EVO KAKO DA NAJBOLJE I NAJBRŽE RASHLADITE AUTO PO OVOJ VRUĆINI: Klima može biti KOBNA za vas, OBRATITE PAŽNJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

EVO KAKO DA NAJBOLJE I NAJBRŽE RASHLADITE AUTO PO OVOJ VRUĆINI: Klima može biti KOBNA za vas, OBRATITE PAŽNJU!

Ako se vozite po gradu, razmislite isplati li vam se da palite klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju

Objavljeno: 16:42h

Tokom vrućih, sparnih dana klima u automobilu je spas, ali treba biti oprezan. Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, jeste – redovno čišćenje klime.

Ako se vozite po gradu, razmislite isplati li vam se da palite klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Ako se odlučite da ipak upalite klimu, izuzetno je važno da pazite da temperatura hlađenja nije preniska u odnosu na temperaturu napolju, jer možete dobiti upalu grla i sinusa, prehladiti se. Preporuka je da razlika ne bude veća od pet-šest stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati telo ekstremnim temperaturnim razlikama, posebno to ne smeju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila:

  • Nakon paljenja auta otvorite sve prozore i uključite klimu.
  • Izaberite opciju uvlačenja spoljnog vazduha.
  • Temperaturu namestite na minimum.
  • Okretaje ventilatora postavite na najveću brzinu.
  • Nakon rashlađivanja prozore zatvorite i smanjiti brzinu duvanja ventilatora.
  • Neka hladan vazduh duva u vetrobransko staklo i noge, a ne u lice.
  • Nekoliko minuta pre kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju - tako će se vlažna mesta u klima-uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i plesni manji, jer preferiraju vlažno, a ne suvo okruženje.
  • Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od osam stepeni, vlažnost treba da bude od 40 do 60 odsto, a brzina strujanja vazduha najviše 0,2 m/s. Ne usmeravajte duvalicu direktno u lice jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Takođe, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje sa ovlaživačima.

Kako smanjiti negativne učinke klime na zdravlje

Iz godine u godinu se upotreba klima-uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dela sistema organa za disanje. S druge strane, povoljan učinak klima-uređaja jeste filtriranje vazduha koji dolazi od spolja, a to je benefit pacijentima koji su alergični na polen, prašinu, grinje. Na taj način je koncentracija alergena u vazduhu manja. Filtriraju se i bakterije, virusi i gljivice.

Važno je napomenuti da prehlade ne nastaju zbog hladnog vazduha nego ih uzrokuju mikroorganizmi kojima su se stvorili uslovi za kultivaciju na tako promijenjenoj sluznici. Stručnjaci daju nekoliko saveta za zdravo rashlađivanje automobila:

  • Redovno dezinfikujte i čistite filtere uređaja.
  • Oprez hroničnim bolesnicima koji pate od kardiovaskularnih bolesti kojima se preporučuje umereno rashlađeni prostor bez nagle promene temperature okoline.
  • Ne boravite u rashlađenom prostoru u vlažnoj odeći jer je gubitak temperature i pothlađivanje tih delova tela mnogostruko brže.
  • Poseban oprez kod korišćenja klima-uređaja u prisustvu male dece.
  • Hidrirajte se vodom i biljnim nezaslađenim čajevima u klimatizovanom prostoru.
  • Ne spavajte u klimatizovanom prostoru zbog opasnosti dehidracije i pothlađivanja.
1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/Bugatti

Redovno čišćenje je alfa i omega

Još jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvaćaju ozbiljno, je - redovno čišćenje klime. Preporuka je svake dve godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro uraditi pre svakog leta.

Naime, u klimi se mogu razmnožiti razne bakterije, gljivice i plesan, a ako nije očišćena, one mogu završiti u disajnom sistemu, izazvati alergije, iritaciju očiju, suvi kašalj... ali i ozbiljne zdravstvene probleme.

Osim toga, pripazite i da je plina u klima-uređaju dovoljno, jer od toga zavisi hoće li dobro hladiti ili ne, ali i to će vam proveriti serviser koji čisti klimu, samo mu napomenite.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.