EU ODBIJA RUSKE ENERGENTE! Smislili su PLAN, evo šta UKLJUČUJE
Ursula fon de Lajen, Foto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

PLAN

EU ODBIJA RUSKE ENERGENTE! Smislili su PLAN, evo šta UKLJUČUJE

EU nastoji da se oslobodi od zavisnosti od ruskih energenata većom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, štednjom i diversifikacijom dobavnih pravaca

Objavljeno: 21:34h

Evropska komisija danas je obećala da će ovog meseca sastaviti hitan plan čiji je cilj da pomogne zemljama članicama da se liše ruskih energenata u vreme ruskog rata u Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (fon der Leyen) rekla da će inicijativa da se nadogradi na potezima EU kojim je Unija rešila da prestane s nabavkom ruskog uglja, nafte i prirodnog gasa i da će ići paralelno sa naporima bloka da ubrza razvoj obnovljivih izvora energije kao što je energija na vetar ili sunce.

„Pripremamo hitne planove za Evropu“, rekla je Ursula fon der Lajen u češkom gradu Limoišlu, gde je došla sa komesarima da obeleži početak češkog šestomesečnog predsedavanja Unijom.

„Cene energenata su visoke, narod, s pravom, očekuje da uradimo nešto po tom pitanju“, rekla je ona.

Dodala je da će plan koji treba da bude izradjen oko sredine jula, biti usmeren na dve ključne tačke uključujući imati jasnu ideju gde da se smanji snabdevanje energentima iz Rusije i to uraditi na „pametan način“ kao i okupljanje EU zemalja suočenim sa problemima snabdevanja.

„Potreban nam je dobar zajednički plan da energija teče ili gas teče gde je najpotrebniji“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Dodala je da će plan biti razradjen u saradnji sa češkom vladom čiji je premijer Peter Fijala ukazao na političke pritiske širom EU da se deluje. Češki premijer rekao je da je to najveći test Unije u narednim mesecima.

Petr Fijala
foto: EPA EFE / ANDRZEJ LANGE

Evropska komisija je u maju najavila plan nazvan RipauerIJu (REPowerEU) koji pokriva pitanja logistike, štednje energije, smanjenja emisije i obnovljivih izvora energije. Predlaže se paket od gotovo 300 milijardi evra koji uključuje efikasniju upotrebu goriva i brže uvodjenje energije iz obnovljivih izvora.

Sledeći korak je da se zemljama članicama EU stavi na raspolaganje 300 milijardi evra koji idu uz ovaj plan o energiji, rekla je Fon der Lajen i dodala da računa na češko predsedavanje da postigne brzo usvajanje propisa prema tom planu.

Ta investiciona inicijativa namenjena je da pomogne zemaljama EU da počnu da se odvajaju od ruskih fosilnih goriva ove godine. Cilj je da se Rusija liši desetina milijardi evra prihoda pošto je ona glavni snabdevač nafte, gasa i uglja u zemljama EU, i da se ojača evropska politika za očuvanje klime.

1 / 9 Foto: Profimedia

EU nastoji da se oslobodi od zavisnosti od ruskih energenata većom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, štednjom i diversifikacijom dobavnih pravaca.

Evropska komisija je 18. maja predstavila plan „REPowerEU“, svoj odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Taj plan predvidja prestanak zavisnosti od ruskih energenata do 2027. godine.

Bonus video:

38:14

USIJANJE 01.07.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.