(BLOG UŽIVO) PESKOV O USLOVU ZA KRAJ RATA: Ruske diplomate napustile Bugarsku
Rat u Ukrajini, Foto: Wikipedia, printscreen/youtube/uatvenglish, Profimedia

stanje u ukrajini

(BLOG UŽIVO) PESKOV O USLOVU ZA KRAJ RATA: Ruske diplomate napustile Bugarsku

Na našem blogu pratite dešavanja iz časa u čas

Objavljeno: 23:47h

Danas je 130. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada?

Rusija prekinula učešće u sporazumima u okviru Saveta Evrope.

Lokalne vlasti tvrde da su ukrajinske snage u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost.

Moskva navodi da su ruske snage uništile punktove ukrajinske vojske u Donbasu i Nikolajevskoj oblasti.

Lukašenko: Belorusija ne želi rat sa Ukrajinom, Kijev nas provocira.

Iz časa u čas:

23:35 Peskov rekao glavni uslov Rusije za kraj rata

Da bi Ukrajina sklopila mir, moraće da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je za državnu televiziju poručio da zapadne zemlje sprečavaju mirovne pregovore sa Ukrajinom i time produžavaju sukob u toj zemlji, prenosi agencija RIA Novosti. "U ovom trenutku zapadne zemlje su stavile sve svoje opklade na nastavak rata", rekao je portparol Kremlja. Pozivajući se na izjave zapadnih političara koji su rekli da ne žele da prisiljavaju Ukrajinu da pregovara, Peskov je rekao da Zapad pod vođstvo SAD nije dozvolio Ukrajini da "razmišlja o miru, niti da razgovara o tome". "Bez obzira na to, trenutak za pregovore će doći", rekao je.

1 / 4 Foto: Profimedia

21:11 Sedamdeset proteranih ruskih diplomata napustilo Bugarsku

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih porodica napustilo je Bugarsku nakon što su proterani iz te zemlje, članice Evropske unije, pod sumnjom da su špijunirali. Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je zatražilo od Rusije da povuče svojih 70 diplomata do nedelje, 3. jula, kako bi svoju ambasadu u Sofiji svelo na osoblje slično bugarskom u Moskvi.

„Prvi razlog je reciprocitet. Drugi, aktivnosti ruskih zvaničnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilnim sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, saopštilo je tada bugarsko ministarstvo. Kao odgovor, Rusija je zapretila da će potpuno zatvoriti svoju ambasadu u Bugarskoj, čime bi ona postala prva članica EU kojoj bi se to dogodilo.

19:09 Albaneze: Rusi počinili ratne zločine

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je da su ruski napadi na stambena naselja Irpina „ratni zločini“, prenosi Gardijan.

Albaneze je obišao Buču, Irpin i Hostomel, gradove koji su nakratko bili pod ruskom okupacijom tokom prvih dana invazije.

19:06 Bugarska proterala 70 ruskih diplomata, do ponedeljka da napuste zemlju

Bugarska je nepoželjnim osobama proglasila 70 ruskih diplomata što je izazvao porast tenzija između istorijski bliskih nacija, rekao je ruski diplomata Filip Voskresenski.

Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama naređeno da napuste zemlju pre ponedeljka.

17:00 „Očistili smo rusko smeće“

Ukrajinske oružane snage uništile su ostatke ruske opreme, naoružanja i imovine na Zmijskom ostrvu.

„Međutim, kao i obično nisu uspeli da izvrše zadatak. Pomogli smo ‘osvajačima’ da konačno evakuišu ostatke svog garnizona sa našeg ostrva. Ne miriše više na ‘ruski duh'“, naveli su iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

16:34 Turske vlasti zadržale brod sa žitom

Turske carinske vlasti zadržale su ruski teretni brod koji je prevozio žito za koje Ukrajina kaže da je ukradeno, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar. "U potpunosti sarađujemo. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržali su ga carinski organi Turske", rekao je Bodnar na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

15:07 Šestoro mrtvih u granatiranju Slavjanska

Portparol Donjecka Ova Ignatčenko rekla je ukrajinskim medijima da je najmanje 6 osoba poginulo, a da je 15 ranjeno od posledica granatiranja u Slavjansku.

Kramatorsk koji se nalazi južno od Slavjanska takođe se našao na udaru.

Slavjnask i Kramatorsk su dva najveća grada u Donjeckoj oblasti i oni su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske.

14:50 Granatiran Slavjansk

Pojavili su se izveštaji da ruske trupe granatiraju grad Slavjansk.

Gradonačelnik tog grada Vadim Ljah rekao je da u gradu butki 15 požara i da je veliki broj ljudi povređen, kao i da ima i mrtvih.

Na video snimku objavljenom na Telegramu, iza Ljaha se vide ogromni oblaci dima dok on govori u kameru.

