odmarališta.

Manji hoteli suočeni su sa sličnim izazovima, navodi britanska agencija.

Operativni direktor Hotela Mundijal, jednog od najpoznatijih hotela u Lisabonu, kazao je da trenutno pokušava da regrutuje 59 radnika. Bez dovoljno osoblja, on strahuje da će pojedini hoteli smanjiti broj gostiju i usluge koje mogu pružiti.

- Ako ne budemo mogli da regrutujemo radnike, moraćemo da smanjimo usluge - kazao je on. "To je tužno i dramatično za industruju koja nije imala prihode u zadnjih dvije godine."

Širom Španije i Portugala, dvije vodeće evropske turističke destinacije, isti scenario se odnosi na barove, restorane, hotele – imaju rezervacije koje su očajnički željeli, ali po ceni koju ne mogu da plate.

Hoze Karlos Sako, 52, svoj bar u Madridu može da otvori samo tokom vikenda kada studenti, kojima je potreban novac, nemaju predavanja i mogu da rade.

"Tokom nedjelje ne možemo da otvorimo jer nemamo ljudi, oni studiraju", kazao je on, pokazujući prema svojoj studentskoj radnoj snagi.

U madridskoj četvrti La Latina, vlasnica Angosta taverne, Mariveni Rodrigez zaposlila je migrante u jeku sezone.

- Pružili smo priliku migrantima koji su došli sa željom da rade i koji nemaju ovdje porodicu ili institucionalnu podršku - kazala je ona.

Španskoj ketering industriji nedostaje 200.000 radnika, a portugalskim hotelima je potrebno još najmanje 15.000 ljudi kako bi ispunili rast potražnje, tvrde nacionalna ugostiteljska udruženja.

"Rešenje će svakako biti veće plate" - kazao je Hose Luiz Iziel, iz Udruženja ketering usluga.

Pokušavaju da vrate radnike. U Španiji, barovi, restorani povećali su plate zaposlenima za skoro 60 odsto u prvom kvartalu u poređenju na prethodnu godinu, pokazali su zvanični podaci. Međutim, turistička industrija je i dalje sektor u kojem su zaposleni najslabije plaćeni, oko 1150 eura mesečno.

1 / 3 Foto: EPA/Jose Manuel Vidal

U susednom Portugalu očekuje se dodatni rast plata od sedam odsto ove godine, pokazala su istraživanja Centralne banke i Nacionalnog instituta za statistiku, međutim prosečna plata u tom sektoru je 881 eura mjesečno, što je iznad minimalne plate od 705 eura.

Bazin je kazao da, dok su u hotelima kapaciteti popunjeni 60 ili 70 odsto, oni mogu izaći na kraj s manjkom radne snage, ali očekuju gužve.

- Ja imam problem jer ne znam da li ću u periodu između ranog jula i kraja avgusta, kada su kapaciteti 100 odsto popunjeni, moći da pružim uslugu tim ljudima - kazao je on.

"U prošlosti, ova industrija niti je dovoljno plaćala niti se fokusirala na razvoj osoblja" - kazao je Bazin.

"Pola vremena smo bili slepi, nismo dovoljno obraćali pažnju i verovatno predugo neke ljude nismo dovoljno plaćali" - kazao je on. "Dakle, ovo je poziv na buđenje."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.