INFLACIJA PONOVO NA NASLOVNICAMA! Obara SVE rekorde, najviše pogođene OVE zemlje
Ilustracija, Foto: Profimedia

inflacija

INFLACIJA PONOVO NA NASLOVNICAMA! Obara SVE rekorde, najviše pogođene OVE zemlje

Najniža inflacija od 6,1 odsto registrovana je u Malti, a 0,4 odsto viša bila je u Francuskoj

Objavljeno:

Inflacija u evrozoni u junu je dostigla rekordnih 8,6 odsto, što je iznad očekivanja, i nastavlja se pritisk na Evropsku centralnu banku da počne da preduzima još oštrije mere u borbi protiv spiralnog povećanja cena, preneo je Politiko.

Predviđanja stručnjaka bila su da će inflacija u junu iznositi 8,4 odsto, odnosno da će biti 0,3 procenta veća nego u maju.

U saopštenju Eurostata se navodi da je najveći uticaj na negativno kretanje inflacija imalo poskupljenje energenata, koje je u junu iznosilo 41,9 odsto na godišnjem nivou, kao i cene hrane, alkohola i duvana, koje beleže rast od 8,9 odsto.

I dalje su najviše pogođene baltičke države, jer je inflacija u Estoniji dostigla 22 odsto, u Litvaniji 20,5, a u Letoniji 19 procenata. Najniža inflacija od 6,1 odsto registrovana je u Malti, a 0,4 odsto viša bila je u Francuskoj.

1 / 8 Foto: Profimedia

Od 19 država evrozone, u junu je u devet zabeležena dvocifrena inflacija.

Zbog tog izrazito nepovoljnog trenda, Evropska centralna banka je ranije najavila da će u julu povećati referentnu kamatu za 25 baznih poena, a da će u septembru uslediti još veće povećanje, ali je posle današnjeg izveštaja verovatnije da će i julsko uvećanje biti značajnije.

Bonus video:

38:14

USIJANJE 01.07.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.