14:41 Zaharova: Kijev provocira

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da udari ukrajinskih snaga po stambenim kvartovima imaju za cilj da pokušaju da isprovociraju Moskvu da uzvrati takvim udarima. Zaharova je za TV Rusija 24 rekla da akcije Kijeva nisu samo koordinirane sa Zapadom, već da ih Zapad, najverovatnije, podstiče, prenosi RIA Novosti. "To se radi kako bi nas primorali da uzvratimo takvim udarima, a zatim još više širili antirusku histeriju", kazala je Zaharova. Rusija je prethodno saopštila da je ukrajinska strana noćas granatirala ruski Belgorod, u blizini granice sa Ukrajinom, i da su u granatiranju poginule četiri osobe.

13:56 Rusi nisu osvojili Lisičansk?

Grad Lisičansk nije pod "potpunom kontrolom" ruskih snaga, uprkos suprotnim tvrdnjama Moskve, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak za BBC. "Za Ukrajince je očuvanje ljudskih života glavni prioritet, tako da se ponekad povlačimo iz odredjenih oblasti kako bismo ih kasnije mogli ponovo zauzeti“, naveo je Sak i dodao da je situacija u Lisičanku već duže vreme napeta i da ruske kopnene snage "non-stop napadaju grad", prenosi BBC. Sak je istakao da region Donbas neće biti izgubljen ni ako ruske snage zauzmu ceo Lugansk, navodi britanska televizija. On tvrdi da postoje i drugi veliki gradovi u oblasti Donbasa, posebno u regionu Donjecka, koji su pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. "To su gradovi koji su poslednjih dana bili mete žestokih raketnih napada, artiljerijskog granatiranja, ali bitka za Donbas još nije završena“, ističe Sak, prenosi BBC.

13:22 "Bitka za Donbas još nije završena"

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak rekao je za BBC da bitka za Donbas nije gotova, ako Rusija uzme ceo Lugansk.

On je istakao da postoje i drugi gradovi u oblasti Donbasa, posebno u regionu Donjecka koji su pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

"To su gradovi koji su poslednjih dana bili mete žestokih raketnih udara, artiljerijskog granatiranja", kaže on. "Ali bitka za Donbas još nije završena", naveo je.

13:00 Ukrajina demantuje da Rusi kontrolišu Lisičansk

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane demantovao je tvrdnje Moskve da je južni grad Lisičansk sada pod "potpunom kontrolom ruskih snaga".

Jurij Sak je istakao da je situacija u toj oblasti veoma "intenzivna već duže vreme" i da "ruske snage napadaju non stop".

11:59 "Ruske trupe potpuno opkolile grad Lisičansk"

Ruske trupe u potpunosti su opkolile grad Lisičansk na istoku Ukrajine, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruske trupe i jedinice LNR se sada bore unutar Lisičanska i u potpunosti su porazile opkoljenog neprijatelja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su opkoljena sela oko Lisičanska - Verhnjekamenka, Zolotarjovka i Belogorovka, kao i da je zatvoren obruč oko tog grada.

11:54 Šojgu obavestio Putina o "oslobođenju" LNR

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je predsednika Vladimira Putina o, kako je navedeno, oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike, prenose ruske agencije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Šojgu obavestio Putina o uspostavljanju pune kontrole nad gradom Lisičanskom, prenosi Interfaks.

11:48 Sandej Tajms: Situacija u Ukrajini podelila NATO na 3 struje

Sukob u Ukrajini izazvao je ne samo nesuglasice između zemalja NATO već i podelu na tri struje - "jastrebove, golubice i nojeve", ocenjuje britanski nedeljnik Sandej Tajms.

Zemlje "jastrebovi" su članice alijanse koje smatraju da je neophodno ne samo da se vrati puna kontrola Ukrajine nad teritorijom Donbasa i Krima, već i da se Rusiji "zada tako snažan udarac kako u budućnosti ne bi mogla da predstavlja pretnju bilo kome od svojih suseda".

List ne navodi zemlje koje svrstava u "jastrebove", ali u delu poscećenom takvim zemljama citira neimenovanog analitičara bliskog poljskoj vladi.

11:47 Lukašenko: Podržavali smo i podržavaćemo Rusiju

Rat nije potreban ni Belorusima, ni Rusima, ni Ukrajincima, ali ne može se dozvoliti oživljavanje nacizma kao oružja kolektivnog Zapada usmerenog protiv slovenskog sveta, ocenio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putinfoto: Profimedia

On je na ceremoniji polaganja venaca u memorijalnom kompleksu Kurgan slave, povodom Dana nezavisnosti Belorusije, istakao da je Minsk podržavao i da će podržavati Rusiju, prenosi agencija Belta.

"Danas nam se zamera što smo jedina zemlja u svetu koja podržava Rusiju u njenoj borbi protiv nacizma. Podržavali smo i podržavaćemo Rusiju", naglasio je Lukašenko.

11:45 Ruska vojska oborila dva ukrajinska drona kod Kurska

Ruski PVO sistemi oborili su na prilazu Kursku dva ukrajinska drona tipa Striž, izjavio je danas guverner ruske Kurske oblasti Roman Starojt i potvrdio da nije bilo žrtava.

"Večeras, na prilazu Kursku, naša PVO je oborila dva ukrajinska drona Striž. Zahvaljujući preciznim akcijama ruske vojske nije bilo žrtava", napisao je na svom Telegram kanalu Starojt, prenosi TAS S.

Poslednji put dron u Kurskoj oblasti je oboren 28. juna, a pre toga je nekoliko bespilotnih letelica oboreno u pograničnim oblastima, saopštio je ranije guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

10:32 "Okupatori su sve svoje snage usmerili na Lisičansk"

Ruske snage jačaju svoju poziciju u borbi za osvajanje poslednjeg uporišta otpora u ukrajnskoj proviciniji Lugansk, rekao je guverner regiona.

Ukrajinski borci već nedeljama pokušavaju da odbrane grad Lisičansk i da spreče da on padne u ruske ruke.

"Okupatori su sve svoje snage usmerili na Lisičansk. Napali su grad neshvatljivo okrutnom taktikom", rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj na Telegramu.

10:29 Savetnik Zelenskog priznaje: Lisičansk bi mogao da padne

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog priznao je da bi Lisičansk mogao da padne pošto su se borbe intenzivirale u provinciji Lugansk na istoku zemlje.

Aleksij Arestovič je rekao da su ruske snage prešle reku Siverski Donjec i da se približavaju ključnom gradu, preneo je Rojters.

"Ovo je zaista pretnja. Videćemo", rekao je on. "Ne isključujem nijedan od brojnih ishoda ovde. Stvari će biti mnogo jasnije za dan-dva".

09:21 "Pogodili smo vojnu bazu"

Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu u više od 30 raketnih udara u gradu Melitopolju na jugu koji je okupirala Rusija, rekao je gradonačelnik Ukrajine u egzilu. "U 3.00 i 5.00 ujutro bilo je više od 30 udara isključivo na vojnu bazu", rekao je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji se trenutno nalazi na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, u snimku Telegrama, dodajući da je baza „"staviti van pogona". Fedorov je takođe rekao da je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni voz sa municijom u subotu iskočio iz šina kod Melitopolja.

09:09 Zelenski poziva na međunarodnu pomoć u obnovi Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je, nakon četiri meseca ruske invazije, na međunarodnu pomoć u obnovi njegove razorene zemlje nakon što se rat završi, prenosi Hina.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

„Potrebno je ne samo popraviti sve što su okupatori uništili, nego i stvoriti nove temelje za naše živote: sigurne, moderne, udobne, dostupne“, rekao je u govoru kasno u subotu.

To bi zahtevalo „kolosalna ulaganja, milijarde, nove tehnologije, najbolje prakse, nove institucije i, naravno, reforme“, rekao je.

08:31 Rusi zauzeli Lisičansk

Čini se da su ruske snage zauzele Lisičansk, grad koji je danima u žestokim borbama, ali kako piše Bi-Bi-Si, i ukrajinske i ruske snage tvrde da je grad pod njihovom kontrolom.

08:26 Rusi objavili snimke kako šetaju Lisičanskom

Proruski separatisti tvrde da su ušli u grad Lisičansk i da su stigli do centra grada. Takođe, ruski mediji objavljuju brojne snimke ruskih snaga koje navodno paradiraju ulicama Lisičanska.

Ukrajinci sa druge strane tvrde da grad nije pod ruskom kontrolom.

Guverner regiona Lugansk Sergej Gajdaj rekao je da nisu odustali od obrane Lisičanska. Dodao je da se ruske snage približavaju Lisičansku sa svih strana.

07:50 "Ukrajinske snage dva puta gađale Melitopolj"

Ukrajinske snage su tokom noći dva puta gađale Melitopolj dalekometnim višecevnim bacačima raketa, izjavio je član glavnog saveta državne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je na svom Telegramu napisao da je prvi put na Melitopolj ispaljeno između osam i 10 raketa, a drugi put osam.

Trenutno se utvrđuju informacije o žrtvama granatiranja i stepenu razaranja, prenosi Sputnjik.

06:35 Eksplozije u Belgorodu, ima žrtava

Najmanje tri osobe su poginule, a desetine stambenih zgrada su oštećene u ruskom gradu Belgorodu, saopštio je načelnik te oblasti, nakon ranijih izveštaja o nekoliko eksplozija u tom gradu koji se nalazi blizu granice sa Ukrajinom.

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je Ukrajina pokušala izvrši napad na vojne objekte u Belorusiji pre tri dana, ali da su svi projektili bili presretnuti i poručio da "Belorusija ne želi rat sa Ukrajinom".

Predstavnik milicije Luganske oblasti, koja je proglasila nezavisnost, Andrej Maročko izjavio je da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu.

Ruske snage uništile su pet punktova ukrajinske vojske u Donbasu i Nikolajevskoj regiji sa oružjem visoke preciznosti, a pogodile su i tri skladišta u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara. Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade.

Bonus video:

19:13

RUSKI NAPAD NA SEVERODONJECK IZ VAZDUHA I S KOPNA Ovako izgleda finalna faza borbe na istoku Ukrajine

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.